e-gépész online szaklap

Az ipari párásításban rejlő lehetőségek

2022. május 24. | támogatott cikk | |  0 |

Az ipari párásításban rejlő lehetőségek

Ahogy a termelésben megközelítőleg minden, úgy a levegő páratartalma is optimalizálható. Vannak olyan szektorok, mint például az elektronikai gyártás, ahol kritikus a megfelelő páratartalom beállítása és léteznek olyan iparágak, ahol a higiéniai körülmények, a munka minősége vagy épp az eltarthatóság, frissentartás javítható vele.  

 A 40-60%-os relatív páratartalom nyomában

Ez ugyanis a megfelelő páraszint, ilyen körülmények mellett hidratált marad az emberi nyálkahártya. Így a baktériumok nehezebben tudnak elszaporodni, tehát higiénikusabbá tehető a munkavégzés. 40-60%-os relatív páratartalom mellett a gyümölcsök, zöldségek kevésbé veszítenek frissességükből: ezáltal egy kereskedelmi vagy vendéglátóipari vállalkozás nagyban profitálhat a párásításból.

A napsütés vagy a munkagépek hőtermelése miatt hamar csökkenni kezd az ideális páratartalom. Itt lép be a képbe a víz bepermetezése, a kereskedelmi és ipari léptékű párásítás.

A párásítás és a vízminőség kérdése

A víz minősége kritikus, hiszen alacsony sótartalmú, alacsony baktériumtartalmú vízre lesz szükség a higiénikus és gazdaságos működéshez.

A magas baktériumtartalmú víz veszélyes lehet az egészségre, tehát a párásító által használt vizet nem csak előkezelni szükséges, de fontos, hogy utána a víz már ne érintkezzen levegővel vagy egy belső keringetéssel folyamatosan gondoskodjunk a csírátlanításáról.

A magasabb oldott sótartalmú víz párologatásával a levegőbe porlasztott ásványi sók mennyisége megnő, így például lerakódásokat okozhatnak a gyártás során az elektronikai paneleken, rontva a gyártás minőségét. Ugyanígy, a magas sótartalmú víz lerakódásokat okoz a párásító berendezésben, hiszen a tartályban lévő oldat egyre töményebbé válik, ahogy a víz elpárolog. A lerakódott só miatt akár kétszer gyakrabban szükséges a készülékek karbantartása, ami extra költséget és teendőt jelent. 

Egy vízlágyító készülék segítségével, ioncserét alkalmazva lágyíthatjuk ugyan a vezetékes vizet, de nem csökkentjük a víz oldott sótartalmát, tehát a fenti problémákat nem oldja meg.

A víz megfelelő kezelésére a fordított ozmózisos technológia kínál költséghatékony és fenntartható alternatívát. Egy reverse osmosis, RO berendezés nagyban csökkentheti a karbantartások gyakoriságát. A vezetékes víz használatához viszonyítva, az alkalmazása akár négyszer több karbantartásmentes munkaórát is jelenthet egy ipari párásító készülék esetében. A karbantartási költségek csökkentésével a fordított ozmózis berendezés egy kifejezetten költséghatékony opció a párásítás vízkezelésében.

Az ipari párásításhoz szükséges vízkezelő berendezéssor

A párásítók alapvetően egy zárt rendszerű vízkezelési megoldást igényelnek. Az előkezelési szakaszban egy 100 mikronos előszűrő eltávolítja a vízből a lebegő szennyeződéseket, mint a hálózati vezetékből érkező rozsdát, homokot. 

Ezt követi egy vízlágyító készülék, amely csökkenti a vízben oldott anyagokat, majd következik egy aktív szenes szűrő, amely kiszűri a vezetékes víz klórtartalmát. Végül egy 5 mikronos szűrő gondoskodik a fordított ozmózist végző, érzékeny membrán védelméről.

A membránokon keresztül zajlik a fordított ozmózis, amikor is megszűrjük az előkezelt hálózati vizet, eltávolítjuk az összes oldott szilárd anyag 90-95 %-át és az összes baktérium és finom szuszpendált részecske 98%-át, amelyeknek a mérete meghaladja a 0,001 mikront.

A végeredmény egy tisztított, sótalanított víz, a kívánt minőségben, vegyszermentesen előállítva. 

A kezelt víz továbbhalad egy permeátumtartályba, amelyből  bármikor utántölthető az ipari párásító víztartálya. 

A permeátum tartályból vagy egy szivattyú segítségével továbbítjuk a vizet a párásító felé, UV fénnyel kezelve a csírátlanítás érdekében, vagy nagyobb rendszernyomást használunk egy rugalmas, membrános permeátum tartállyal. Ez a benne uralkodó nyomásnak köszönhetően kiválthatja a szivattyút, így tovább csökkenti az esetleges meghibásodási lehetőségek számát. Ebben az esetben a víz nem érintkezik a levegővel, mivel a egyenesen a rugalmas ballonba töltődik.

Alkalmazási lehetőségek, amelyek még kiaknázatlanok

Magyarországon egyelőre túlnyomóan az ipari szektor látta meg a párásításban rejlő lehetőségeket. Jelentős segítséget nyújt a hatékonyságnövelésben és a higiénikus munkakörülmények megteremtésében.

A kereskedelem és a vendéglátás egyelőre még várat magára, holott a megfelelő páratartalom hozzájárulhat az élelmiszerek frissen tartásához, így a fenntarthatóbb, kevesebbet pazarló, kevesebb hulladékot előállító munkavégzéshez. 

Ez egy olyan pont jelenleg, ahol az előretekintő fejlesztéssel könnyedén megelőzhetjük a szektorbeli versenytársainkat, ha időben lépünk.

Ráadásul a fordítotott ozmózisos vízkezelési berendezéssorok már kompakt méretben is elérhetőek, egy stílusos, pult alatt is elférő, modern megjelenésű készülékbe összeszerelve. A BWT ipari RO készülékei időtállóak, takarékos üzeműek és cégünk garantálja az évtizedes alkatrészutánpótlást is.

Ezen felül a gépészeknek és tervezőknek teljes körű terméktámogatást, szerződéses együttműködési lehetőség biztosítunk, valamint exkluzív rendezvényekre és gyárlátogatásokra szóló meghívókat kínálunk a BWT AQAPlanner programján keresztül.  Ezen felül szakértői információkat és segédletek tartalmazó e-mailes összefoglalónkal isl havonta jelentkezünk. A programhoz való csatlakozás díjmentes és az alábbi weboldalon elérhető: minden érdeklődőt szívesen várunk!

BWT AQAPlanner

BWTVízkezelés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul