e-gépész online szaklap

Ilyen a modern fűtési rendszer: vegyszermentes

2023. november 15. | támogatott cikk | |  0 |

Ilyen a modern fűtési rendszer: vegyszermentes

A fűtési rendszert nem elég jól megtervezni, a megfelelő üzemeltetés is kulcsfontosságú, ha hosszútávon hatékonyan működő és költségtakarékos megoldást szeretnénk. Ennek az egyik kulcsa a megfelelő minőségű rendszervíz, hiszen a vízkő lerakódás, akár 10%-os hatékonyságvesztéshez is vezethet, nem beszélve a kazán időelőtti meghibásodásáról. Mi a bevált gyakorlat? A víz vegyszeres kezelése. De van ennél fenntarthatóbb megoldás is!

Kinek a felelősége a hosszútávon jól működő fűtési rendszer?

Mind a fogyasztók, mind a szakemberek a fűtési rendszer tervezésekor legfőképp a kazán típusára, tudására és a megfelelő mennyiségű hőleadó felületre koncentrálnak. Azonban ez még nem elegendő ahhoz, hogy hatékony legyen egy otthon fűtése! A megfelelő rendszervíz minőségéről is gondoskodni kell. Sajnos még mindig vannak olyanok, aki például víz helyett fagyállóval töltik fel a fűtési rendszert, ami értelmetlen, és sok esetben akár káros is lehet. A szakemberek egy nagyobb csoportja vegyszereket adagol a fűtési rendszervízhez, ami esetleg ideig-óráig jelenthet megoldást, hiszen, ha nincs a rendszervíz rendszeresen ellenőrizve, és szükség szerint utántöltve vegyszerrel, akkor az rongálhatja akár a radiátorokat, akár magának a kazánnak a hőcserélőjét is. Ennek a járulékos költségei pedig igencsak magasra is rúghatnak.

Egy néhány éves rendszer meghibásodása esetén felmerül a felelősség kérdése is, hogy kinek kellett volna ezt felügyelni? A fűtési rendszert kiépítő szakember vagy a kazán beüzemelő és éves szinten karbantartó szakember felelősége ez, vagy elegánsan mindenki áttolja a felhasználóra a felelősséget?

A jó hír az, hogy elkerülhető mind a bűnbak keresés, mind a rendszer hatékonyságának a csorbulása és a meghibásodás, ha már tervezésnél bekerül a rendszerbe egy olyan pár tízezer forintos egység, amellyel a rendszert megfelelő minőségű vízzel lehet feltölteni.

Csapvíz, sótalan víz, lágy víz – mivel töltsük fel a fűtési rendszert?

Sok esetben épp a hosszútávon leglényegesebb pont, a fűtési rendszervíz a mostohagyerek, amivel sem a fűtési rendszer szerelője, sem a kazán beüzemelője nem akar foglalkozni, hiszem egyik sem érzi igazán magáénak azt. Ilyenkor általában vezetékes vízzel történik meg feltöltés és a rendszer látszólag üzemkész.

Azonban a modern kazánok nem mindegyikének felel meg ez a vízminőség, és ezzel tönkre is mehet a kazán, de akár az egész fűtési rendszer is meghibásodhat.

Ha nem felel meg a vezetékes víz, akkor honnan derül ki, hogy mivel is kellene feltölteni a rendszert? Erre kínál hatékony és környezettudatos alternatívát a BWT Hungária Kft. legyen szó bármilyen fűtési vízigényről.

A kazángyártók oldalán, és a kazán használati utasításában is minden esetben szerepel, hogy milyen vízminőséget kér a gyártó, amely sok esetben a garancia feltétele is. Ennek a tudatában egyszerűen meg lehet találni a BWT kínálatában a fűtővíz optimalizáló patront.

Multifunkcionális modul a meglepetések helyett

Nem egy esetben találkozhatunk azzal, hogy a háztulajdonos még nem biztos abban, hogy milyen kazánt szeretne, de a csőhálózatot már ki kell építeni. Ebben az esetben kiemelten fontos szerepet kaphat egy olyan multifunkcionális beépítő modul betervezése és beépítése a kazán befolyóvizéhez, amelyet utólag több célra is lehet használni.

Így a fűtési rendszert tervező és kivitelező szakember megteremti a lehetőséget arra, hogy a kazánnak megfelelő víz kerüljön be későbbiekben a rendszerbe, hiszen ehhez a BWT HES modulhoz több vízkezelő patron is csatlakoztatható aszerint, hogy sótalan vagy lágy vízre van szükség.

Sőt ezen az egységen keresztül akár a rendszerfeltöltés is megvalósítható külső berendezés beiktatásával – ilyen a BWT méltán népszerű MORO készüléke-, de akár a későbbiekben vegyszert és fertőtlenítőt is tudunk könnyedén a fűtési rendszerünkbe juttatni ezen keresztül.

Ha már alapból a fűtési rendszerbe egy ilyen BWT HES beépítő modul bekerül, akkor nem érheti sem a háztulajdonost, sem a kivitelező szakembert olyan meglepetés, hogy a kazán szakszervize nem végzi el a beüzemelést a megfelelő technológiai víz hiányára hivatkozva. Hiszen ezzel a beépítő modullal akár utólag is egyszerűen, bontási munkálatok nélkül optimalizálható a fűtővíz minősége, ha esetleg a feltöltés nem megfelelően történt meg.

Ráadásul elkerülhető a kazán azon garanciavesztése is, amely a nem megfelelő víz okozta kárból ered. Érdemes mérlegelni, hogy egy fűtési rendszer kiépítésénél ez az elenyésző tétel mennyi későbbi bosszúságtól és fölösleges költségtől kímélheti meg a szakembert és a tulajdonost is.

BWTVízkezelés

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul