e-gépész online szaklap

Az Uponor újabb innovációja az energiatakarékosság jegyében

2012. április 24. | e-gépész| |  0 |

Jó hír a hőenergiatermelő berendezések üzemeltetőinek, különösen a biogáz- vagy a gázmotoros üzemeknek, valamint a geotermikus energiát használó létesítményeknek, akiknek meleg vizet kell szolgáltatni akár fagyos külső körülmények között is.

Az évtizedes megbízhatóság és a funkcionalitás önmagában nem elég ahhoz, hogy megfeleljen az Uponor minőségi kritériumainak a rugalmas, előszigetelt távvezetéki csőrendszer, hanem a legfontosabb kérdés az innováció és a rendszer folyamatos optimalizálása. Ezért az Uponor folyamatosan új technológiákat fejleszt ki az energia-megtakarítás érdekében. 2011 tavaszától új innovatív polietilén hőszigetelést alkalmaz, ami minimálisra csökkenti a hőveszteséget és javítja az Uponor előszigetelt távvezetéki rendszerek üzemi hatékonyságát.

A megbízható hőszigetelés a távhőellátási csővezetékeknél ugyanolyan fontos működési, hatékonysági kritérium, mint a tartósság és az élettartam. Az Uponor távhőellátási rendszereknél már korábban is használt térhálósított polietilén szigetelőanyag tulajdonságait módosították. Ez azt jelenti, hogy tovább növelték a távvezeték hatékonyságát, csökkentve a szigetelő réteg hővezetési tényező λ (W/mK) értékét, mely lehetővé teszi, hogy még további 12 %-al csökkentse a csővezeték hőveszteségét, ugyanakkor javítva annak erősségét és rugalmasságát, valamint biztosítva ezzel az előszigetelt csövek energiatakarékos működését.

A fejlesztés titka egy erős, de rugalmas köpenycső kombinálása egy többrétegű polietilén habszigeteléssel, ami bizonyos számú térhálósított polietilén (PE-Xa) csövet ágyaz körül. Köszönhetően a speciális geometriának, a köpenycsövek, melyek HDPE polietilén ütésvédelemmel vannak ellátva, merevsége megfelelő és kis hajlítási sugárral rendelkeznek, ami épp elég ahhoz, hogy a kanyarokban is fektethető legyen, valamint az akadályok kikerülhetők legyenek.

A PE-Xa haszoncső kimondottan erős, hőmérséklet- és korrózióálló, ellenáll a feszültség okozta repedéseknek és a pontterhelésnek. A PE-Xa anyag ugyancsak ellenáll az agresszív közegnek, ami tartóssá és nagyon gazdaságossá teszi a csövet. A hőszigetelő anyag hatékonyságán felül, védelmet nyújt a nedvességgel szemben is.

Az Uponor flexibilis előszigetelt távvezetéki rendszer annak az innovatív csővezetékrend-szernek a jól bevált neve, mely korábban Ecoflex márkanéven vált ismertté. A rendszer fő alkalmazási területe, hogy különböző folyadéktranszport folyamatokat biztosítson az épülteken belül vagy akár kívül is. A kínálat komplett termékskálát tartalmaz fűtésre, hűtésre, használati melegvízre, és ivóvízre egyaránt. Az anyag tulajdonságai hosszú élettartamot garantálnak és mivel a csövek könnyűek és rendkívül rugalmasak, e tulajdonságoknak megfelelő szerelést tesznek lehetővé, akkor is, ha fák vagy éles sarkok kerülnek az utunkba.

Speciális eszközökre és fáradságos hegesztésekre nincs szükség. Az Uponor előszigetelt csövek teljes mértékben teljesítik a DIN EN 15632-3 szabvány előírásait. Ezen túlmenően a Ecoflex Thermo cső rendszervizsgálata alapján a Kiwa KOMO BRL 5609 tanúsítás igazolja a csőrendszer minimum 30 éves élettartalmát, még talajvizes környezetben is.

Az Uponor Ecoflex hatékony távhőellátási rendszer, mely nagyobb rugalmasságot kínál.

A Thermo, a Varia, az Aqua, a Quattro, és a Supra rendszerek különösen nagy méretválasztékban állnak rendelkezésre. Akár 200 m-es kiszerelésben is lefektethető a csővezeték, csatlakozók használata nélkül. Az önkompenzációs struktúra miatt nincs szükség kompenzátorok használatára.

Az Uponor Ecoflex Thermo csőrendszer ideális a fűtési víz szállítására. Kiváló hőszigeteléssel rendelkezik, és akár 95°C-os melegvíz szállítására is alkalmas, 6 bar nyomással. A legalább 30 éves élettartammal rendelkező cső különösen alkalmas a távhőellátási hálózat kiépítésére a hosszan tartó gazdaságosság érdekében. Mindhárom változata (Mini, Single, Twin) alkalmas kü-lönböző épületek közötti energiaátvitelre.

Az Uponor Ecoflex Thermo Mini a legjobb választás a fűtővíz szállítására, kis energiaigényű épületek esetében.
Nagy tömegáramú távvezetékek építéséhez a legideálisabb rendszer az Uponor Ecoflex Thermo Single csővezeték alkalmazása.

Végül, az Uponor Ecoflex Thermo Twin egyesíti a fűtési előremenő és a visszatérő vezetéket, ezzel megteremti a gazdaságos hőenergia transzportot.

Az Uponor Ecoflex Aqua-t a hálózati melegvíz szállítására tervezték, 95°C-on, 10 bar nyomással. Az Uponor Ecoflex Aqua Single a használati melegvíz szállítására készült, míg az Uponor Ecoflex Aqua Twin cirkulációs vezetékkel van ellátva, egy csőrendszeren belül.

Az Uponor Ecoflex Quattro rendszer megoldás a fűtési víz, a használati melegvíz, valamint a cirkulációs hálózat egy csőrendszeren belüli elvezetésére. A rendszer 4 db PE-Xa haszoncsövet foglal magába. Ezzel lehet leghatékonyabban csatlakoztatni családi házakat, valamint épület-komplexumokat.

Az Uponor Ecoflex Supra csőrendszer tökéletes a hűtési hideg folyadékközeg és használati hidegvíz szállítására, legfeljebb 20°C-ig, 16 bar nyomáson. Az opcionális fagyvédelmi kábel biztosítja az ivóvízhálózatok fagymentességét a legalacsonyabb külső hőmérséklet esetén is. Ez a rendszer ajánlott uszodák, szállodák és ipari létesítmények kiszolgálására.

Hozzáadott érték

Az innovatív és fejlett polietilén szigetelés nem az egyetlen előnye az Uponor rendszerinek. Mint speciális rendszerek gyártója az Uponor nemcsak garantálja a tanúsított minőségirányítási rendszer biztonságát, hanem felajánlja teljes körű kiegészítő szolgáltatásokat is. A csőrendszert méretre vágva szállítjuk a helyszínre, szakszerűen megvédve a szennyeződésektől, helyszíni képzés és tanácsadást nyújtunk a felhasználók részére, valamint teljes körű projektszolgáltatás-sal segítjük ügyfeleinket.

Az előszigetelt távvezeték rendszer főbb előnyei:

  • PE‐Xa cső – az egyedülálló „memória” effektussal
  • Egyszerű, gyors és biztonságos szerelés
  • Széles körű tartozékválaszték
  • Kiváló mechanikai szilárdsági mutatók
  • Nagyfokú hőmérséklet- és vegyszerállóság
  • Többféle csatlakoztatási lehetőség
  • Költségmegtakarítás hosszú távon
  • Jól bevált minőség
  • Abszolút megbízható befektetés
  • Legalább 50 éves élettartamra tervezve

Az Uponor Előszigetelt Távvezeték rendszerei rendelkeznek mindazon műszaki és gazdaságossági tulajdonságokkal, melyek által biztosított a biztonságos és gazdaságosberuházás, valamint a hosszú távú, megbízható üzemeltetés.

További információ: Uponor előszigetelt távvezeték

Uponor Kft.
Tel: 06 1 203 3611
Szerző: Jónás Zoltán, épületgépész mérnök

Uponor

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul