e-gépész online szaklap

Épül a budapesti hőgyűrű

2018. október 3. | e-gépész| |  0 |

Épül a budapesti hőgyűrű

Az Erzsébet hídon vezetik át a távfűtést Budáról Pestre, egy kivételes eljárással pedig alagút is épül a Kossuth Lajos utca alatt.

A FŐTÁV még a nyár folyamán indította el a fővárosi hőgyűrű kiépítését, amelynek eredményeképpen a jövőben zöldebb és olcsóbb energiához juthatnak a fővárosi kerületekben, majd pedig a Belvárosban élők is.

A program részeként Budapest több pontján jelenleg is távhővezeték-építés és -bővítés zajlik. Egyik ilyen helyszín a pesti belváros, ahova a FŐTÁV Zrt. Dél-Budáról az Erzsébet hídon átvezetve teremti meg a távfűtés lehetőségét, először az V. kerület, majd a szomszédos városrészek számára is.

A beruházás első üteme, tehát a forgalomeltereléssel járó időszak a tervek szerint szakaszosan 2018. október 31-ig tart. Az Erzsébet hídon zajló munkálatok a forgalmat nem zavarják majd, mert a vezetékeket a hídszerkezet alatt vezetik végig.

Az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, illetve a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna épül, amelyeket egy különleges eljárással készített földalatti közműalagút köt majd össze, így ezen a hosszú szakaszon, a Kossuth Lajos utca belső szakaszán nem kell útburkolatot bontani és forgalmi korlátozást bevezetni. Az ütemezés szerint a teljes kivitelezés – helyreállítással együtt – jövő év április 30-ig befejeződik.

A FŐTÁV Zrt. a Kéménymentes belváros programmal, az úgynevezett fővárosi távfűtési hőgyűrű részeként bővíti a meglévő vezetékhálózatát. Akárcsak korábban Bécsben, így Budapesten is összekötik a külvárosi részeken található szigetszerű hőkörzeteket, azaz távfűtéses övezeteket. Ezzel a belső pesti kerületekben is bevezethetővé válik a környezetbarát távfűtés.

Borítókép: Munkagödör a Hegyalja út és az Attila út kereszteződésénél 2018. szeptember 5-én. A kéménymentes belváros projekt keretében a Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. a Rác fürdőtől a Városház utcáig, az Erzsébet hídon át haladó stratégiai távhővezetéket épít ki. MTI Fotó: Kovács Tamás

HőgyűrűTávhő

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul