e-gépész online szaklap

Az első öntapadós padlófűtési rendszerrel szerelt Uponor referenciaház

2012. május 25. | e-gépész| |  0 |

Mi az egyik oka, amiért az Uponor az egyik piacvezető vállalat a sugárzó fűtés-hűtés terén? Mert innovációi, fejlesztései minden igényt kielégítenek. Az Uponor 2011-ben vezette be a legújabb padlófűtési rendszerét, az öntapadós padlófűtést, mely egyéb más Uponor rendszerrel is kombinálható.

2011 őszén elkezdték felépíteni Magyarországon az első öntapadós padlófűtési rendszerrel készült családi házak egyikét, melyek épületgépészeti rendszeréhez az Uponor nagyban hozzájárult.

A projekt egyik ilyen referenciaháza Kunszentmiklóshoz kötődik, ahol a tulajdonos igénye szerint egy igazán korszerű felületfűtési és -hűtési rendszer kialakítására került sor.

A korszerűsége abban rejlik, hogy az Uponor leginnovatívabb padlófűtési rendszere mellett Uponor mennyezetfűtési-hűtési rendszer is beépítésre került. A fűtés kialakításához egy olyan padlófűtési rendszert alkalmaztak, mely önmagától képes odatapadni a speciális felülettel rendelkező szigetelőpanelhez, míg a mennyezethűtéshez vakolható minitec rendszert alkalmaztak.

Az Uponor öntapadós padlófűtési rendszere 2-3 °C-kal alacsonyabb hőmérsékleten nyújtja ugyanazt a hőérzetet, mint a hagyományos radiátorok, köszönhetően az egyenletes hőelosztásnak, ezáltal alacsonyabb energiaköltséget eredményezve. A csővezetékek gyártása során egy speciális tépőzáras szalagot tekernek az oxigéndiffúziós csövek köré, így a csövek a fenti gyártási technológia által könnyen letekerhetők, lefektethetők a padlóra, akár egy személy által is, hajolás, térdelés nélkül. Az öntapadós cső és a szigetelőréteg az áthelyezés után is ugyanolyan erővel tapadnak egymáshoz. A tapadórétegek szennyezett felület esetén is biztos kötést eredményeznek.

Ha egy helyiségben magas komforttal és alacsony költséggel akarunk ideális hőmérsékletet elérni, akkor az Uponor nedves rendszere az ideális megoldás. A rendszer akár falra, akár mennyezetre is alkalmazható, és használhatjuk fűtésre a falon és hűtésre a mennyezeten.

Az épület műszaki leírása

Az épület majdnem minden helyiségében padlófűtés lett kialakítva (kivéve a garázs). A fürdőben 100 mm-es, a többi helyiségben 150 mm-es osztással lett letekerve a padlófűtés.

A tulajdonosok kérésének megfelelően a szobákban és a nappaliban külön radiátorok kerültek beépítésre. Az osztók a közlekedő folyosóján lettek elhelyezve egy falba építhető osztószekrény segítségével. A padlófűtés szerelése a rajzon feltüntetett rétegrendben történt.
Az épületben egységesen 16×2,0 mm-es öntapadós MLC padlófűtési cső került felhasználásra.
A nappaliban elhelyezett kandalló kialakításánál, ügyeltek az ott megszerelt padlófűtési cső védőtávolságának betartására.

A fürdő, a kamra és a garázson kívül további mennyezetfűtési és -hűtési rendszer került kialakításra. Az osztók a padlófűtési osztók mellé kerültek. A mennyezethűtési mezők gerincvezetékei az aljzatszigetelésben lettek vezetve, védőcsőben a rajzon feltüntetett rétegben. A hozzávezetésekhez Uponor evalPEX 20×2,0mm csővezetéket alkalmaztak.
A padlófűtési és a mennyezethűtési körök külön osztókra lettek csatlakoztatva. A mennyezethűtés regisztereit Tichelmann kapcsolásba, 100-as osztással szerelték meg.
Ezzel a rendszerrel egy falfűtési körrel maximum 15m² fedhető le, amit max. 3 zónára lehet bontani, 1 zóna: max. 5m².
A mennyezethűtés kialakításánál is ugyanúgy betartották a védőtávolságot, mint a padlófűtésnél.

Az épület szabályozása

A szabályozást is természetesen a felületfűtési-hűtési rendszerek adta igényekhez viszonyítva alakították ki. Az épületbe két darab vezetékes szabályozó került, ezek végzik az állásszabályozók mozgatását, melyeket az osztó-gyűjtő egységek fölé helyeztek el. A szabályozó egységeket összekötötték a termosztátokkal és az osztókon lévő állásszabályozókkal, továbbá a vezetékes termosztátokat is bekötötték a szabályozó egységekbe.
A harmatpont védelem a TF 3 PR típusú harmatpont érzékelőn keresztül valósult meg, amit egy konverteren keresztül csatlakoztattak a szabályozó egységhez. Harmatpontosodás veszély esetén a szabályozó harmatpont védelmi rendszere leállítja a hűtést, majd a veszély elmúltával újraindítja azt.

Általános szerelési elírás

A padlóban szerelt kötéseket és az idomokat mindig el kell látni a megfelelő védőszigeteléssel, a felületüket védeni kell a betonnal való közvetlen érintkezéstől. A végleges eltakarás előtt mindig el kell végezni a nyomáspróbát és ezt megfelelően dokumentálni is kell. A fűtőbetont úsztatott technológiával kell elkészíteni. 30 m² egybefüggő fűtőbeton felett dilatációs csíkot kell elhelyezni. A dilatációs zónán áthaladó vezetékeket el kell látni védőcsővel 300 mm hosszon. Az osztókat falba süllyeszthető szekrénybe kell beszerelni.

A családi ház kivitelezése várhatóan 2012-ben fejeződik be.

További információ: Uponor padlófűtés rendszerek

Uponor

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul