e-gépész online szaklap

Teljeskörű vízkezelés a pincétől a padlásig

2022. május 9. | támogatott cikk | |  0 |

Teljeskörű vízkezelés a pincétől a padlásig

Mint minden paraméter, úgy a víz minősége is optimalizálható. Ezzel megvédhetjük a gépészeti berendezéseinket az idő előtti meghibásodástól, a felületeket a vízkő okozta esztétikai és higiéniai problémáktól és a csapvizet pedig kiváló minőségű, az életstílushoz illeszkedő összetételű szűrt vízzé alakíthatjuk. Ha lehetőség nyílik rá, ki mondana le ezekről? Ezt foglalja össze a BWT Best Water Home koncepciója: a pincétől a padlásig gondoskodik a víz kezeléséről.

A Best Water Home koncepció

Egy lakás komplett vízkezelési rendszere 4 lépésből épül fel: a központi vízszűrőből, a központi vízlágyító berendezésből, a fűtési rendszer vízkezeléséből és a konyhai ivóvíztisztítóból. Ezeket külön-külön és párhuzamosan is alkalmazhatjuk, az adott háztartás igényeinek megfelelően.

1. Központi vízszűrő: az oldatlan szennyeződések ellen

A központi vízszűrő a vízvezeték-hálózat belépési pontjára telepítendő, így a készülék a teljes belső hálózatot megvédi, megakadályozva a lebegő szennyeződések továbbjutását. Ilyenkor az szilárd, lebegő szennyeződések, mint a rozsda, a homok és vízkődarabok kiszűréséről egy 100 mikronméteres szűrő gondoskodik, megelőzve a szelepek, háztartási eszközök károsodását, eltömődését.

A központi vízszűrő készüléknél kétféle típus létezik. Az egyiknél a vízszűrő betétet 6 havonta cserélni kell a higiénikus működéshez, míg a másik verziónál még kényelmesebb, egyszerűbb és gyorsabb a karbantartás. Ott ugyanis a szűrő a vízáramlás megfordításával visszamosható, tisztítható – ezt 3-6 havonta érdemes elvégezni, évente egyszer pedig szétszerelés mellett alaposan átmosni az alkatrészeket.

2. Központi vízlágyító: a vízkő ellen

A vízlágyító berendezés a szennyeződésektől megszűrt vízből kivonja a keménységért felelős ásványi anyagokat, főleg a kalciumot és a magnéziumot.

A készülék maga a központi vízszűrő után kap helyet, szintén a víz belépési pontján, egy fagy- és páramentes helyen. A berendezés közelében szükséges egy szennyvíz- és egy elektromos csatlakozó, valamint a helyiségben egy padlóösszefolyó.

A tervezés során figyelembe kell venni a felhasznált technológiai csatlakozások és anyagminőségek összeférhetőségét a lágyvízzel, valamint többek közt a kapacitásokat, térfogatáramokat. A vízvezeték hálózatra nem csatlakozott háztartások esetében, a saját kútból, forrásból történő vízellátás, illetve a magas szenny-, nitrát-, vas- vagy nehézfémtartalmú vízhez is megtalálható a megfelelő vízkezelési megoldás, de ilyenkor egy komplett vízanalízis előzi meg a megfelelő rendszer kiválasztását.

A berendezés bekötését a Multiblock – kerülőági – szerelvénnyel javasoljuk, így egy meghibásodás esetén könnyedén kizárható a hálózatból. Ezen felül egy lebegőanyag vízszűrőre és egy flexbilis bekötőcsőre van még szükség a vízlágyító készülék bekötéshez. A bekötési tervre letölthető példát is kínálunk.

A kazán, a kávéfőző és a mosógép egyaránt megszenvedi a vízőlerakódásokat, mint ahogy az új szaniterek és a csempék is hamar elveszíthetik fényüket a kemény víz mellett. De akár mosott textileken és az emberi bőr, haj tapintásán is észrevehető a magas vízkeménység. Ha a háztartás egészét lágy vízzel látjuk el, akkor az egész otthon üzemeltetése zökkenőmentesebbé válik, a megelőzéssel kevesebb energiát kell fordítanunk a vízkőoldásra.

A berendezések már a legtöbb esetben távolról is nyomon követhetőek egy okostelefonos app segítségével, így a regenerálásra is figyelmeztetnek, valamint a vízlágyító só rendelését is leegyszerűsítik. A központi vízlágyító előtt javasolt kialakítani egy külön vízvezetéket, amely a konyhába vezet. Így a fogyasztásra szánt vizet nem kell lágyítani, arra a közepesen kemény, szűrt víz az ideális: abban a konyhai víztisztítás, a 4. lépés lesz a segítségünkre.

3. A fűtési rendszer vízkezelése

A helyesen kezelt fűtővíz támogatja a hatékony, karbantartás- és zavarmentes üzemeltetést, hiányában akár a kazánra adott garancia is elveszíthető. Amennyiben a fűtési rendszer bármely eleme tartalmaz alumínium, vagy alumínium ötvözetű anyagokat, akkor a német VDI 2035 szabvány szerint sószegény víz használata javasolt fütővízként. Ez egy oldott ásványi anyagokat csak minimális mértékben tartalmazó, tiszta, gázoktól mentes vizet jelent.

A BWT AQA therm HWG berendezés sótalanítja a fűtővizet, így megelőzhetőek a lerakódások és korrózió, amelyek ronthatnak a fűtési hatékonyságon és meghibásodásokat okozhatnak. A töltőpont elé javasolt beszerelni, így adalékanyag mentesen gondoskodhat a szabványszerű fűtővízről a teljes fűtési rendszer számára. (Bővebb információ elérhető az AQATHERM tájékoztatóban.)

4. Konyhai víztisztítás: a kellemes ivóvízért

A konyhai víztisztító berendezések egy adott csap vizét alakítják különleges, szűrt vízzé. A központi vízszűrő berendezés nem képes kiszűrni a kisebb molekulaméretű, oldott anyagokat: ezt a pluszt adja a vízkezelési sorban a konyhai víztisztító. A szűrőtechnológia függvényében a megszűrt víz kevesebb baktériumot, mikroműanyagot, illetve több, az egészséges életmódot támogató ásványi anyagot tartalmazhat, továbbá a berendezés csökkenti az íz- és illatrontó összetevőket.

Ráadásul a vizet a szűrők nem csak megtisztítják, de akár adhatnak hozzá magnéziumot és egyéb, az egészséges életmódot támogató ásványi anyagokat. Egy ultraszűrővel ellátva pedig képesek kiszűrni a baktériumok 99,9%-át, illetve csökkenteni a vízben lévő mikroműanyagokat.

A konyhai vízszűrő készüléket a fogyasztás helyénél, a mosogatópult alá kell csatlakoztatni, egyenesen csaptelepre telepíthető. A konyha tervezésénél ezért érdemes kombinált csapteleppel számolni, amelyből sima és szűrt víz is engedhető. Ennek segítségével a mindennapi folyadékbevitel élvezetesebbé válhat és a választott szűrőbetét függvényében még a magnéziumbevitelt is támogathatja.

A Magnesium Mineralized víz nem csak önmagában lesz finomabb a megszokottnál, de a különbség kávé, tea készítéskor is észrevehető, az aromák kiteljesednek. Ráadásképp a szűrt víz mellett a legtöbb háztartás lemond a műanyagpalackos ásványvíz fogyasztásáról, így a palackos víz szállítása által jelentett ökológiai lábnyom és a hulladék mennyisége is csökken, amely fontos fenntarthatósági szempont. 

Korszerű vízkezelés a jelen épületeihez

A Best Water Home koncepcióval az otthonunkba költöztethetjük a korszerű technológia jelentette előnyöket és kényelmet. Ezen berendezések segítségével tervezőként egy fenntarthatóbb, tudatosabb háztartást hozhatunk létre.

Az újdonságok bevezetéséhez persze nem árt a támogatás: épp ezért ajánljuk a BWT AQAPlanner partnerprogramját, amely számos előnnyel jár a tervezők, gépészek számára. Teljes körű terméktámogatás, szerződéses együttműködési lehetőség, exkluzív rendezvényekre és gyárlátogatásokra szóló meghívók és havi e-mailes összefoglalók szakértői információkkal, segédletekkel: a weboldalon örömmel várunk minden csatlakozót!

BWTIvóvízVízkezelésVíztisztítás

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul