e-gépész online szaklap

Utcát neveztek el a Vízművek első igazgatójáról

Decembertől Wein János nevét viseli egy szigetmonostori utca

| | |  0 | |

A hagyománytisztelet egyik fontos eleme a nagy elődök előtti tisztelgés. Közülük is kiemelkedik a Főváros és agglomerációja ivóvízellátását mind a mai napig meghatározó, a Szentendrei-szigeti vízkincsre épülő parti szűrés atyja és a korszerű intézményes vízellátás megteremtője, az Első Pesti Vízmű igazgatója.

Szigetmonostori tiszteletadás az első Vízmű-igazgató előtt

Wein János távlatokba tekintő, valódi újító volt, aki határozottságával és bátorságával aratott győzelmet a mesterséges víztisztítás hívei felett, és évszázadokra kijelölte az utat a természetes vízszűrés irányába.

Hagyomány és innováció a mottója a Fővárosi Vízművek 2018-as, jubileumi évének.  Az évfordulóhoz kapcsolódó rendezvénysorozat zárásához közeledve Szigetmonostor község Önkormányzatának kezdeményezésére egy olyan szimbolikus eseményre került sor, amely méltó módon tükrözi ezt a szemléletet.

A Szentendrei-szigeten Európa egyik legnagyobb, egy helyre koncentrált parti szűrésű ivóvízkészlete található. Nem véletlen tehát, hogy a Fővárosi Vízművek és a Szentendrei-sziget települései között évtizedekre visszanyúló természetes szövetség alakult ki. Miközben a szolgáltató vízzel látja el az itt élő lakosságot és csatornaszolgáltatást biztosít számukra, az itt található több mint ötszáz kút védőterületének megóvásában, védelmében számít az együttműködésükre.  Így elmondható, hogy Wein János hagyatéka mind a mai napig alapvetően határozza meg a Szentendrei-szigeti lakosok életét, mindennapjaik része.

Szigetmonostor Önkormányzata azzal az elhatározásával, hogy a település egy közterülete Wein János nevét viselje, kifejezésre kívánja juttatni, hogy a vízbázisok léte és értékének megőrzése a régmúltba nyúlik vissza, de generációkat átívelően a hétköznapjaink része ma is.

A Fővárosi Vízművek tiszteletének és nagyra becsülésének jeleként a Wein János utcában található Római Katolikus Plébánia falán elhelyezett emléktáblával adózik kiemelkedő jelentőségű elődjének emléke előtt.

December 12-én az utcanév- és emléktábla ünnepélyes felavatásán Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere és Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek üzemeltetési igazgatója méltatta az első Vízmű-igazgató érdemeit és szerepét a mai korszerű ivóvízellátás kiépítésében. 

Szakmakörnyezet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul