e-gépész online szaklap

Geberit csapteleprendszer közforgalmú vizesblokkokba

2017. május 23. | e-gépész| |  0 |

Elegáns fali csaptelepek, tiszta mosdók – közöttük bőséges hellyel kézmosáshoz. Az építészek és megbízóik szeme előtt gyakran ez a kép jelenik meg, ha közforgalmú - nyilvános vagy félnyilvános – vizesblokkok megtervezésről van szó. Ez az elképzelés most már könnyen megvalósítható.

Az új csapteleprendszerrel a Geberit szemléletváltásra késztet: az elektronikus csaptelepek karcsú forma és elegáns meg jelenés mellett is lehetnek rendkívül strapabírók. Ezen kívül első nekifutásra gyorsan és pontosan felszerelhetők a falra.

Geberit Duofix szerelőelem mosdókhoz, fali csaptelep rögzítésére előkészítve. Jobb oldalon alul található a vezérlőelektronikát, a keverőegységet és a tápegységet tartalmazó beépítődoboz, középen pedig a csatlakoztatható, falsík alatti bűzelzáró. A csaptelepek Geberit rendszertechnológiába történő integrációja minden érintett számára magas fokú tervezési biztonságot nyújt.

A fali csaptelep felszerelése már elsőre tökéletesen sikerül. Az előtétfalról készített röntgensugaras kép megmutatja, hogy a csaptelep a Geberit Duofix szerelőelembe teljesen fixen rögzíthető.

Geberit Brenta fali csaptelep

Az elektronikus mosdócsaptelepek különösen higiénikus kézmosást tesznek lehetővé, mivel a csaptelepnek sem a megnyitásához, sem az elzárásához nem kell semmit megérinteni. Általában roppant víztakarékosak is, mert a víz áramlását automatikusan leállítják, amint a kezek a szenzor érzékelési tartományát elhagyják. Ahhoz, hogy megfelelően lássák el feladatukat, ezeket a csaptelepeket vezérlő elektronikával, szelepekkel, egy keverőegységgel, valamint tápegységgel szerelték fel. Ezek az alkotórészek a hagyományos csaptelepeknél rendszerint a terjedelmes csapteleptestben helyezkednek el, míg a fali csapok esetén a kifolyó mögött egy beépítődobozban találhatóak.

Az elektronikus csaptelepeket jobbára közforgalmú vizesblokkokban alkalmazzák, mint például repülőtereken, bevásárlóközpontokban, iskolákban vagy vendéglátóhelyeken. Különösen a nagy forgalmú létesítményekben kell sok mindennel szemben ellenállónak lenniük, beleértve a durva használatot is. Ezen felül a mosdóra szerelt csaptelepek, valamint azok elektronikája folyamatosan magas páratartalomnak és nedvesedésnek vannak kitéve, ami működési zavarokhoz vezethet.

Sokkal praktikusabb fali csaptelepek
Az elektronikus csaptelepek túlnyomó többsége álló kivitelben készül, amelyet közvetlenül a mosdókerámiára szerelnek fel. Érintés nélküli fali csaptelepekkel azonban csak ritkán lehet találkozni. Pedig ezek számos okból kifolyólag sokkal praktikusabbak: szabadon hagyják a mosdót, lényegesen megkönnyítve annak tisztítását, ugyanakkor kézmosáskor kifinomult ergonómiát nyújtanak. Ennek ellenére miért lehet mégis olyan ritkán falra szerelhető változatokkal találkozni? A válasz meglehetősen banális: biztonságos tervezésükre, illetve zökkenőmentes beszerelésükre gyakorlatilag eddig semmilyen megoldás nem létezett.

Moduláris rendszerfelépítés
Az új, moduláris csapteleprendszerrel a Geberitnek az érintés nélküli csapok általános hiányosságait, illetve a fali csaptelepek tervezésénél és beszerelésénél felmerülő speciális problémákat igen meggyőző módon sikerült áthidalnia. Ennek értelmében az infravörös érzékelő kivételével valamennyi elektronikai alkotóelem, valamint a keverőegység, a szelepek és a tápegység is egy különálló, 14 cm-es kis beépítődobozban kapott helyet. Ez könnyen hozzáférhetően a mosdó alá az előtétfalba kerül beépítésre, amit így az elhelyezésnek köszönhetően nem érhet nedvesség. Ha az előtétfalba történő beépítés nem lehetséges, akkor alternatívaként egy falsíkon kívül szerelhető robusztus vezérlődoboz áll rendelkezésre.

Fali csaptelepek ötletes felszereléssel
A csapteleprendszer fontos része a mosdókhoz újonnan tervezett, szárazépítésnél használható, külön megvásárolható Duofix szerelőelem is. Ezek a mosdóelemek a Geberit csaptelepek egyszerű és biztonságos beépítésére elő vannak készítve. A jól bevált Geberit rendszertechnológián alapulnak, fali csaptelep szereléséhez pedig a csaptelep talpazatának befogatására és rögzítésére egy magasságban állítható kereszttartóval rendelkeznek. Ez nemcsak a csapteleptest pontos illesztését (függőlegesen és vízszintesen) és kellően erős rögzítését biztosítja, hanem a költséges hibák lehetőségét is minimálisra csökkenti.

Az elektronikus Geberit Benta (felső sor) és Piave (alsó sor) csaptelepek álló és fali változatban is kaphatók.

Kétféle design
A csapteleptest és a funkcionális részek különválasztásával a design tekintetében teljesen új lehetőségek nyíltak meg. Ily módon a londoni Christoph Behling Design formatervezői stúdió által megálmodott Piave és Brenta modelleket az igen karcsú, időtlenül elegáns formanyelv jellemzi. Mindkettő kapható álló és fali kivitelben is, és szinte bármilyen kialakítású mosdókagylóval kombinálhatók. A fali csaptelepek 170 mm-es és 220 mm-es hosszúságban kerülnek forgalomba.

Az attraktív csapteleptest krómozott sárgarézből készül. Egyik különlegessége, hogy a víz egy megerősített műanyag tömlőn folyik keresztül, ami a vezérlőegységtől indul, majd a mosdó alatt tovább haladva egészen a kifolyó vízsugár-szabályozójáig ér. Ez biztosítja, hogy az ivóvíz minősége a rendszer egyetlen pontján sem sérül.

Gazdaságos működtetés és könnyű karbantartás
Az új csapteleprendszer nemcsak a vonzó ár-érték arányával győzi meg a felhasználót, hanem gazdaságos üzemeltetést is ígér. Ennek megfelelően a csaptelepek energiaellátására három választási lehetőséget kínál: hálózati csatlakozást, elemmel történő működtetést vagy egy generátorral megvalósuló önálló áramellátást, amelyet a vezetékben áramló víz nyomása hajt meg. A legutóbbi esetben nem kell az energiafogyasztás vagy az elemcsere többletköltségeivel számolni.

A csaptelep szabályozásához és karbantartásához szükséges összes alkotóelem, valamint a hálózati és vízcsatlakozások biztonságosan és a nedvességtől védetten a mosdó alatti vezérlődobozban helyezkednek el. A szelepek, a keverőegység és a szűrő könnyen hozzáférhetőek, így néhány egyszerű kézmozdulattal beállíthatók, illetve szükség esetén tisztíthatók. A rendszer beállításai később – például önálló áramellátás műszaki egységeinek beépítésével –bármikor módosíthatók.

Az új csapteleprendszerhez a megfelelő BIM-adatokat a Geberit letölthető dokumentum formájában fogja rendelkezésre bocsátani.

Christoph Behling ipari formatervező, London, Geberit Piave fali csapteleppel

„A Geberit 50 évvel ezelőtt a falba rejtett öblítőtartállyal forradalmasította a fürdőszobák világát. Ugyanez történik napjainkban a csaptelepekkel: az új csapteleprendszernek köszönhetően a fali csaptelepek immár zökkenőmentesen és magas költségek nélkül is beszerelhetők.”

A Geberit csapteleprendszer álló változatokat is tartalmaz. A csapteleptestet karcsú, magasra nyúló forma jellemzi, optimális ergonómiát és higiéniát nyújtva ezáltal kézmosáskor.

Geberit Piave álló csaptelep

A Geberit csapteleprendszer dióhéjban:
- Moduláris felépítésű megoldás széles körű alkalmazásra
- Integráció a Geberit szerelési rendszerbe
- A fali csaptelepek biztonságos és problémamentes felszerelése
- Két különböző design (Brenta és Piave) fali és álló változatokban
- Fali csaptelep 170 mm-es vagy 220 mm-es kinyúlási hosszal
- Három koncepció az energiaellátásra (hálózatról, elemmel vagy önálló áramellátással is működtethető)
- A keverőegység, a szelepek és az elektronika elkülönülten egy vezérlődobozban találhatók, amely a mosdó alatt helyezkedik el
- Vonzó ár-érték arány

Geberit.hu

(x)

CsaptelepGeberit

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul