e-gépész online szaklap

Ismertető az építésügyi műszaki irányelvekről

2018. június 18. | e-gépész| |  1 |

Ismertető az építésügyi műszaki irányelvekről

Az ÉMI Nonprofit Kft. elkészítette az építésügyi műszaki irányelvek ismertetőjét azzal a céllal, hogy a szakmai közvélemény minél szélesebb körével ismertesse meg az építésügyi műszaki irányelv-tervezeteket és minél többen kifejthessék véleményüket, gondolataikat a témában.

A hazai építési gyakorlatban – eltekintve az utóbbi három évtizedtől –, jó hagyománya volt a műszaki irányelvek és egyéb segédletek alkalmazásának. Ezek megkönnyítették a munkát és egyben egyfajta minőségbiztosítás alapjai is voltak.

A szakmagyakorlók munkájának segítésére a kormány ismét nevesítette a műszaki irányelvek intézményét, létrehozta az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságot (ÉMSZB), melynek feladata az építésügyi műszaki irányelvek kidolgozása és elfogadása.

Az ÉMSZB szakmai feladatait az ÉMI Nonprofit Kft. látja el, melynek keretében az ÉMI már több mint negyven építésügyi műszaki irányelvtervezetet készített elő. A jogszabály is megerősíti azt a kormányzati és szakmai szándékot, hogy az építésügyi műszaki irányelvek készítése minél nagyobb szakmai nyilvánosság bevonásával történjen.

Az elkészült dokumentumból megismerhetők az építésügyi műszaki irányelvek szerepe, fogalma, főbb jellemzői. Az ismertető betekintést ad az irányelvek jogszabályi alapjaiba, az irányelvkészítés folyamatába és többek között az is kiderül belőle, hogy hol tart jelenleg az Építésügyi Műszaki Irányelv Program.

PDF LETÖLTÉSE

Irányelvek

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2018. júl. 3.

Nagyon szépen hangzik az a folyamat, ami az egész építésügyet érinti az elmúlt 4-8 évben. Ma már építkezést lehetne leállítani, ha kiderülne, hogy nem az E-NAPLÓ mellékleteként feltöltött kiviteli terv készül az építkezésen. De ennek az egésznek semmi jelentősége, mert a kutya sem ellenőrzi ilyen szinten az építkezéseket. Sőt, ismerősömet elhajtotta a hatóság, hogy az csak 50 MFt felett számít, bár a jogszabályban szó sincs értékhatárról. Az, hogy súlyos sérelem érte az ismerősömet, a kutyát se érdekelte, pedig a jogszabály betűit betartva lépniük kellett volna. Van E-KÖZMŰ. Budapesten egyetlen szolgáltató sem hajlandó semmit sem az E-KÖZMŰN keresztül (talán a Főtáv?) elintézni, azaz egy év után se működik a rendszer. Mind e közben az építésengedélyezési eljárások ahány sarok, annyi értelmezés, a jogszabályi keretek is 3-4 havonta változnak, követhetetlen az egész. Az OTSZ térfogatát nem sikerült lecsökkenteni, de sikerült TVMI megfűszerezni. A TVMI-ik pedig minden kontroll és határidő nélkül módosulnak, jobb híján az őrületbe kergetve a tervezőket. Még a szakhatóság se követi -ez már egy két egyeztetésnél bebizonyosodott. És akkor a Budapesti gázterv jóváhagyási rend körüli őrületről ne is beszéljünk. Még jó, hogy van focivb és az ember ott levezetheti a bosszúságait. Kicsi lépések azért néha történnek. 20 év háború után végre kikerült az összeminősített égési levegő-füstgáz elvezető rendszer a kéményseprők birodalmából, április 21-vel.

Facebook-hozzászólásmodul