e-gépész online szaklap

Komplett házak nyomtatását kezdték meg Hollandiában

| | |  0 | |

Komplett házak nyomtatását kezdték meg Hollandiában

A tervek szerint az épületek csővezeték-hálózata is nyomtatással születik majd meg, ami tovább sokasítja a projekttel kapcsolatban feltehető kérdések számát…

Több hazai portál is beszámolt a Guardian cikkére hivatkozva, hogy Hollandiában építik a világ első lakható, nyomtatott házait. A technológiától azt remélik, hogy orvosolja az építőipari munkaerőhiányt, mérsékli az építkezés költségeit és környezetbarát lesz.

A világon először a hollandiai Eindhovenben valósulhatnak meg kereskedelmi célú, 3D-nyomtatású lakóházak. Az épületek első, két hálószobás példánya már jövőre beköltözhető lesz és érdeklődő is bőven van.  

A Project Milestone-nak keresztelt fejlesztési programot egy Van Wijnen nevű építőipari cég indította el. Egyik fő céljuk az volt, hogy megoldást találjanak a képzett kőművesek utánpótlásának fokozatos elapadására. Az csak hab a tortán, hogy a felhasznált cement mennyiségének drasztikus csökkentésével a módszer a környezeti károkat is mérsékli, és az építési költségeket is erőteljesen leszorítja – szól a gyartastrend.hu cikke.

A felhasznált 3D-nyomtató gyakorlatilag egy fúvókában végződő óriási robotkar, amely egyfajta speciális összetételű cement kipréselésével, rétegenként húzza fel az egyes ingatlanokat. Az anyag egymásra fektetett sztrátumainak sokasodásával a fal egyre erősebb (és magasabb) lesz.

Az első néhány háznak csak a belső és a külső falait fogják additív gyártással előállítani, és a printer a házak telephelyétől távol lesz. Az építők reményei szerint a háromszintes, három hálószobás ötödik ingatlan esetében már a vízelvezető csövek és más alapvető felszerelések is nyomtatással fognak elkészülni, mi több, helyben fogják meglátni a napvilágot. Mindez még jobban megnyirbálja majd a kiadásokat.

Az eindhoveni repülőtér közelében megvalósuló projekt 2019-re készülhet el - kíváncsian várjuk a fejleményeket, videó is van.

Építőipar

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul