e-gépész online szaklap

AERMEC VCZ_X4 négycsöves fan coil szelepkészlet FCZ, FCZI fan coilokhoz

2017. december 5. | e-gépész| |  2 |

AERMEC VCZ_X4 négycsöves fan coil szelepkészlet FCZ, FCZI fan coilokhoz

A már korábban bemutatott FCX fan coilokhoz tartozó AERMEC VCF_X4 szelepkészlethez hasonlóan, az FCZ, FCZI fan coilokhoz is rendelhető az új VCZ_X4 szelepkészlet, amellyel a hagyományos kétcsöves fan-coilok négycsöves rendszerekben is használhatóvá válnak.

Általában a négycsöves fan-coilok egy 3 soros hűtési és egy 1 soros fűtési hőcserélőből állnak, amely hőcserélők számára egy-egy szelepkészlet szükséges. Az AERMEC által kínált innovatív háromjáratú szelepkészlet alternatívát kínál a hagyományos négycsöves fan coilokhoz használt két darab háromjáratú szelepkészlettel szemben.

A VCZ_X4 szelepkészletnek köszönhetően a 3 soros hőcserélőt egyaránt használhatjuk a fűtési és a hűtési igények kielégítésére is. Az általánosan alkalmazott 1 soros fűtési hőcserélővel szemben így nagyobb hőleadó felület áll rendelkezésünkre, aminek következtében a fan coil fűtési teljesítménye is nagyobb. A nagyobb hőcserélő felületnek köszönhetően a fan coilok alacsonyabb fűtési hőfoklépcsővel üzemelhetnek, aminek az előnyét különösen a hőszivattyúval fűtött épületek esetén lehet érzékelni, hiszen a hőszivattyúk COP értéke ugyanazon külső hőmérséklet esetén, annál magasabb, minél alacsonyabb a fűtési előremenő hőmérséklete. A magasabb COP érték pedig az épület gazdaságosabb üzemét vonja maga után.

További előnyként meg kell említeni, hogy a szelepkészlet alkalmazásával a 4 soros növelt hőcserélő felületű fan coilok is használhatóak négycsöves rendszerben, amelyekbe az 1 soros kiegészítő hőcserélő fizikailag nem férne el.

A VCZ_X4 szelepkészlet alkalmazásával nem csupán az üzemeltetési költségek csökkenthetőek, hanem a beruházási költségek is, továbbá a rendszer felépítése is egyszerűsödik. Hiszen nincsen szükség az 1 soros kiegészítő hőcserélőre és 2 db szelepkészlet helyett elegendő 1 db szelepkészlet is.

A szelepkészlet működése

Az alkalmazhatóságának a feltétele, hogy a fűtési, illetve a hűtési hálózatban is azonos hőhordozó közegnek kell keringenie. A VCZ_X4 szelepkészlet előtt az épületben kiépített négycsöves hálózatban rendelkezésre áll, a fűtési meleg és a hűtési hideg víz is. A négycsöves fan-coilok vezérlésére alkalmas termosztát az egyes helyiségekben jelentkező fűtési, illetve hűtési igények alapján vezérli a szelepkészlet fűtési és hűtési rendszeréhez tartozó szelepmozgató motorját.

A VCZ_X4 szelepkészlet rendelhető balos (VCZ_X4L), illetve jobbos (VCZ_X4R) kivitelben is.

További információkért kérjük keressenek elérhetőségeinken.

www.oktoklima.hu

AermecFan coil

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2017. dec. 8.

Kedves Tamás! Van is igazad, meg nincs is! Egy hőszivattyús rendszer villamos energia fogyasztásának elsődleges szempontja a hőmérséklet különbség, amit a rendszernek át kell hidalnia. 5°C előremenő fűtővíz hőmérséklet csökkenés biztos lényegesen több megtakarítást hoz, mint bármilyen szivattyúvezérlés! Mi már évek óta "hatutú" szeleppel tervezzük a hőszivattyús rendszereket, kétcsöves fan-coil, vagy kétcsöves klímagerendával. Az igazi probléma, hogy a fenti szelep miért is nem tudja lezárni a by-passz ágát, de az is elég lenne, ha a by-passz ágban minimális áteresz lenne, mondjuk 10-30 l/h, ami „;ébren”; tartaná a rendszerben az előremenő hőmérsékletet. Másik egyedileg mindig mérlegelendő dolog, hogy fűtésnél nem okoz gondot hidraulikus váltóval leválasztott szekunderrendszer változó térfogatárama, de hűtőköri rendszereknél ez nincs így. Minden hűtőkörnél biztosítani kell a berendezésen egy állandó térfogatáramot és egy rendszer térfogatot, hogy a berendezés fokozatkapcsolása a gyári előírásoknak (általában 6/óra) megfeleljen. Nagyon leegyszerűsítve, azt mondhatnánk, ha a hűtőköri rendszerben (mindegy, hogy fűt, vagy hűt) 60 m3/h vizet kell forgatni, akkor egy 10 m3-es rendszernél biztos nem lesz 10 percen belül fokozatkapcsolás! Ha egy puffer tartállyal leválasztom a szekunder rendszert, akkor látható, hogy óriási puffer tartályt kell telepítenem, ha a fogyasztói köröm szinte a nulla közelébe tud lecsökkenni térfogatáram tekintetében. A hűtőgép gyártók általában megadják, hogy mekkora rendszer térfogat javasolt, jellemzően 7-15 liter/kW, de ezt állandó térfogatáramú rendszerekre javasolják, azaz egy kétkörös rendszernél nagyon végig kell gondolni, mit vehetek figyelembe a szekunder rendszer térfogatából. Persze a hűtőgépek, hőszivattyúk is fejlődnek, fokozatmentes szabályozás is van, azaz a szükséges rendszerméret is csökkenőben, de mindig egyedileg kell tervezni, végig gondolni a feladatot.


Székely Tamás | 2017. dec. 6.

őszinte leszek! Általában nem szoktam kommentálni a cikkeket de fenti kapcsolás alapján azt kell mondjam, teljesen el vagyok keseredve és mindenképp „;szót kell kérjek". A 21. században élünk, kb. 40 éve (energia ár robbanása óta) tudjuk, hogy az állandó térfogatáramú rendszerek mennyire gazdaságtalanul működnek! Ennek ellenére úja és újra, különböző kreált indokokkal ajánlják ezt a megoldást, mint ebben a cikkben is. Az alacsonyabb előremenő fűtési hőmérséklet valóban COP csökkentő hatású hőszivattyú esetén, azonban az igazi energiamegtakarítási potenciál a változó térfogatármban, vagyis a nagyobb DT biztosításában és a kevesebb szivattyúzási energia igényben rejlik. A fenti megoldás további kérdéseket is felvet, mint pl. a hidraulikai vízelosztás biztosítása, a fűtés és hűtés rendszer közötti közeg csere (nem lehetünk benne biztosak, hogy a fűtési víz nem jelenik meg a hűtési ágban és viszont), az alacsonyabb előremenő hőmérséklet miatti komfort (befújt levegő hőmérséklet). Lehet hogy maga a FC készülék bekerülési ára alacsonyabb de szeleppel, hidraulikai szabályozással, az élet ciklus alatti többlet energia fogyasztással, egész biztosan sokkal de sokkal drágább lesz! Nagyon kérek minden tisztelt Tervező és kivitelező kollégát, továbbra is törekedjünk változó térfogatáramú rendszerek kialakítására, automatikus strangszabályozással (PIBCV). Tisztelettel, Székely Tamás, Danfoss Kft.

Facebook-hozzászólásmodul