e-gépész online szaklap

Fókuszban az alacsony energiafelhasználás, de ne felejtsük el, ehhez hatékony szellőzőrendszer is kell!

2023. augusztus 30. | támogatott cikk | |  0 |

Fókuszban az alacsony energiafelhasználás, de ne felejtsük el, ehhez hatékony szellőzőrendszer is kell!

Mert a legjobb elrendezésű és minőségi anyagokból épített otthon is rejthet komfortot érintő problémákat.

A probléma

Érdemes tisztába lenni azzal a ténnyel, hogy a mai energetikai szabványoknak egy épület csak úgy tud megfelelni, ha a megfelelő komfortot biztosító hőmérsékletet alacsony energiafogyasztás mellett képes biztosítani.
Ehhez a korszerű fűtőberendezéseken túl szükség van a külső homlokzat kiváló hőszigetelésére is. Csak így biztosítható, hogy az épületen belül előállított meleg levegő ne távozzon a falszerkezeten keresztűl. Sajnos sokszor ennek a jó hőszigetelésnek a negatív hatásaival csak az épület használatbavételét követően szembesülünk. Ugyanis a jó hőszigetelés nem csak azt akadályozza meg, hogy a meleg levegő távozzon, de azt is, hogy a friss levegő bejusson.

Tévedés azt feltételezni, hogy ablaknyitással az épület ugyanúgy átszellőztethető, mint a régi, szigeteletlen épületek voltak. A régi épületek kifűtéséhez pont azért kellett jóval több fűtési energia, mert a meleg egy része a jóval porózusabb kialakítású falszerkezeteken keresztül távozott.

Ezzel párhuzamosan viszont a friss levegő is bejutott, tehát az épület lélegzett. Ennek a ténynek az ismeretében elengedhetetlenül szükséges, hogy az épület már eleve úgy épüljön fel, hogy rendelkezzen olyan gépi szellőztető rendszerrel, amely az energiahatékonyságot nem veszélyeztetve képes folyamatosan egészséges minőségű levegőt biztosítani a bent tartózkodok számára.

Szellőzés hiánya

A szellőzés hiányának egyértelmű velejárója a megnövekedett páraképződés, és a falsarkok penészedése. Mivel az otthonunkban hosszú időt töltünk egyhuzamban, könnyen belátható, hogy a nem megfelelő minőségű levegő nem csupán rossz közérzetet okozhat, de jelentősen növeli a krónikus légzőszervi megbetegedések kialakulásának a kockázatát is. Az asztmatikus megbetegedések kialakulásának esélye így kisgyermekeknél megnövekedhet.

A beltéri levegőt a párán kívül egy kémiai anyagok is szennyezhetik. Nagyon sok problémát tud okozni a túlzott szén-dioxid jelenléte, mely az emberi légzés során kerül a levegőbe. Ennek felhalmozódása a levegőben fáradékonysághoz, fejfájáshoz, fókuszálatlansághoz vezet.

Nyílt égésterű (hagyományos) tüzelőberendezéseknél (ilyen pl. a nyílt égésterű kazán, vízmelegítő, esetleg kandalló) a tökéletlen égés következtében szén-monoxid is kerülhet a levegőbe, mely életveszélyt, halált okozhat. Otthonunk levegőjében egyre inkább megjelennek a kemikáliák is, melyeket a tisztálkodáshoz, takarításhoz használunk. A festékek és a préselt / ragasztott bútorok kipárolgása során formaldehiddel is találkozhatunk, mely mérgező, így súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek

Megoldás

Az Aereco, mint a komfortszellőzés szakértője két különböző szellőzőrendszerét is széles körben biztosítja a magyarországi lakó- és középületekbe. Professzionális megoldást nyújt a központi hővisszanyerős rendszer, amely egyrészt úgy biztosítja a jó levegőminőséget, hogy az elhasznált levegő hőenergiáját még hasznosítja a frisslevegő előmelegítéséhez, mielőtt kidobná azt. Másrészt szűrőrendszerén keresztül kiszűri a kintről bevezetett levegőből a por és pollen szennyeződéseket.

Érdemes azonban említést tenni a kissé egyszerűbb kialakítású páraszabályozott szellőzőrendszerről is, amely ugyan nem rendelkezik hővisszanyerési funkcióval, viszont jóval alacsonyabb beruházási költségek mellett építhető ki. Emellett a lakás használatának pillanatnyi intenzitása függvényében, helyiségenként szabályozva képes a komfort szellőzés biztosítására. Ennek a megoldásnak nagy előnye az is, hogy már használatban lévő épületbe is könnyen kiépíthető, jelentős építőipari munkálatok nélkül.

Összegezve tehát látnunk kell, hogy ma már egy jól megtervezett és kialakított szellőzőrendszer ugyanúgy az épület alapvető része kell, hogy legyen, mint a fűtés, vagy a klimatizálás.

Tájékoztatás

Fontosnak tartjuk hogy megfelelő tájékoztatást tudjunk biztosítani nemcsak a szellőzés hiányából fakadó problémákról, hanem a megoldásokról is felhasználói és a szakember oldalon is.

Gépész kivitelezőknek, tervezőknek, kereskedőknek, beruházóknak, üzemeltetőknek, és műszaki szakértőknek ingyenes egész napos Aereco Légtechnikai Konferenciát szervezünk szeptember 13-án

A rendezvény díjmentes, de regisztrációhoz kötött!

Részletek és jelentkezés itt >>> https://aereco-aldes.hu/

AerecoSzellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul