e-gépész online szaklap

Alacsonyabb energiafogyasztás a lakóparkokban tudatos vízkezeléssel

2022. augusztus 29. | támogatott cikk | |  0 |

Alacsonyabb energiafogyasztás a lakóparkokban tudatos vízkezeléssel

Az energiahatékonyság jobban fókuszban van most, mint talán eddig bármikor. Ezzel párhuzamosan a lakóparki ingatlanok is komoly népszerűségre tettek szert, hiszen egy családi ház fenntartásához képest kedvezőbb feltételekkel rendelkeznek, mégis több szabadságot kínálnak, mint egy hagyományos társasházi lakás.

Mindezek hatására a tervezők, kivitelezők részéről egyre komolyabb az érdeklődés az energiahatékony, tudatos vízkezelés iránt – mondta el Osztotits Dániel, a BWT tanácsadója.

Lakóparki, társasházi vízkezelési lehetőségek

A vezetékes víz központi szűrése már igen elterjedt az újépítésű ingatlanok esetében: ez a berendezés a víz belépési pontján szűri ki a vezetékben előforduló lebegő szennyeződéseket, pl. homokot, rozsdát, tehát védelmet nyújt a teljes belső vízhálózat számára.

A további lehetőségek viszont korántsem ennyire ismertek, holott komoly ráhatásuk van az épület fenntartási költségeire, lehetőséget kínálnak a hatékonyabb energiafelhasználásra. 

A központi vízlágyítással a víz  – Magyarországon jellemzően magas – keménységi fokát optimalizálhatjuk. Ez nem csak a felületeken megjelenő vízkőfoltokat előzi meg, de a háztartási berendezések működését is hatékonyabbá teszi, azáltal, hogy megelőzi a komoly vízkőlerakódásokat. Ez a mosógép, mosogatógép energiafogyasztására és élettartamára is pozitív hatással lehet.

Az AQA Therm fűtési vízkezelő termékcsalád segítségével pedig a konkrét kazán gyártói vízigényéhez  állítható a víz pH értéke, minősége is. A legtöbb fűtési rendszer esetében elsősorban acél- és rézanyagokat használnak, de egyre gyakrabban találkozhatunk alumíniumot tartalmazó hőcserélőkkel is. Mindegyikhez más minőségű és pH-tartományú fűtővíz illik, hogy a kazán anyaga, illetve az egész rendszer védett legyen a korrózióval szemben.

A tudatos vízkezelés segítségével tehát csökkentjük a felhasznált energia mennyiségét, valamint megvédjük magát a teljes rendszert is.

Magasabb energiahatékonyság, védelem a vízkőlerakódások ellen

Gyakori, hogy a melegvíz előállítására a kazán mellé hőcserélős, indirekt tárolókat alkalmaznak. A hőcserélők felületén lerakódó vízkő egyre jobban leszigeteli az elemet, rontja a hőleadást, így a kazán egyre több és több energiát használ, míg felfűti a rendszerben keringő vizet a kívánt hőmérsékletre. Ráadásul a kialakult vízkőrétegen könnyebben alakulnak ki további lerakódások, így a hőcserélők kemény víz esetén könnyen eltömődhetnek. De ugyanez a logika érvényesül a mosógépek esetén is: a fűtőszálak komolyabb munkára vannak fogva, ha meg kell küzdeniük a vastag vízkőlerakódásokkal is.

Amennyiben központi vízlágyítót alkalmazunk, úgy megelőzhetjük ezeket, tehát megőrizhetjük a fűtési berendezések hatékonyságát a melegvíz előállítása terén és megkímélhetjük magukat a berendezéseket is.

A társasházak esetén a legköltséghatékonyabb választás egy házközponti, ipari vízlágyító berendezés. Egy ipari használatra tervezett készülék egyszerre gondoskodik több lakás vízkezeléséről és a beszerzése, üzemeltetése kedvezőbb áron elérhető, mintha ugyanezt lakásonként kiviteleznénk – emelte ki Osztotits Dániel. 

A BWT Rondomat Duo termékcsalád egy kompakt méretű, korszerű megoldásokat alkalmazó berendezés, amely többféle méretben is elérhető, így kisebb és nagyobb társasházak vízigényét is képes kiszolgálni. Rendelkezik az NNK (ÁNTSZ) ivóvíz engedéllyel, a biztonságos ivóvíz előállítására minősített, bevizsgáltatott, engedélyeztetett vízlágyító. Ráadásul a karbantartást megkönnyítendő, központilag ellenőrizhető, igény esetén épületfelügyeleti rendszerhez is kapcsolható. 

Ezzel szemben a lakóparki ingatlanok esetében a vízlágyítók épületenként köthetőek be. Ilyenkor, a háztartás vízigényeihez méretezve, a BWT AQA Perla Bio vízlágyítót javasoljuk. Ez a termékcsalád könnyen kezelhető és rendkívül gazdaságos, környezetbarát módon üzemeltethető készülékeket kínál. A legújabb gene­rá­ciós modellek már Bluetooth-on össze­köt­hetőek a BEST WATER HOME mobilappli­ká­ci­óval, így tudatosan nyomon követ­hető vele a család vízfo­gyasz­tása, ráadásul az app emlékeztet a regeneráló só újratöltésére is. Ebben az esetben a megfelelő berendezésméretet a háztartás mérete, vízigénye és a vezetékes víz keménységi foka határozza meg: nagyobb igénybevétel, keményebb víz esetén egy nagyobb kapacitású készülékre van szükség. 

Mennyibe kerül a vízlágyítás havi szinten? Kifizetődik a korszerűsítés?

A lakásonként beszerelt központi vízlágyító berendezés árát érdemes alapul használni a kalkulációkhoz. Egy alapszintű, 4-5 fős háztartás kiszolgálására alkalmas vízlágyító készülék – 2022. augusztusi árakkal számolva – nagyságrendileg 420 000 Ft kiadást jelent, míg a beszerelés körülbelül 80 000 Ft-ra rúghat. (Extra igények, a rendelkezésre álló helyiség bontási-építési munkálatai természetesen ezt tovább növelhetik.) 

A fenntartás költsége a javasolt éves karbantartás díjából, valamint a gép működését biztosító, regeneráló vízlágyító só beszerzéséből áll össze, ez utóbbi havonta 3-4000 Ft további kiadást jelent.

Az ipari vízlágyító berendezések több lakásra leosztott költsége ennél még kedvezőbben alakul, így társasházak esetén még kisebb összegekkel lehet kalkulálni.

Ezt érdemes összevetni a hosszú távon megspórolható gáz- és áramfelhasználással: a jelenlegi gazdasági helyzetben valószínűleg a legtöbb háztartásnak már rövid- vagy középtávon is megtérülhet a befektetés.

További kérdései lennének? Csatlakozzon a tervezőknek, kivitelezőknek létrehozott, díjmentes BWT AQAPlanner programhoz vagy vegye fel a kapcsolatot a BWT szakértő tanácsadóival!

BWTVízkezelés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul