e-gépész online szaklap

Energiaracionalizálás környezetbarátan

GEOWARM geotermikus talajszondák és osztó-gyűjtők, innovatív megoldások hősszivattyús rendszerekhez

2023. április 19. | támogatott cikk | |  0 |

Energiaracionalizálás környezetbarátan

A Merkapt Zrt. saját fejlesztésű GEOWARM geotermikus talajszondáit közel 15 éves gyártói, forgalmazói és üzemeltetési tapasztalattal kínálja. A folyamatos innovációnak köszönhetően a termékkínálatban két- és négycsöves szondatípusok, talajköri osztó-gyűjtők és osztó-gyűjtő aknák is megtalálhatóak.

Szakma által elismert

A GEOWARM szabadalmazott talajszondái 2013-ban a HUNGAROTHERM-nagydíjat nyert lakossági kommunális szektor, megújuló termékinnovációk kategóriájában.

Geotermikus energia előnyei

A föld egyfajta természetes hőtartálya. amelyből származó energia számos előnnyel jár. Az ebből származó energia használata számos kedvező előnnyel jár. A geotermikus energia felhasználása csökkenti a fosszilis energiahordozók iránti igényt, a gázüzemű rendszerek gazdaságos, környezetbarát alternatívájaként. A geotermikus energia lakossági és ipari felhasználásra egyaránt alkalmas, ebből adódóan nagymértékben hozzájárulhat az energiaköltségek csökkentéséhez, valamint előnyös választás az energiafüggetlenség és karbonsemleges növelése szempontjából is.

Geotermikus energia kinyerése

A talajban tárolt hőenergia kinyerésére a talajszonda és a talajkollektor szolgál, az így kinyert energia egy külső, osztó-gyűjtő aknában kerül, amely kapcsolatban áll az ingatlanban lévő hőszivattyúval. A hőszivattyú hőt von ki a levegőből, földből vagy vízből és azt nagyobb hőmérsékleten bevezeti az épületbe, az így kinyert hűtésre és fűtésre egyaránt felhasználható.

GEOWARM talajszondák

A szondafejek kialakítása kompakt, ugyanakkor robosztus. Anyaga többkomponensű üvegszállal erősített műgyanta. A szonda furatba való lehelyezése biztonságos, a hőhordozó közeg áramlása szempontjából kedvező.
A szondacsövek toldásmentesek, alapanyaguk nagysűrűségű, növelt hasadás állóságú (RC) polietilén – PE100 SDR11.

A GEOWARM talajszondák szigorú ISO9001 minőségbiztosítási eljárások szerint készülnek, és minden egyes szonda rendelkezik egyedi gyári számmal és hozzá tartozó nyomáspróba jegyzőkönyvvel. A szondákat tekercsben, szakszerűen pántolva és végdugózva kerülnek leszállításra, a tekercsek belső magátmérője 850 mm. A GEOWARM szabadalmaztatott talajszondái rendelkeznek felelősségbiztosítással.

Műszaki jellemzők:

szondacső: fej (mm) szondafej ellenállása hosszválaszték nyomáspróba (13 bar)
NA32 NÉGYCSÖVES:
32x3,0 mm 100 mm 1,9 m szondacső 100m 30 perc  
NA32 KÉTCSÖVES:
32x3,0 mm 90 mm 1,9 m szondacső 100m 30 perc  
NA40 KÉTCSÖVES:
40x3,7 mm 115 mm 2,4 m szondacső 100m 30 perc

GEOWARM talajköri osztó-gyűjtők

A GEOWARM talajköri osztó-gyűjtők gyorsan és egyszerűen illeszthetők a geotermikus rendszerek primer körébe. A széles méretválaszték kínálatunk a kézi vagy automata légtelenítővel szerelt változatra is kiterjed.

A GEOWARM osztó-gyűjtő kialakítása és anyaga nagy áramlási sebességet és térfogatáramot tesz lehetővé alacsony áramlási veszteség mellett. Anyaga mechanikai tulajdonságainak köszönhetően ellenáll a legtöbb környezeti kihatásnak. A belső felületi érdesség minimális, így nem kell lerakodással számolni. A GEOWARM talajköri osztó-gyűjtők hidraulikai beszabályozás könnyen és pontosan végrehajtható, ellenőrizhető.

Műszaki jellemzők:

Anyaga: üvegszál erősítésű termoplasztik
Körök száma: min. 2, max. 12
Maximális üzemi nyomás 4,5 bar
Üzemi hőmérséklet: -10...82 °C
Glikol arány: max. 50%
Csatlakozó méretek  
Osztó-gyűjtő test: 1 ½” külső menet
Csatlakozó csonkok: 1 ¼”” külső menet

GEOWARM osztó-gyűjtő aknák

A föld alatt elhelyezkedő osztó-gyűjtő aknák fontos szerepet töltenek be a geotermikus hőenergia hatékony begyűjtésében és továbbításában a hőközpontokba. Az aknákat általában magasabb szondaszám esetén alkalmazzák. Ezek a rendszerek felszerelhetők különböző műszerekkel, mint például nyomásmérők, elzáró szerelvények és térfogatáram mérők. A GEOWARM osztó-gyűjtő aknái 2 és 40 közötti csonkos kivitelben érhetőek.

Milyen energetikai megoldásokhoz használhatóak?

A talajszondák hatékonyan hasznosíthatók a Magyarországra jellemző geotermikus energia kiaknázására, mely képes kielégíteni az ingatlanok számos energetikai igényét. A szondák begyűjtött hőenergiája hatékonyan felhasználható fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására egyaránt. A geotermikus energia előnyeit különösen jól kihasználják a padlófűtés, felületfűtő és -hűtő rendszerek. Az ilyen rendszerek a környezetbarát energiaforrásnak köszönhetően nem csak energiahatékonyak és gazdaságosak, de hosszú távon is fenntarthatóak. Az ingatlanok hatékony és környezetbarát fűtése, hűtése és melegvíz-ellátása egyre fontosabbá válik a fenntartható építészetben és az energiatakarékosság területén.

Hol lehet megoldás?

Családi házak

Családi házak, társasházak fűtését, hűtését és meleg víz ellátását biztosíthatjuk geotermikus energiával. Használt és új épületekben is kiépíthető a rendszer, ám régebbi építésű lakások esetében szükség lehet a hőszigetelés javítására illetve a korábbi fűtési rendszer cseréjére.

Irodaházak

Irodaházak, önkormányzati épületek könnyen elláthatóak olcsó és tiszta energiával. Több hazai városban elindultak olyan projektek, ahol a földgázt geotermikus energiával váltják ki. Ezen projektek sikeressége igazolja, hogy fényében tovább dolgozunk energiafüggetlenségért.

Ipari létesítmények

Merkapt Zrt. GEOWARM szondái országszerte számos európai színvonalú projektekben kerültek beépítésre. Magyarországon eddig több mint 250 000 szondaméter került lefektetésre.

Érdekel

MERKAPT Zrt.
1106 Budapest, Maglódi út 14/B

www.geowarm.hu
www.merkapt.hu
www.merkaptonline.hu

Merkapt

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul