e-gépész online szaklap

Eredeti Zellerin-részvényre bukkantunk

2023. március 8. | e-gépész | |  0 |

Eredeti Zellerin-részvényre bukkantunk

Az e-gépész kiadójának falára került egy eredeti, a Zellerin Mátyás által alapított „Zellerin M.-féle Gyári Részvénytársaság” egyik részvénye. A 200 korona névértékű részvény Kollarits Jenő nevére szól, aki korábban a Zellerin-gyár felügyelőbizottsági tagja volt.

Zellerin Mátyás az ország első olyan épületgépésze volt, akinek nevéhez számos híres épületünk épületgépészeti megoldásai fűződnek. Ő volt az, aki forradalmasította és új megvilágításba helyezte a hazai ipart. Munkásságáról eddig nem lehetett sokat tudni, életéről még kevesebbet, pedig voltaképpen neki köszönhetjük magát a szakmát. Zellerin Mátyás érdemes arra, hogy jobban megismerjük őt, mint az ország első olyan épületgépészét, aki újításaival meghatározó szerepet játszott az épületgépészet fejlődésében.

Zellerin Mátyás az épületgépészet egyik korai úttörője volt, alapító tulajdonosa volt a Zellerin-féle Gáz-, Légszesz- és Vízvezetékgyártó Rt.-nek, melynek igazgatósági épülete a VII. kerületi Nagy Diófa utca 8. szám alatt működött. A lég-, gőz- és forróvíz-fűtési berendezésekben a technika már olyan szintre fejlődött, hogy egy vagy több helyiség hőmérsékletét egy gomb megnyomásával lehetett emelni vagy csökkenteni, illetve a központi fűtőberendezést egyúttal szellőztetésre is lehetett használni. Zellerin Mátyás még itt is figyelt a részletekre: minden egyes berendezést úgy gyártott le, hogy ne csak praktikus legyen, hanem esztétikus is; így minden helyiségnek hasznára és egyben díszére is vált.

Zellerin Mátyást 1893. június 17-én temették el; majdnem ezer ember kísérte utolsó útjára. Életének saját maga vetett véget, aminek rejtélyes körülményeiről a VGF&HKL szaklap hasábjain olvashattunk korábban. Halála után a cége részvénytársasággá alakult.

A részvénytársaságokat cégek hozták létre, amelyek célja az volt, hogy tőkét szerezzenek a vállalkozásukhoz. A részvények vásárlásával az emberek tulajdonosokká váltak a társaságban, és jogosulttá váltak a társaság esetleges osztalékaira és a részvények eladásából származó nyereségre.

A részvényeket szelvényekre nyomtatott jegyekkel lehetett beváltani. A szelvények tartalmazták a részvény tulajdonosának adatait, a kibocsátó vállalat nevét, a részvények számát, a részvények értékét és az érvényességi időtartamot. A szelvényeket a megadott időn belül kellett bemutatni az adott társaságnál, amely a részvényeket visszaváltotta az előre meghatározott áron. A szelvények beváltásával a részvények tulajdonosai jogosulttá váltak a társaság osztalékaira és más juttatásaira.

A kiadónkhoz került részvény kivitelezése művészi igényű, gazdagon díszített, bal oldalán egy angyal látható, kezében egy toronygombbal és vaskakassal. Több érdekes szimbólum is díszíti az értékpapírt: fogaskerék, körző, szögmérő, lemezvágóolló, lovagi páncél. Nem tudjuk egyelőre, hogy pusztán a grafikus kreativitásának köszönhetjük ezt a karaktert, vagy esetleg van valamilyen vallási, történelmi vagy egyéb háttértörténete. Igyekszünk a nyomába eredni a rejtélynek és próbáljuk felkutatni ennek az érdekes nőalaknak az eredetét.

Az eredeti részvény megtekinthető az e-gépész szerkesztőségének tárgyalójában!

Zellerin Mátyás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul