e-gépész online szaklap

Új F-gáz törvény és „future proof” válaszunk

2023. december 11. | támogatott cikk | |  0 |

Új F-gáz törvény és „future proof” válaszunk

Előző cikkeinkben még feltételes módban számoltunk be a márciusban az Európa Parlament által elfogadott F-Gáz törvény-tervezet új rendelkezéseiről (a 3 variáció közül a legszigorúbb került akkor elfogadásra), amely -módosítások nélkül – nagyon súlyos követkeményekkel járt volna, szinte minden Európában forgalmazott HFC, vagy HFO (szintetikus) hűtőközeggel működő légkondicionáló berendezésre.

Azóta, az EP és az Európa Tanács közös nevezőre jutott a törvény véglegesnek tekinthető szövegéről, amit december közepén terveznek hivatalosan kiadni és 2024. január elején várható a hatályba lépés. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, azért a hűtőközeg-ipari lobbinak sikerült pl. a tervezet rendkívül szigorú dátumait átlagban kb. 1-2 évvel kitolni pl. a 12 kW alatti monoblokk hőszivattyúk/folyadékhűtők 2026. január 1. helyett 2027. január 1-ig gyárthatóak GWP < 150 F-gáz tartalmú hűtőközeggel (2032. január 1.-től pedig már nem engedélyezett semmiféle F-gáz tartalom)*. Bas Eickhout, a törvény főtárgyalója -aki az amerikai és japán hűtőközeg lobbi támogatóinak nevezte a törvénytervezet ellen agitáló tömörüléseket -fontosabb HFC/HFO gyártók: Daikin-Chemical, Honeywell, Chemours, Arkema…stb.- figyelmeztetett, hogy az új, drasztikus kvótacsökkentések fényében nagyon jól gondolja meg minden tervező és felhasználó, hogy az új beruházások esetében érdemes-e még, a természetes helyett az erősen környezetszennyező, nem mellesleg egyre drágábban beszerezhető szintetikus hűtőközegekre szavazni?!

A törvény lényege azonban változatlan maradt: gyakorlatilag minden HFC (pl. R134a, R407C, R410A, R32…), illetve HFO tartalmú hűtőközeg (pl. R1234yf/ze, R454a/b, R448, R449…stb.), keverékeikkel együtt, azaz, az összes F-gáz 2025, 2027, 2029, 2032 (85%!), 2036, 2050 (100%!) céldátumokkal a törvény tiltása alá fog tartozni!

Nem csak a HVACR, hanem az ipar más területeinek F-gáz kibocsátása is (pl. szakaszoló berendezéseinek semlegesgázai, flakonok hajtógázai…stb.), exporttól az importig a törvény hatálya alá tartoznak majd. Így tehát „future proof” valós alternatívát már csak a természetes hűtőközegek jelentenek. A gyors változást nem csak az jelzi, hogy a gyártók sorban jelentik be az R290-es (később az R600a, R170), R744-es vagy éppen R717-es hűtőközegekre kifejlesztett sorozataikat, hanem az, hogy a Magyarországon is jelen lévő, nyugat-európai multinacionális vállalatok részéről az év eleje óta érezhetően több az ajánlatkérés a kizárólag természetes hűtőközeggel (NATREF) működő készülékekre.

Világosan látszik tehát a tendencia, hogy az EU-ban (hasonló intézkedéseket terjesztett elő az idén: az USA, Kanada, Ausztrália és India környezetvédelmi hivatala is!) az erősen környezetszennyező szintetikus hűtőközegek immár nemkívánatosnak minősülnek.

Tehát:

 1. A 2024. jan 1.-én bevezetésre kerülő új F-gáz miatt már nincs értelme szintetikus közegre tervezni, mert a felhasználó előbb-utóbb rosszul fog vele járni. Hiszen az új törvény szerint MINDEN F-Gáz kivezetésre kerül, addig pedig a drasztikus kvótavágások miatt folyamatosan drágulni fognak.
 2. Ráadásul az R290 sokkal hatékonyabb hűtőközeg, mint pl. az R410A (ami a leghamarabb lesz tiltva, szervíz is!), vagy akár az R32, R454b, kedvező a magas kritikus hőmérséklete, a jelentősen alacsonyabb nyomások és GDT pedig hozzájárul a magasabb várható élettartamhoz is!
 3. Hőszivattyúknál a magas előremenő hőmérsékletekhez (65-75 °C) nem szükséges a bonyolult és jóval rövidebb élettartammal kecsegtető befecskendezéses technológia! (A mélyhűtésre ugyan ez igaz.)
 4. Az NKVH- val sem kell a tulajdonosnak „bíbelődnie”, mivel a hűtőközeg NEM F-gáz!
 5. Az R290-esetében a fejlesztés jelenleg az „elején tart” és folyamatos, szinte havonta érkeznek az újdonságok … pl. nemsokára megjelenik a új Euroklimat HERA HT (high temp) sorozata 65-75 °C elérhető vízhőmérsékletekhez! (vagy víz-víz hőszivattyú esetén R600a-val akár 90-95 °C).

Mivel, minden eddiginél aktuálisabbá vált, ismerkedjünk meg, az általuk forgalmazott, – jelenleg a legnagyobb tapasztalattal (2011-óta) és legszélesebb R290-es, természetes hűtőközeggel működő berendezés portfólióval rendelkező EUROKLIMAT S.pA. (európai divízió) – sorozatainak jellemzőbb tulajdonságaival (a teljesség igénye nélkül).

Kezdjük mindjárt a levegő-víz kültéri kompakt hőszivattyúkkal:

HERA R290 monovalens hőszivattyú sorozat

1. Teljesítmény tartomány: (fűtés, A7/W45) 30 kW-tól 700 kW-ig
2. Fűtés teljes terhelésen -20 °C külső hőmérsékletig (részterhelésen alatta is).
3. HERA LT / MT alacsony és közepes 35-55 °C (Tk:-13 °C) hőmérsékletekre optimalizált kivitel.
4. HERA HT: magas 65-75 °C (Tk:-13 °C) vízhőmérsékletre optimalizált kivitel (hűteni is tudó, nem kaszkádkészülékek!)
5. Zárt kompresszortér szivárgás érzékelővel és szellőztető ventilátorral.
6. Standard felszereltséget bemutató ábra:


7. Részleges hővisszanyerő (DS) minden méretben rendelhető.
8. 200+ rendelhető opcionális kiegészítő (szivattyúk LP-MP, rezgés és zaj elleni védelmek, BMS csatlakozók, puffertárolók…stb.)

Euroklimat HERA sorozat telepítési képek:

HYDRA R290 (víz-víz hőszivattyú)

1. Telj. tartomány: (fűtés, W5/W60) 25 kW-tól 260 kW-ig
2. Elektronikus adagolók
3. Kiemelkedő COP/EER értékek
4. A kompresszorokhoz (inverter alternatívaként) választható az innovatív RSH Heads elnevezésű, henger lekapcsolással vezérelt teljesítmény szabályzás is.
5. HYDRA LT, MT kivitel, alacsony és közepes vízhőmérsékletekhez 30 °C-tól 60 °C-ig
6. HYDRA HT booster kivitel magas vízhőmérsékletekhez R600a-val 75 °C-tól 95 °C-ig
7. Standard a zárt kompresszortér szivárgás érzékelővel és folyamatos üzemű szellőztető ventilátorral (LP v HP).

AURA / TETI R290 komfort,illetve technológiai folyadékhűtők pozitív HT (0 °C…20 °C) vízhőmérsékletekre

1. Telj. tartomány: (hűtés, A35/W7) 7 kW-tól 980 kW-ig
2. Inverteres, vagy RSH teljesítmény szabályzás a kompresszorokon.
3. Elektronikus adagolók.
4. BS (business 15K kondenzátor dT) ill. HE (high efficiency 10K kondenzátor dT) hatékonysági opciók (tőlünk nyugatabbra ez utóbbi után támogatás jár, akár csak a hűtőközegre…)
5. Részleges (DS) vagy teljes hővisszanyerés (THR)
6. Szabadhűtéses (freecooling) kivitel.
7. Vízkör rozsdamentes, élelmiszer ipari kivitelben is.
8. Akár NO-FROST, cső a csőben ipari hőcserélővel is.
9. Standard a zárt kompresszortér szivárgás érzékelővel és szellőztető ventilátorral. (2020-as gyártási dátumtól)
10. 300+ rendelhető opcionális kiegészítő (szivattyúk LP-MP-HP, rezgés, zaj és agresszív anyagok elleni védelmek, BMS csatlakozók, adatgyűjtők, speciális kivitel…stb.)

TETI/AURA telepítési képek:

CRIO R290 technológiai folyadékhűtők negatív MT (-0 °C…-15 °C) és LT (-15 °C…-30 °C) vízhőmérsékletekre

1. Telj. tartomány: (hűtés, A+35/W-8) 4 kW-tól 890 kW-ig
2. RSH vagy inverteres teljesítmény szabályzás a kompresszorokon.
3. Elektronikus adagolók.
4. Részleges (DS) vagy teljes hővisszanyerés (THR)
5. BS (business 15K kondenzátor Dt) ill. HE (high efficiency 10K kondenzátor Dt) hatékonysági opciók.
6. Standard EC motoros ventilátorok.
7. Vízkör rozsdamentes, élelmiszer ipari kivitelben is.
8. Akár NO-FROST, cső a csőben ipari hőcserélővel is. (V-CRIO esetén csőköteges)
9. Microchannel típusú hőcserélők.
10. Standard a szivárgásérzékelő (opcióban zárt kompresszortér szellőztető ventilátorral)
11. 300+ rendelhető opcionális kiegészítő (szivattyúk LP-MP-HP, rezgés, zaj és agresszív anyagok elleni védelmek, BMS csatlakozók, speciális kivitel…stb.)

CRIO telepítési képek:

A fejlesztés jelenleg is dübörög, hamarosan érkeznek a hermetikus scroll kompresszoros sorozatok is (majd, ha a gyártók lépést tudnak tartani az igényekkel), és a nagyon magas hőmérsékletű hőszivattyúk R600a hűtőközeggel.

Milyen előnyei vannak az R290 jelű, propán hűtőközeg használatának:

 • Ultra alacsony az üvegházhatás-tényezője: Global Warming Potential
 • Nem tartozik az F-gáz rendelet (Magyarországon a 14/2015 (II.10.) Korm. sz. rendelet) hatálya alá, mivel nem fluorozott szénhidrogénről van szó, tehát nem kell regisztrálni a hűtőkört, és nem kell kötelező szivárgásvizsgálatokat sem végezni rajta.
 • Kiváló hűtéstechnikai tulajdonságokkal rendelkezik, az úgynevezett fajlagos hűtési teljesítménye 2-3 szorosa az F-gázokénak, ez kisebb kompresszor- és csőméreteket igényel.
 • Nagyon kedvező, hogy a legtöbb F-gázhoz (pl. R410A, R32, R454b) viszonyítva lényegesen alacsonyabb nyomásértékeken megy végbe a kondenzáció (pl. 50°C kondenzációs hőmérsékletnél csupán 17 bar nyomáson), ezért alacsonyabb a szivárgás veszélye is.
 • Előny a magas kritikus hőmérséklet (pl. kisebb teljesítményvesztés magas hőmérsékleteken, fűtésben pedig magasabb hőmérsékletű víz).
 • Előnyösek a kompresszorból kilépő gázhőmérsékletek értékei is (pl. jelentősen növeli a kompresszorok, az olaj és a hűtőkör élettartamát).
 • Tekintettel arra, hogy egy komponensű hűtőközeg, mechanikus tisztítás után újra felhasználható, nincs szükség bonyolult előállításra és regenerálásra sem, mint az F-gáz keverékek esetében. (további jelentős CO2-kibocsátást okozva ezzel).
 • Hűtőközeg-szökés esetén a pótlás egyszerűen és kedvező áron végrehajtható.
 • És ami megfizethetetlen: a tudat, hogy nem csak beszélünk a környezetvédelem fontosságáról, hanem saját szakterületünkön valóban teszünk is érte.

Környezettudatos, tájékozott gépész tervező ma már, nem hagyhatja figyelmen kívül ezeket a szempontokat, és a jövőbeni szabályzások ismeretében lehetőleg ne tervezzünk olyan, – 20 éves várható élettartamú – hűtő/hőszivattyú berendezést, amely még, elavult, környezetkárosító hűtőközeggel működik! Ez a beruházóknak, és az üzemeltetőknek sem érdeke, hiszen az ilyen berendezések hosszútávú üzemeltetése, szervízelése egyre nehézkesebb és drágább lesz!

A Columbus Klíma Kft. 2019-óta az ország területén már számos R290-es folyadékhűtő és hőszivattyú referencia telepítéssel rendelkezik. (jelenleg 35 kW-tól 1100 kW-ig)

Kérje ajánlatainkat!

Műszaki információk, árajánlat készítés, tervező támogatás:

Horváth Gábor, szerző, Euroklimat termékfelelős (+36 20/262-4704), hg@cklima.hu

Columbus Klímaértékesítő Kft.

2142 Nagytarcsa, Pesti út 15.

*megj: kivételt csak a bizonyítottan kiemelt tűzvédelmű helyszínek jelenthetnek.

Columbus KlímaHőszivattyú

Kapcsolódó

Vissza a természet(es)hez!

Elfogadták az új F-gáz rendeletet!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul