e-gépész online szaklap

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében?

2024. február 12. | támogatott cikk | |  1 |

Mekkora megtakarítási potenciál rejlik az Ön szivattyús rendszerében?

A mindennapi életben a szivattyúk az épületek szíveként dolgoznak, biztosítják a komfortot, a megfelelő munkakörülményeket. De ennek ára van. A szivattyúk bekerülési költsége a teljes élettartam költségeknek mindössze 5-10%-át teszi ki – a többi az üzemeltetés költségei. Ez utóbbi költségeken jelentős mértékű megtakarítás realizálható. A Grundfos ENERGY CHECK szolgáltatása segít ebben.

Milyen előnye származik a Grundfos Energy Check szolgáltatásból?

Az Energy Check vizsgálat átfogó képet ad a meglévő szivattyús rendszer villamosenergia-fogyasztásáról, és a modernizációban rejlő megtakarítási potenciálról. A felmérésben a szivattyúk adattábláján szereplő munkaponti és teljesítményadatokat, a berendezések életkorát és üzemidejét figyelembevéve határozzuk meg a rendszer élettartam költségét. Pozíciónként teszünk javaslatot a szivattyúk cseréjére, összehasonlítjuk a várható élettartam költségeket. Az eredmények így megmutatják Önnek, hogy a feladatra elérhető leghatékonyabb új szivattyús rendszer milyen költségekkel, és milyen megtérülési idővel rendelkezik.

Pénzügyi előnyök:

  • Jellemzően 30-50%-os energiaköltség csökkenés
  • Rövid megtérülési idő
  • Csökkenő üzemeltetési és karbantartási költségek

Az energiaárak folyamatos emelkedése mellett valós megtakarítást érhet el, és a beruházás költsége is hozzávetőlegesen 1-5 év alatt megtérül.

Kérje ingyenes Energy Check szolgáltatásunkat!

Kollégáink a helyszínen elvégzik a rendszer vizsgálatát, majd a begyűjtött információk alapján elkészítik az átfogó jegyzőkönyvet. A riportban felvázoljuk a meglévő szivattyús rendszer állapotát, és javaslatot teszünk az optimalizálási lehetőségekre is.

Az Ön Grundfos kapcsolattartója: Paller Tamás, tpaller@grundfos.com, mobil: +36 30 405 2988

A szolgáltatásról bővebb információt talál weboldalunkon: www.grundfos.com/hu

Megnézem

GrundfosSzivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2023. febr. 23.

A cikk felvetésével egyet lehet érteni. Azaz célszerű a minél okosabb szivattyúkat beépíteni és a hidraulikai rendszerhez illeszteni. De ez mit sem ér, ha maga a hidraulikai rendszer nem ennek megfelelően került megtervezésre és a szivattyú beüzemelése meg, meg sem történt. A hidraulikai rendszerek tervezésében a változó térfogatáramú rendszerekre történő átállás a legfontosabb cél. Ez jellemzően kétkörös hidraulikai rendszereket feltételez, ami ma már elég elterjedt. Nem volt mindig így. Amikor az első hidraulikus váltóval elkészült tervemet meglátta a kivitelező és a műszaki ellenőr, ne szépítsük a dolgot, lehülyéztek. A két körös rendszereknek is vannak problémái. A hőtermelő, vagy hűtő berendezések üzemviteléhez sokszor nincs lehetőség változó térfogatáramú üzemeltetést kialakítani. Ebben különösen a hűtőgépek, hőszivattyúk jelentik a problémát. A gyártók a hűtőkör védelme miatt nem nagyon lépnek ezen a területen előre, pedig itt is lenne mit fejleszteni, de a tervező nem tud lépni, ha a berendezés gyártók nem lépnek ez ügyben. A fogyasztói oldal egyszerűbb, itt a fojtásos vagy nyit/zár teljesítmény szabályozáshoz remekül illeszthető az arányos térfogatáram szabályozás. Ritkábban előforduló feladat a hőcserélők hőteljesítményének szabályozása. Itt ma még 99,9%-ban keverő szelepeket alkalmaznak, pedig a feladatok jelentős részében elégséges lenne a szivattyú fordulatszám szabályozása. Más kérdés, hogy a hőcserélők térfogatáramra való reagálása nem arányos, sőt, bizonyos térfogatáram tartományokban ugrásszerű teljesítményesés jöhet létre, ezért kerülik sokan alapból ezt a lehetőséget. Ami a Magyarországi viszonyokat illeti, a cikk azon állítása, hogy az élettartam költségeknek csak az 5-10%-t teszi ki a szivattyú ár, szerintem egyelőre nem fedi a valóságot. Ennek oka, hogy nálunk a szivattyú árakhoz képest alacsony az energia ára. Több energiamegtakarítási és kommunális projektnél lehet szembesülni azzal a problémával, hogy amig a Lajtán túl 5-10 év alatt megtérül, az nálunk 40-80 év alatt térülne meg, mert rezsicsökkentésben élünk. Persze, hogy e közben a kommunális hálózataink lepusztulnak, mert nincs pénz a fenntartásra sem, fejlesztésre meg végképen nincs, az egyelőre senkinek sem fáj. Azaz de. Pont van egy olyan projektünk, ahol a szolgáltató kijelentette, hogy a 33 lakásos társasház részére nem tud kommunális vizet biztosítani. Mind ezt már érvényes építési engedéllyel rendelkező projektre sikerült leírnia.

Facebook-hozzászólásmodul