e-gépész online szaklap

Biztosított az ország téli energiaellátása

2018. november 8. | e-gépész| |  0 |

Biztosított az ország téli energiaellátása

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) minden évben kiemelten ellenőrzi az energiaszolgáltatók téli időszakra való felkészülését.

A megfelelő és mindenkor rendelkezésre álló energiaellátás biztosítása kiemelten fontos a téli fűtési időszakban, ezért a MEKH minden évben ellenőrzi az erőművek téli felkészültségét, a szükséges tüzelőanyag-készletek rendelkezésre állását, monitorozza a földgázellátás minőségét, biztonsági paramétereit és a földgáztartalékok mennyiségét.

A MEKH idén is felhívta az energiaszolgáltatókat, hogy számoljanak be a téli ellátásbiztonság érdekében tett intézkedéseikről. A megküldött információk alapján a Hivatal megállapította, hogy az ország 2018/2019. évi téli földgáz- és villamosenergia-ellátása biztosított.

A villamos energiát előállító erőművek számára a tüzelőanyag-készlet nagyságát jogszabály írja elő. Az erőműveknek a készletek tényleges nagyságáról negyedévente jelentést kell benyújtaniuk a Hivatal számára. A második negyedéves jelentés alapján megállapítható, hogy az erőművek több helyen az előírásokat meghaladó készletekkel rendelkeznek.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni.

Az egyetemes szolgáltatás keretében a lakosságot ellátó NKM Földgázszolgáltató Zrt. a téli felkészülési tervében bemutatta, hogy rendelkezik a felhasználók téli időszaki ellátásához szükséges gázforrásokkal, szállítási és elosztási kapacitásokkal, valamint lekötött tárolói kapacitásokkal.

A téli felkészülés eredményeként a hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége október 15-én 4,6 milliárd m³ volt, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják.

GázellátásMEKH

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul