e-gépész online szaklap

Az év épületgépészei

| | |  0 | |

Az év épületgépészei

Idén is díjazták a kiírt tervezői pályázat legjobbjait az Országos Magyar Épületgépészek Napja alkalmából.

Az Év Épületgépész Tervezője a Liget Budapest Projekt Néprajzi Múzeum és Látogató Központ épületgépész tervezéséért Lucz Attila lett.  A díjat a Bausoft Kft., Baumann Mihály ügyvezető ajánlotta fel.

A méltatás szerint a tervezett épület funkcionális bonyolultságából adódóan az épületgépész rendszerek kialakításának szinte egyik része sem mondható megszokottnak, hagyományosnak. A pályázati anyag korszerű és új megoldásokat tartalmaz. Az épület gépészeti rendszerei megújuló energiaforrásokkal biztosított. Szinte minden tervezett egységnél egyedi és átgondolt tervezői gondolat fedezhető fel. A rendszerek úgy lettek kialakítva, hogy azok az épületben jelentkező tényleges igényeknek, ill. a bent tartózkodók számának megfelelően energiatudatos, valamint biztonságos üzemet biztosítsanak.

Az Év Épületgépész Oktatója kitüntető címet Petrikó László nyerte el.  A díjat felajánlotta: IMI International Kft., Hosszú István Árpád ügyvezető.

A méltatás szerint Petrikó László okleveles épületgépész mérnök 1994-óta dolgozik tervezőként, vezető tervezőként Győr jelentős szakági tervezőirodájában. Negyedszázados tervező múlttal, jelentős szakmai referenciákkal, nagy elméleti szakmai tudással rendelkezik. Jelentős szakmai mentorálási tevékenysége is. Szakmai kiállása példaértékű a fiatal kollégák számára. Megszerzett tudását és tapasztalatát 2005 óta egyetemi oktatóként is kamatoztatja.  Győrben a Széchényi István Egyetem Építészmérnöki Karán az építész hallgatóknak tanít épületgépészetet. Lelkiismeretes tanár, szigorú számonkérő! Makacs következetességgel adja át a jövő építész tervezőinek azokat a szakmai alapismereteket, valamint a team-munka követésre javasolható gyakorlatát, amelyek birtokában eljuthatnak a funkcionális szemléletű, a szakági tervezés fontosságát elfogadó, elismerő tervezési módszerhez is.

Az Év Épületgépész Mérnöke címet idén Kisapáti Szilárd nyerte el. A díjat felajánlotta: WILO Magyarország Kft., dr. Szalai László, ügyvezető igazgató.

A méltatás szerint Kisapáti Szilárd egy folyamatosan növekvő, Szegeden meghatározó tervezőiroda, a Ventosus Kft. ügyvezetője, vezető tervezője. Fiatal kora ellenére, aktivitását mi sem mutatja jobban, mint hogy részt vállalt Kormányhivatalok kiemelt épületenergetikai fejlesztéseiben. Számos szálloda, lakóépület vagy akár vasútállomás és sportcsarnok épületgépészeti és épületenergetikai tervezése fűződik a nevéhez. Munkáit az igényesség, rendszerszemlélet, minőség és a maximális alaposság jellemzi.  Kisapáti Szilárd a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakcsoportjának vezetője, tervezési munkái mellett megyei kamarai feladatait is kiemelten kezeli.

Az Év Épületgépész Kivitelezője címet Cajnkó Alfréd nyerte. A díjat felajánlotta: WILO Magyarország Kft., dr. Szalai László, ügyvezető igazgató.

A méltatás szerint Cajnkó Alfréd 1971 óta dolgozik víz-, gáz- és központifűtés-szerelőként. Pályafutása első felében a Közép Dunántúli Gázszolgáltató Vállalatnál és a FÉG-nél dolgozott, mint szerelő és szervizes, közben technikumot végzett, gázkészülék-javító, -beüzemelő képesítést szerzett és letette a mestervizsgát. 1994-től kezdődően vállalkozásokat alapított, cégei szakmailag és üzletileg folyamatosan fejlődtek, eredményesen működtek. Ma fiaival közösen két cég ügyvezetője, amelyek 24 főt foglalkoztatnak, szervizzel, belső szereléssel, kazánházi cserékkel foglalkoznak és több mint száz kazánház karbantartását végzik. Igényességével, felkészültségével, korrekt és baráti hozzáállásával, a szakma közügyei iránti érdeklődésével kivívta a Zala megyei épületgépészek tiszteletét és nagyrabecsülését.

Az Év Épületgépész Márkaképviselője címet Mucsi Ádám nyerte el. A díjat felajánlotta: A VGF Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika épületgépészeti szaklap, Szemán Róbert főszerkesztő képviseletében.

A méltatás szerint Mucsi Ádám épületgépész mérnök a REHAU épületgépészeti termékek műszaki és kereskedelmi képviseletét 22 éve a legmagasabb szinten látja el, mai is első munkahelyén dolgozik. Országosan elismert felületfűtési és hűtési szakember, legyen szó gyepfűtésről, épületszerkezet temperálásról vagy akár néhány négyzetméter fürdőszoba felújítás padlófűtéséről. A tervezéstől a kivitelezésen át az átadásig követi kiemelt projektjeit a megvalósításban résztvevők megelégedésére.

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetsége által alapított Épületgépészetért Díjat ebben az évben Király Tamás nyerte el. A díjat átadta: dr. Barótfi Istvánt, a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnöke.

A méltatás szerint Király Tamás okleveles gépészmérnök, az Aereco Légtechnika Kft. cégvezetője, aki a légtechnikai rendszerek forgalmazójaként jelentős szerepet vállal épületgépészeti, épülettechnikai és épületenergetikai területén alkalmazott megoldások megvalósításában, kivitelezésében és üzemeltetésében. Tartósan, magas színvonalon végett szakmai tevékenysége, aktív részvétele az épületgépészet területén tevékenykedő szakemberek képzésében és a fiatal generáció támogatásában elismeréseként érdemelte ki a díjat.

A Magyar Épületgépészek Szövetsége által alapított Meszlényi Zoltán Díj ezúttal Kocsis Istvánt, a Miskolci Szakképző Centrum Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola címzetes igazgatóját illette. A díjat átadta: Golyán László, a Magyar Épületgépészek Szövetségének az elnöke.

Kocsis István 1953-ban született Miskolcon. 1971-ben technikusi oklevelet, öt évvel később gépészmérnöki diplomát szerzett a Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kar gépgyártás-technológia szakának hegesztési ágazatán. 1976-tól a Csőszerelőipari Vállalatnál a termelésirányításban művezetőként, főművezetőként, majd kirendeltség-vezetőként dolgozott. Ebben az időszakban jelentős technológiai és épületgépészeti referenciákat szerzett többek között a Miskolci Lenin Kohászati Művek, a Borsodi Vegyi Kombinát, a Borsodi Hőerőmű, a Tiszai Olajfinomító valamint a Paksi Atomerőmű beruházásain. 1988-tól saját vállalkozásában számos miskolci középület és családi ház épületgépész munkáit végzi el. 1991-től a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola mérnök-tanára, majd gyakorlati oktatásvezetője. A Műegyetemen gépész mérnöktanári oklevelet szerez, majd a közoktatásivezető szakirányon is végez, a Debreceni Egyetemen épületgépész szakmérnökként vizsgázik sikeresen. 2006-tól 12 éven át a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola igazgatója. Átszervezi és megújítja az iskola irányítását, jelentős pályázati források bevonásával az oktatási infrastruktúra fejlesztését is irányítja.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat által adományozott Macskásy Árpád Életmű Díjat kapta Görgey Péterné Bihari Erzsébet. A díjat Gyurkovics Zoltánt, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnöke adta át.

A méltatás szerint Görgey Péterné Bihari Erzsébet a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karát 1966-ban végezte el. Kezdettől fogva tervezőként dolgozott. Először a KERTI-ben, majd a LAKÓTERV-ben. 1994-ben alapítója és társtulajdonosa volt a G&B Plan Kft-nek, és 2015 évi visszavonulásáig itt dolgozott vezető tervezőként.  Legjelentősebb tervezői munkái közül néhányat kiemelni nagyon nehéz. Néhány Budapesten megvalósult azonban sokak számára ismert, mindenképpen kiemelésre érdemes:

  • ORFK Teve utcai székháza
  •  WestEnd Bevásárlóközpont
  • WestEnd Hotel Hilton
  • Raiffeisenbank Akadémiai utcai székháza
  • Hotel Four Season
  • Széchenyi téri irodaház
  • Infopark C és E irodaházak
  • Hallerkert irodaház

Görgey Péterné Bihari Erzsébet a Magyar Mérnöki Kamara megalakulásától tagja volt az Épületgépész Tagozat elnökségének, és munkájával hozzájárult a tagozat, az Épületgépész szakma sikereihez.  Mentori tevékenysége kiemelkedő volt a tervezői hivatásának gyakorlása során. Tervezőirodájában sok fiatalt tanított, és vezette be az épületgépészeti tervezés gyötrelmesen szép hivatásába. Épületgépész és társtervező kollégákkal mindig nagyon jó kapcsolatot tudott kialakítani, és önzetlenül segítette kollégáit a tervezői feladataik eredményes végrehajtásában.

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat által adományozott Macskásy Árpád Alkotói Díjat dr. Kalmár Ferenc kapta.  A díjat átadta: Gyurkovics Zoltán, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozat elnöke.

A méltatás szerint dr. Kalmár Ferenc tanulmányait Aradon végezte el 1997-ben. Ezt követően épületgépész tervezőként kezdett dolgozni, majd a Temesvári Politechnika Egyetemen intézeti mérnökként gyakorlatokat vezetett, oktatott. Egy PHD ösztöndíjat elnyerve 2002-től már a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Épületgépész Tanszékének oktatója. PHD fokozatot 2003-ban a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett. Oktatói és kutatói tevékenysége a debreceni egyetemen teljesedett ki. 2008-tól tíz éven keresztül főiskolai docensként vezette a tanszéket. Ez idő alatt oktatási-, majd tudományos dékán-helyettes is. Nevéhez fűződik a létesítménymérnöki szakirány megalapítása, beindítása. A tanszékvezetői időszaka alatt jelentős labor-fejlesztések valósultak meg, és ebben az időszakban kapott modern campust is a kar. Egy vezető oktató alkotói munkásságának eredménye jó szellemű, igényes tanszéki csapat kialakítása, és ezzel az oktatói gárdával mérnökgenerációk sikeres útra bocsátása. Kalmár Ferencnek ez sikerült. Vizsgákon a szabatos beszédet, a határozott előadásmódot is elvárja. Tudományos munkássága töretlen, most is nagy feladatok és nagy célok előtt áll. A tanszék évi rendszerességgel megszervezett szakmai napjaira mindig jelentős számú ipari partner megjelenésére számíthatott tiszteletet érdemlő szakmai munkája, jó kapcsolatépítő tevékenysége okán. Mindemellett igen aktív tagja a Magyar Mérnöki Kamara épületgépész társadalmának. Az elnökség tagjaként munkára, segítőkész közreműködésre mindig kész.

Magyar Épületgépészek NapjaMagyar Mérnöki Kamara

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul