e-gépész online szaklap

Felgyorsítják a horvátok a cseppfolyósított földgáz-terminál építését

| | |  0 | |

Felgyorsítják a horvátok a cseppfolyósított földgáz-terminál építését

Megszavazta a horvát parlament a krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) építésének felgyorsításáról szóló törvényt. Az elfogadott jogszabály többek között csökkenti az adminisztratív terheket, rendezi a tulajdonviszonyokat az építkezési területen, valamint rendelkezik a tengeri területekre kiterjedő koncessziós jogokról és díjakról is.

A kormány számára stratégiailag fontos projektről régóta folyik a vita, a környezetre gyakorolt negatív hatásai miatt elutasítják a helyi önkormányzatok, és civilek is számos alkalommal tüntettek ellene. A projekt kivitelezője a kormány által létrehozott LNG Hrvatska vállalat, amely az első fázisban úszó, a második fázisban szárazföldi LNG terminált építene.

Az Európai Unió korábban 5 millió euróval támogatta a szárazföldi cseppfolyósgáz-terminál műszaki dokumentációjának kidolgozását, a másik 5 millió eurót Horvátországnak kellett állnia. Európai tervek szerint 2019-re kellett volna elkészülnie az adriai cseppfolyósgáz-terminálnak, és 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással épült volna meg.

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, először egy úszó terminált épít, amely később alakítható át szárazföldivé. Az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épült volna meg és 2018-ra lett volna működőképes, 363 millió euróba került volna. A projektet az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága tavaly februári döntése szerint 102 millió euróval (31,4 milliárd forint) támogatta.

Az LNG karrierje

A gázok cseppfolyósításával a 19. században foglalkozott először Nagy-Britanniában Michael Faraday. Az első kompresszoros hűtőgépet Linde készítette, 1873-ban.A Shell azt állítja, hogy a világ első LNG-terminálját ők építették 1964-ben Algériában, Arzew mellett. Bár többen vitatják az elsőséget, a lényeg viszont az, hogy az LNG immár ötvenéves pályája állandóan emelkedő vonalú, és ma már a világ földgázfogyasztásában több mint 12%-ban van jelen. Az Ernst&Young elemző cég 2030-ra az LNG éves forgalmát 700 milliárd m3-re becsüli. A közel- és közép-keleti arab országok szinte 1990-ig nem fordítottak figyelmet a földgázhasznosításra, de mára belelendültek, és a földgáz- (LNG) piac meghatározó szereplői lett Katar, Algéria, az Egyesült Arab Emírségek, Omán. Európa minden tengerparttal rendelkező országában működik, épül vagy tervezés alatt áll LNG-terminál. A meglévő szárazföldi csővezetékhálózaton keresztül bennünket is elérhet a krki LNG-terminálról a földgáz. Hasonló program indult a lengyel tengerparton is, de terítéken van LNG-terminál építése Románia Fekete-tengeri partján is.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul