e-gépész online szaklap

A felülethűtést kiegészítő párátlanító rendszer fontossága

2022. július 26. | támogatott cikk | |  0 |

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a felület hűtés- fűtés rendszerek, amelyeket fűtési üzemben már régóta használnak, számos előnye ismert. Hűtési üzemben történő felhasználása is számos előnnyel bír más légkondicionáló rendszerekkel szemben például nincs hideg légáram, egyenletes a hőeloszlás a helyiségekben. Nem kell a legionella fertőzéstől tartani, hangtalan, nem igényelnek karbantartást a hőleadó felületek, nem kavarja fel a port, illetve a magasabb (kb. 15-20 °C) hűtött víz hőmérsékletnek köszönhetően a folyadékhűtő magasabb hatásfokon üzemelhet.

Mindezen számos előnye mellett, főleg egy korszerű jól szigetelő nyílászárókkal ellátott épületen belül egy hátránya mégis van. Mivel a hűtött víz hőmérsékletét úgy szabályozzák, hogy a mennyezet, illetve felületek hőmérséklete ne csökkenjen a harmatpont alá – magasabb páratartalom esetén a vezérlés le is állítja a felülethűtést –, így a levegő abszolút páratartalmát nem csökkenti, azaz nem von ki vízpárát a levegőből. Így nem is kell szélsőséges körülményeknek kialakulnia, hogy egy felülethűtéssel rendelkező lakás, iroda esetén, bár a hőmérséklet kellemesnek lenne nevezhető, de a relatív páratartalom szélsőségesen magas értéke miatt mégis kellemetlenül érezzék magukat a bent tartózkodók.

Van rá megoldás, hogy mégis élvezhessük a felülethűtés fentebb említett számos előnyét. Ezen igényeket felismerve a Galletti cégcsoport párátlanításra specializálódott ága, a Hidew számos megoldást kínál a fenti páratartalom problémákra az igényektől függően.

A korábban bemutatott páramentesítő funkcióval ellátott hővisszanyerős szellőzőgép mellett számos, kedvezőbb árfekvésű berendezés is rendelkezésre áll.

A vízszintesen (RSO) vagy függőlegesen beépíthető (RSV) berendezések recirkulációs üzemmódban párátlanítják a keringtetett levegőt 20–100 liter/nap párátlanító kapacitással (26 °C belső hőm.;65% relatív páratartalom; 15 °C hűtővíz esetén)

A függőlegesen beszerelhető készülékhez esztétikus gyári légbevezető panelek is elérhetőleg ezzel tovább egyszerűsítve a beszerelést, telepítést.

Kiviteltől függően 3 verzió érhető el:

  • „A” verzió: a nedves levegővel megegyező hőmérsékletű, de szárazabb befújt levegő.

  • „I” verzó: a nedves levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű befújt levegő (hűtő funkció).

  • „W” verzió: a nedves levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű befújt levegő (hűtő funkció), illetve télen a felületfűtés által szolgáltatott fűtött vizet a berendezés a befújt levegő felmelegítésére is tudja használni. E verziónál nem tartalmaz kompresszort a berendezés, így max 10°C hőmérsékletű hűtött vízre van szüksége a megfelelő működéshez.

E készülékek az épületben keringő felülethűtéshez használt hűtött vizet is felhasználják működésük során, így egy egész kis teljesítményű kompresszoros hűtéssel is jelentős mértékben képesek csökkenteni a levegő páratartalmát. Egy hagyományos, kompresszoros párátlanító berendezéshez képest így alacsonyabb villamos energia felhasználással, és nem utolsó sorban alacsonyabb zajszinttel képesek ugyanazt a funkciót ellátni.

Cinege Péter
ajánlatkészítő mérnök
Columbus Klímaértékesítő Kft.
E-mail: info@galletti.hu

www.galletti.hu

Galletti

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul