e-gépész online szaklap

Totó a többi épületgépészről, 13+1. kérdés

2017. május 30. | e-gépész| |  0 |

Ezek a kérdések egyesével megjelentek 2016 végén és 2017 elején az e-gépészen.

Ez az utolsó kérdés teszi fel az i-re a pontot! Itt láttatom, hogy hol vannak az igazi hibák!

Ön szerint a többi épületgépész birtokában van minden szükséges infónak, tehát jól tájékozottak? Vagy a mai magyar helyzet inkább a következő?

Mivel a szakemberek többsége tájékozatlan, sok-sok infóról nem tudnak (pl. az előző, 13. kérdéskörről), így a szakemberek többsége (sok budapesti sem kivétel) nem tudja a megrendelőket (a kis és a nagy megrendelőket sem) „megfelelő képbe helyezni”, helyette jóhiszemű félretájékoztatás zajlik, azaz tkp. jóhiszeműen félrevezetik a megrendelőket, és így talán(?) nem a legjobb megoldások születnek?

Olvassa el ezt a megtörtént esetet:

Kliens: Mennyibe kerül egy Unical kazán?
Homor: Uram! Volt már olyan, hogy Ön egy autószalonban új autókat nézegetett?
Kliens: Volt.
Homor: És megkérdezte, hogy a személygépkocsin belül maga a motorblokk, külön a motorblokk mennyibe kerül?
Kliens: Nem, miért kérdeztem volna?
Homor: Hát ez az! Most a mi esetünkben a komplett személygépkocsi a komplett kazánházi gépészet. A motorblokk a kazán. És nem mindegy, hogy mennyibe kerül a motorblokk? Szóval nem mindegy, hogy mennyibe kerül külön a kazán? Hiszen Ön nem külön egy motorblokkot akar, hanem egy komplett autót. Szóval Ön nem csak egy kazánt akar, hanem komplett kazánházi gépészetet.
Még mindig Homor: Sajnos a szakemberek nagy hányada nem segíti hozzá a megrendelőket a komplex „látáshoz”. Bizony elég sokszor még a hatalmas projektek lebonyolítói is önmagukat félrevezető módon külön megversenyeztetik a kazánokat (a motorblokkokat). Pedig lehet, hogy az egyik kazán mellé kell majd pl. drága hőcserélő + újabb zárt tágulási tartály + újabb idomok + újabb hőszigetelések + többlet szerelési ktsg. Sőt, a hőcserélő szekunder oldala többször el fog tömődni a régi és koszos fűtési rendszer miatt (lásd minden évben a nyári korrózió .... a 10-es kérdéskörben), így lehet, hogy minden október végén tisztítatni kell majd a lemezes hőcserélő keskeny vízjáratait, azaz további többletkiadásokat fog jelenteni még a hőcserélő többlet karbantartása is, míg ezzel szemben, az Unical kazánokat szinte soha nem kell tisztítani fűtővíz oldalról, és az Unical kazán mellé rengeteg esetben nem kell hőcserélő sem! Így a konkurencia kazánjából kialakított komplett kazánház a szükséges kiegészítőkkel együtt elég sokszor jóval többe kerül, mint az Unical kazánnal készült kazánház. Ezek után nem mindegy, hogy mennyibe kerül külön a motorblokk? Szóval ezek után nem mindegy, hogy mennyibe kerül külön a kazán? Szóval?!

Szóval az Unical kazánok gyárilag olyan „unikum” megoldásokat is tartalmaznak, hogy rengetegszer nem kellenek hozzá a drága kiegészítők. Javaslom tehát, hogy Ön legyen okosabb és komplexebben „látó”, és ne külön egy-egy kazánra kérjen árat, hanem komplett kazánházra kérjen árakat az összes szükséges kiegészítő árával együtt.

Utóirat, ami szól minden épületgépésznek, de legfőképpen az előadásokat szervező felelősöknek! A szakemberek nagy többsége miért nem segíti a megrendelőt a komplex „látásban”?

A) Egyrészt azért nem segít a szakember, mert nem eléggé tájékozott, hiszen csak előnyökről szóló előadásokra jár, így bizony elég sok esetben nem is ismer más nézőpontokat. És miért nem jár az évi egyetlenegy 1 napos kötelező kamarai képzésen kívül más fizetős, gyakorlati szemléletű képzésre, ahol „láttatnának vele” más nézőpontokat, is és nem csak előnyökről, hanem hátrányokról is hallana?
- Részben azért nem jár ilyenre egy-egy szakember, mert talán azt hiszi magáról, hogy ő már mindenről hallott, ő már mindent tud? Mert részt vett már sok nagy cég sok előny-előadásán, ahol a hátrányokat talán elhallgatták, de szép körítése volt?
- Részben pedig az, hogy a szakember nem eléggé tájékozott, nem csak a szakember hibája, hanem az egész épületgépész szakmáé, főleg az előadásokat szervezőké, akik főleg előny-előadásokat szerveznek és tartatnak.
- Vagy talán az a hiba legfőbb oka, hogy már kb. 30 évvel ezelőtt megszüntették az Építésügyi Minisztériumot, és azóta nincs legfelső szintű gazdája az építésügynek? A kamarák és a szövetségek pedig magáncégek, pénzből élnek, ezért nem vállalnak szervezni olyan vitaelőadásokat, ahol a mögöttük álló támogató cég esetleg hátrányba kerülhetne? Az a szervezet pedig, aki szervezne vitaelőadást, elesne azoktól a támogatóktól, akik a vitákban hátrányba kerülnének? Illetve többször is előfordult már, hogy nem is tudott létre jönni a vitaelőadás, mert az a fél, aki előre tudta, hogy hátrányba fog kerülni, nem is vállalta a vitában való részvételt?

B) Másrészt a szaki (főleg a kereskedő és a kivitelező) abban is érdekelt, hogy több árrés Ft-ot hagyjon náluk a nem komplexen „látó” megrendelő. Tehát például a megrendelővel vetetnek inkább egy olyan kazánt (a kazánokon csak 2-10% közötti árrések vannak), amihez kell még minél több kiegészítő is (mert a kiegészítőkön 15-30% közötti árrések vannak), hiszen a kereskedőnek így nagyobb lesz az árrése, a kivitelezőnek pedig több lesz a jutaléka és a szerelési díja is.

Én személy szerint igencsak sajnálom a mai megrendelőket. Mert olyan magukra hagyott tájékozatlansági helyzetben vannak, hogy hiába beszélgetnének akár 10 épületgépész kereskedővel vagy kivitelezővel, vagy tervezővel, a megrendelő hiába kérdezgetne tőlük, hiszen kérdezni is csak az tud, aki sok-sok ismerettel rendelkezik, így a megrendelő úgysem tudná feltenni az összes fontos kérdést, és a szakemberektől sajnos többnyire 9 félretájékoztatást kapna, és korrekt, részletes tájékoztatást csak 1-et.

Én személy szerint ennyire ismerethiányosnak látom a mai magyar épületgépész szakembereket.

Ön szerint is szakmailag tájékozatlan az épületgépészek többsége?

1-es válasz: a többség jól tájékozott

2-es válasz: a többség tájékozatlan

X válasz: van ilyen is, olyan is

Mivel manapság nem olyan könnyű feladat egy ilyen írást úgy megírni, hogy amellett hogy tényszerűen és korrekten tájékoztassa a szakmát és a laikus olvasót is, emellett viszont az írást ne tudják jogilag hatékonyan megtámadni pl. a versenytársak, tehát ezek miatt közlöm, hogy a fentiek mind-mind kizárólag az én, tehát Homor Miklós épületgépész és szolár-szakértő egyéni szakmai véleményeit tartalmazzák, de senkinek nem kötelező egyetérteni velem! Mivel az én agyi hullámaim kívül esnek az emberiség átlagsávjától, ezért sok mindent látok eltérő nézőpontokból is, és én csak láttatni próbálom Önök által is ezeket a más nézőpontokat! Nem csak műszaki előnyökről, hanem műszaki hátrányokról is szoktam beszélni, általam elkövetett hibákról is, saját termék hátrányáról is,
- egyrészt azért, mert a hátrányok kielemzése nélkül nem lehet komplex képet mutatni. Sőt! Néha a hátrányokból, a hibákból lehet a legtöbbet tanulni,
- másrészt mert így komplex, így etikus. Sőt! Bátorság kell ahhoz, hogy én támadom a versenytársak gyenge megoldásait, hiszen nem a versenytársakat kell védeni, hanem a végfelhasználót, őt kell „megfelelő képbe helyezni”. Persze tudom, hogy emiatt sok versenytárs ellenem tudja hangolni azokat az épületgépészeket, akik még nem hallgatták meg a másik felet, azaz még nem hallgatták meg az én képzéseim egyikét sem. Mert akik meghallgatták, azoknak kb. a 95%-a mellém állt már! És egyre többen állnak mellém! Legyen Ön is etikus, és hallgassa meg nem csak azt, hogy mit mondanak rólam a versenytársaim, hanem hallgassanak meg engem is! Jöjjön el valamelyik 1 napos képzésemre! Több épületgépész javasolta már írásban is azt, hogy az MMK egyik kötelező képzési napja Homor Miklós 1 napos képzése legyen!

Ha szeretne jobban tájékozott lenni, és a részleteket is szeretné megérteni sok-sok épületgépészeti kérdésekben, akkor jelentkezzen majd be a kérdést feltevő Homor Miklós valamelyik 1 napos képzésére a homor1@t-online.hu címen.

Kérjük, küldje tovább a fenti 13+1 kérdéskört, érdekességként, a szakmai ismerősei felé is!

Az 1. kérdést ide kattintva találja, a 2. kérdést itt, a 3-dikat itt, a 4-diket itt, az 5-diket itt, a 6-dikat itt, a 7-diket itt, a 8-at itt, a 9-ediket itt, a 10-diket itt, a 11-ket itt, a 12-ket itt, a 13-kat pedig itt.

A fentiek jogi értelemben Homor Miklós egyéni gondolatai, senkinek nem kötelező sem elfogadni azokat, sem egyetérteni velük, de ítéletet alkotni csak azután etikus, ha előbb meghallgatta a fenti érveit az ő 1 napos képzésén.

(x)

Épületgépészet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul