e-gépész online szaklap

A split klíma szabályozás új generációja

2024. április 9. | támogatott cikk | |  0 |

A split klíma szabályozás új generációja

A tisztább környezet iránti elköteleződés, az energiahatékonyság növelése és a nem megújuló energiahordozók terén kialakult helyzet miatt a hőszivattyúk lettek az első számú fűtőberendezések. Ezen belül is a split klímáknak, mint levegő-levegő hőszivattyúknak egyre szélesedik a felhasználási köre.

A split klímákat a lakótér hűtés, fűtés mellett irodai és ipari vagy technológiai hűtő-fűtő berendezésként is használják már monovalens és bivalens üzemben is. Az ilyen alkalmazások esetén szükség lehet több berendezés csoportban történő, redundáns vagy kiegészítő működtetésére. Ezekhez társul még a hűtőköri paraméterek monitorozása, a karbantartás ütemezése az üzembiztonság miatt, illetve a hőmérséklet korrekció igény.

A Fujitsu egy univerzális érintő képernyős vezetékes szabályozóval is segíti a felhasználási lehetőségek bővítését.

A Fujitsu RNRYZ5 szabályzó maximum 16 split klíma csoportvezérlésére képes. Csarnokok, várótermek, egylégterű nagy irodák, előadó termek, ipari létesítmények esetén szükség van arra, hogy több klímaberendezést működtessünk egyszerre egyforma szabályozási parancssorral. Ezek a létesítmények általában igénylik azt, hogy a klímák üzemideje kiegyenlített legyen, meghibásodás esetén a többi beltéri egység átvegye a terhelést és többletigény esetén akár az összes egyszerre hűtsön vagy fűtsön. Ez a szabályzó univerzális abból a szempontból is, hogy nem csak oldalfali beltérivel kompatibilis, hanem kazettás, légcsatornás vagy mennyezeti egységgel is.

Kisebb szerverhelyiségek  hűtését a „Lead lag operation” üzemmód biztosítja redundáns elrendezésnél. A minimum 100% többletteljesítménnyel rendelkező rendszernél biztosítva van az üzemóra-kiegyenlítés, illetve egy klíma elégtelen teljesítménye vagy hibája esetén elindítja a másik klímát is. Néhány beltéri egységnél elérhető a„Special cooling operation”, azaz speciális hűtési funkció, ami kifejezetten a szerver hűtésre kifejlesztett üzemmód, amely maximális légáram mellett biztosítja a helységben szükséges hőelvonást, függetlenül a kültéri egységben található hőérzékelő által mért külső hőmérséklettől. Inaktiválja az infra szabályozót és még bizonyos kommunikációs hibák esetén is tovább hűt. 

A szabályzó néhány split típus esetében képes a hűtőköri monitorozásra is, ami növeli az üzembiztonságot mert a karbantartó vagy szerviz szakember könnyen vizsgálhatja a működési paramétereket. A kijelzőn ellenőrizheti a beltéri és kültéri egységnél a beszívott és kifújt levegő, illetve a hőcserélő hőmérsékleteket, az elekronikus expanziós szelep állását a ventilátorokra és a kompresszorra vonatkozó szenzorok által mért paramétereket, nyomás értékeket.

A Fujitsu RNRYZ5 szabályzó méri a helyiség hőmérsékletét, ha huzat vagy a közelben hőforrás torzítaná a mért értéket akkor korrigálható az érzékelő által detektált hőmérséklet egy pontosító funkcióval. Ez ipari környezetben vagy nagy légterek esetén javítja a működési hatékonyságot és a komfortot. 

Lánczi János
Columbus Klíma
www.fujitsuklima.hu

Columbus KlímaKlímatechnikaSplit klíma

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul