e-gépész online szaklap

A rumpli, a burdalu és az ördög fürdőkádja

2018. február 6. | e-gépész| |  0 |

A rumpli, a burdalu és az ördög fürdőkádja

Fábry Sándor televíziós show-jában vendégeskedtek az Épületgépészeti Múzeum egyes tárgyai. Ha lemaradt az adásról, most megnézheti!

Ha valaki igazán szereti a szakmáját, akkor nem csak annak jelenére és jövőjére, hanem a múltjára is kíváncsi, ennek pedig rendszerint az a következménye, hogy elkezdi gyűjteni annak tárgyi emlékeit. A kollekció pedig idővel hízik, gazdagodik, mígnem egy múzeumnyi anyag gyűlik össze belőle. 

Így történt ez Dr. Chappon Miklóssal is, aki épületgépészként végzett a Műegyetemen, diplomája megszerzése után pedig tanárként folytatta pályáját az intézményen belül, mígnem megalapította saját cégét. 

És milyen szerencse, hogy bejöttek a számításai, hiszen vállalkozása telephelyének raktárában így el tudta helyezni az Épületgépészeti Múzeumot, vagyis azt a több mint hatezer tárgyból, és tízezernél is több dokumentumból álló kollekciót, amelyet szakmája más kiválóságaival összefogva gyűjtöttek. 

Az igazi, jégtömbbel működő jégszekrénytől, az ördög fürdőkádján át, a famosógépig szinte minden helyet kapott a gyűjteményben, így a múzeumba lépve hirtelen valósággá válnak számunkra is eleink mindennapjai. A tárgyakat szemlélve pedig az is elég gyorsan világossá válik, hogy az épületgépészet milyen fejlett hagyományokra tekint vissza hazánkban - a ma már hétköznapi, új technológiák hiányát ugyanis rendkívül míves és végtelenül kreatív megoldásokkal pótolták a századfordulón, így olyan készségeket fejlesztettek ki, amelyek ma már viccesnek hatnak, mégis egyértelműen közvetítik azt az egykor volt polgári miliőt, amely a háború után végleg eltűnt, vagy csak nyomokban érhető tetten.

A műsor ide kattintva tekintehtő meg,a melyben 8:50-től kezdődik a Dizájn Center című műsorblokk.

Chappon MiklósÉpületgépészeti Múzeum

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul