e-gépész online szaklap

A hővisszanyerős szellőzés létjogosultsága

| | |  0 | |

A hővisszanyerős szellőzés létjogosultsága

A szellőztetést az elmúlt század első feléig jórészt az épületekbe beépített ajtókkal és ablakokkal oldották meg. Ez a módszer esetleges volt, illetve a friss levegő milyensége mindig a külső levegő szennyezettségétől, hőmérsékletétől függött.

A technika fejlődésével elérhetővé váltak az ún. ventilátoros rendszerek. Ezek a megoldások elszívó és befúvó ventilátorból és csőhálózatból álltak. Ezek biztosították az épület szellőztetését, de nem teljesültek a komfortelvárások (tiszta, megfelelő hőmérsékletű levegő), illetve ezek a rendszerek nem voltak energiatakarékosak. A hagyományos szellőztető rendszerek olcsók, de a levegőt meleg állapotban juttatták ki a kültérre, és a friss levegő télen igen alacsony hőmérsékleten lép be a szobába. Télen a nem kívánt hűtőhatást a fűtés növelésével kellett kompenzálni.

A fejlett építési technológiával épülő épületeknek már nincs természetes szellőzése, mert a felületek szigetelése, és az új típusú nyílászárók megszüntették a korábban jellemző résszellőzést.

A szinte hermetikusan elzárt belső terekben a páralecsapódás vizesedést, gombásodást okozott. Így ennek elkerülése érdekében szükségessé vált egy hatékony, jól szabályozható, energiatakarékos szellőzőrendszer. Ennél az új rendszernél további elvárás volt a felhasználó komfort igényeinek (tiszta, szűrt levegő, megfelelő hőmérséklettel és páratartalommal) kielégítése is. A feltételeknek megfelelő berendezéseket nevezzük hővisszanyerős szellőztetőgépnek. A hővisszanyerő lehet forgódobos vagy lemezes kialakítású - ezt egyébként keresztáramú hőcserélőnek is említik egyes gyártók. A hővisszanyerős szellőztető az épület belső levegőjének hőtartalmát újra visszanyeri, újrahasznosítja, emiatt az épület kisebb fűtési és hűtési energiát igényel, tehát a fűtési és hűtési költségek alacsonyabbak lesznek.

A hőviszanyerő szellőztetőrendszerek egyik csoportja a központi (egy légkezelőgép látja el a kiépített csatorna hálózaton keresztül az épület helyiségeit), a másik a decentralizált (a telepített berendezés egy adott helyiség szellőztetését biztosítja). A decentralizált hővisszanyerős gépekhez nem szükséges légcsatornát kiépíteni, ezért telepítésük gyors, egyszerű. Éppen ezért ezeket a gépeket elsősorban a meglévő lakások felújításoknál alkalmazzák.

A legújabb generációs hővisszanyerős légkezelők teljesítik a használók azon elvárását is, hogy egész évben a kívánt hőmérsékletű levegő kerüljön az épületbe függetlenül a külső extrém időjárási viszonytól. Ezekbe a berendezésekbe beépítésre kerül egy hőszivattyú, mely biztosítja télen a fűtött, nyáron a hűtött levegőt.

Ezen légkezelők használata az alábbi előnyökkel jár:

  • az egészségügyileg megfelelő páratartalom,
  • tiszta, pollen mentes levegő,
  • külső szag és pormentes levegő,
  • külső zajtól mentes helyiségek.

Ezeket a szempontokat is figyelembe kell venni akkor, amikor egy ilyen rendszer beépítésének költségeit mérlegeljük.

A Merkapt Zrt. az említett összes rendszerhez forgalmaz megfelelő műszaki paraméterű berendezéseket.

  • Hagyományos szellőzéshez különböző ventilátorokat, anemosztátokat.
  • A decentralizált hővisszanyerő szellőztetéshez a HRU-WALL termékcsalád egyes gépeit különböző légszállítással.
  • A központi hővisszanyerős szellőztetők tekintetében a Domekt gépcsalád tartalmaz 250-1000 m3/h légszállítású, forgódobos vagy keresztirányú hőcserélős, álló, fekvő vagy mennyezeti kialakítású berendezéseket elektromos vagy melegvizes útőfűtővel. E feletti teljesítmény igényt a VERSO kompakt gépek biztosítják 1000-7000 m3/h között.
  • A legújabb generációs RHP gépek beépített hőszivattyúval rendelkeznek, melyek biztosítják nyári időszakban a hűtött levegő befújását a szellőztetett térbe 400- 3000 m3/h teljesítmény között.
  • A Domekt család egyes típusai „passzívház” minősítéssel is rendelkeznek.

A különböző rendszerek kiépítéséhez szükséges összes csövek, idomok, anemosztátok, mérő-és vezérlőelemek, hangcsillapítók teljes vertikuma megtalálhatóak a forgalmazott légtechnikai termékek között.

Érdekel

Légtechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul