e-gépész online szaklap

INOX vagy alu kazántest? Eldőlt a kérdés?

Erről illik tájékozódni minden igényesebb épületgépésznek

| | |  0 | |

A témában megkérdeztük az Unical gyár szervizvezetőjét, mind az INOX, mind az alu kondenzációs kazántestekről, hiszen az Unical talán az egyedüli kazángyártó a világon, aki 100 kW fölötti kazánházak számára kétféle INOX és kétféle alu kazánsorozatot is gyárt, tehát mind az INOX-ról és mind az aluról „egy kézben” vannak tapasztalatai.

A szervizvezető véleménye a következő:

Az Unical alu kazántesteknél a füstoldalon már régóta nincsenek hegesztések, így ezek nem is tudnak kilyukadni. 
Eközben az acél és INOX kazántestek esetében szinte minden gyártónál megtalálhatók a hegesztések a füstoldal felől is, mert az INOX-ot nem lehet önteni, nem lehet úgy formálni, megmunkálni, mint az öntött aluötvözeteket, így INOX kazántest esetén muszáj alkalmazni több hegesztést is a tűztér és egyben füstoldalon is. (A 136 kW...17 MW között alkalmas Unical INOX kazántesteknél is.)

Nem szabad elhallgatni, hogy hosszú távon problémát tud okozni a hegesztés korróziója a savas kondenzvizek miatt, de a „germán” márkáknál is. Az INOX kazántesteknél hiába alkalmaznak hőcserélős leválasztást a szekunder rendszertől, hiszen a hőcserélő nem befolyásolja a kazán tűzterét és füstoldalát, így egy INOX kazántest tűztér és füstoldalán a kondenzáció miatt (hiszen eleve kondenzációs kazánról van szó) bizony fellép a korrózió az INOX kazántest hegesztéseire vonatkozóan a savas kondenzvizek miatt (is)!

Homor Miklósnak, az Unical képviselőjének hozzáfűzni valója:

Tehát az INOX kazántest egy kondenzációs kazánban, a füst-kondenzáció okozta savas korrózió miatt képes kilyukadni (8–12 év távlatában) a hegesztéseknél a tűztér felől, és általában nem javítható.

És miért nem lyukad ki egy aluöntvény kazántest hegesztése? Mert nincs hegesztés a füst oldalon az Unicalnál! Így az Unical akár 10 év totális kazángaranciát is képes adni alukazánra, azonban az INOX-ra nem!

Mivel 8 év után (nem első eset) ismét kilyukadt 2 db INOX kazántest („germán” területről származó kazánok, összesen kb. 1 MW), egy budapesti épületben, és mivel a füst (tűztér) oldali hegesztések nem javíthatók, így az épület üzemeltetője most úgy döntött, hogy 2 db olyan Unical (kondenzációs) kazánt szereltet be, amelynél a füstoldalon nincsenek hegesztések és amelynél 10 év garanciát is tudnak adni a kazán minden elemére (nem csak a kazántestre, hanem a kazán összes alkatrészére!)

Ha szeretné megkapni a részletesebb írást is erről a témáról, akkor írjon a homor1@t-online.hu címre.

Kondenzációs kazánUnical

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul