e-gépész online szaklap

A Weishaupt BiBlock® levegő/víz split rendszerű hőszivattyúja akkor mutatja meg igazi erejét, mikor kinn hideg van

2023. március 10. | támogatott cikk | |  0 |

A Weishaupt BiBlock® levegő/víz split rendszerű hőszivattyúja akkor mutatja meg igazi erejét, mikor kinn hideg van

A 12 kW-os modell 2019 évben debütált a német hőszivattyús piacon és már a forgalmazás első évében óriási népszerűségnek örvendett. A vállalat a fokozatosan növekvő hőszivattyús igényeket meghallgatva 2021-ben kihozta a BiBlock® 20 kW-os változatát, mellyel tovább emelte ennek a készülékfajtának az ázsióját nem csak Németországban, hanem a teljes európai piacon.

Miben áll a BiBlock® monoblokkos hőszivattyúkat meghaladó tudása?

Első között kell megemlíteni a hőszivattyú környezetre gyakorolt minimális zajterhelését. Ennél a készüléknél a hőszivattyúzás motorja, a kompresszor nem kültéri egységbe került, hanem a beltéri hidraulikus egységbe. Ennek több kedvező hatása is lett. Egyrészt a kültéri egység hangteljesítményszintje 46, illetve 52 dB(A) , de már az egységtől 1,5m távolságban mérve csak 35 dB(A) ez az érték. Ezzel igazán csendes működéssel a Biblock teljesíti a németországi éjszakai zajkibocsátási előírásokat gyógyintézet és szanatóriumi környezetben is, ami családiházas övezetben vagy sűrű sorházas kialakítás esetén is biztosítja a szomszéd zavartalan pihenését.
A műszaki megoldást, a környezet maximális védelmét mindig szem előtt tartó Weishaupt a természetből leste el. A ventilátor-lapát bagolyszárny alakú és a teljesen horganyzott kültéri egység levegőbeömlési felületén a rács pingvinszárny-profilú. Mindez modern, szolid dizájn köntösben, ami minden építészeti stílushoz illeszkedő időtlen formában.

Másrészt, mivel a kompresszor a beltéri egységben van, nincs az összekötő vezetéken szállítási veszteség a kondenzátor oldal fele, ezáltal nő a hatékonyság és az alkalmazható előremenő fűtővíz hőmérséklete. A BiBlock® akár 65 °C-os előremenő fűtővizet is elő tud állítani! Sőt, a kompresszorba történő gőzbefecskendezés miatt –22 °C-os külső hőmérséklet mellett is még 52–53 °C-os előremenő fűtővízhőmérsékletet tud a készülék, amivel mind a 35 °C-os, mind az 55 °C-os szabványos előremenő hőmérsékletnél, az energiahatékonysága A+++, azaz a legmagasabb osztályban helyezkedik el.

1.ábra fűtési munkadiagram

A gőzbefecskendezésnek köszönhető kimagasló és sok alkalmazási területet (akár felújításnál a régebbi radiátoros rendszerek kiszolgálása) lefedő fűtési teljesítmény tartománya. A WWB 20-A-RMD-AI készülék két fő paraméterére érdemes figyelni. A7/W35 és ΔT=5K esetén a teljesítmény Q=9,94 kW (COP=5,16!) és A-7/W35 értékpárnál a teljesítmény 13,90 kW! (COP=3,1). Az átmeneti időszak alsó tartományában is meggyőzőek a BiBlock® tulajdonságai, A2/W35 esetén a teljesítmény 9,93 kW és COP=4,41. A használati melegvízkészítés üzemállapotban is érvényesek ezek a tulajdonságok, mert A-7/W55 szabványos állapotban is a teljesítmény 15,44 kW még COP=2,47 mellett.

2. ábra WBB 20-A-RMD-AI – Fűtőteljesítmény
35 °C kilépő vízhőmérséklet esetén

3. ábra WBB 20-A-RMD-AI – Fűtőteljesítmény
55 °C kilépő vízhőmérséklet esetén

A beltéri egységbe épített kompresszor, a rezgéscsillapított alaplap, valamint a süketszobához hasonló hangszigetelésnek köszönhetően elképesztően csendes, hangteljesítményszintje 42 dB(A) alatt van.

A BiBlock® hőszivattyúcsalád alapfelszereltségben már tartalmazza az időjárásfüggő szabályzást egy direkt és egy kevert fűtési kör számára, valamint a HMV-készítést külső melegvíztároló segítségével. A kényelmes kezelést intuitív színes magyar nyelvű kezelőfelület, valamint távfelügyeleti applikáció könnyíti meg.

És természetesen a fűtés mellett a BiBlock® hűteni is tud.

A WWB 20 modell A35/W18 értéknél 10,67 kW (EER=3,93), A35/W7 állapotnál pedig 10,56 kW (EER=2,72) hűtőteljesítményt tud leadni az épület felé.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul