e-gépész online szaklap

Világelső, igazoltan gátló Panasonic nanoe™ hatás a felületekhez tapadt új koronavírusra

2022. március 8. | támogatott cikk | |  0 |

A Panasonic Corporation bejelentette, hogy együttműködve a japán Textile Products Quality and Technológia Centerrel (QTEC) (Textiltermék Minőségi és Technológiai Központ) igazolást nyert, hogy a „nanoe” technológia gátló hatást gyakorol az új koronavírusokra egy körülbelül 24 m³-es légterű vizsgálati helyiségben. Ez az első alkalom, mikor a felületekhez tapadt új koronavírusra kifejtett gátló hatást csaknem akkora teszt helyiségben igazolták, mint egy mindennapi élettér.

Világelső*1, igazoltan gátló Panasonic nanoe™ hatás (nano méretű elektrosztatikus atomizált víz részecske) a felületekhez tapadt új koronavírusra (SARS-CoV-2) 24 m2-es légterű vizsgálati helyiségben

A nanoe™ technológia összegyűjti a levegőben lévő, láthatatlan nedvességet és ezekből „vízcseppecskékbe burkolt hidroxilgyököket” állít elő magas feszültségű elektromos áram segítségével. A hidroxilgyökök gátolják a szennyező anyagok (például baktériumok és vírusok) növekedését. A hidroxilgyökök fokozottan oxidatív hatásúak és rendkívül reaktívak, és csak viszonylag rövid ideig tartják meg hatóképességüket. A nanoe™ technológiával előállított apró vízcseppecskékbe burkolt hidroxilgyökök azonban jóval hosszabb ideig maradnak reakcióképesek, képesek szétterjedni a helyiségek légterében és így gátló hatást gyakorolni mind a levegőben lévő, mind a különféle felületekhez tapadt anyagokra.

A tüskefehérje aminosavainak mutálódása új mutánsok megjelenését okozza, amelyeknek fertőzőképessége, átvihetősége és antigenicitása megváltozott, és amelyek így jobban képesek kötődni a sejtekhez, illetve kevéssé kötődnek a neutralizáló antitestekhez. Ennek következtében az új koronavírus globális terjedése nem mutat enyhülést. A jelenleg legelterjedtebb omikron törzs jellemzőinek tanulmányozása még folyamatban van, de a lakosság körében tapasztalt növekvő számú másodszori megfertőződés és más jelek is arra utalnak, hogy ezek a törzsek a hagyományos törzseknél jóval fertőzőbbek és a további fertőzés megelőző lépések alapvető fontosságúak.

A nanoe™ technológia új koronavírusra (SARS-CoV-2)*2 gyakorolt gátló hatását a Panasonic 2020 júliusában igazolta, majd 2021 novemberében az új koronavírus további négy mutáns törzsére*3 gyakorolt gátló hatását. A korábbi tesztek eredményei egy 45 literes térfogatú helyiségben végzett vizsgálatból származtak.

Ezért a Panasonic összehasonlító vizsgálatot végzett egy 24 m3-es teszt helyiségben, a vírus titert hasonlítva a nanoeTM  technológiának kitéve és anélkül. Az új koronavírus Delta vírustörzsével telített géz lapot tettek ki a nanoeTM technológiának 8 órán keresztül és 99% fölötti gátló hatást igazoltak. Megjegyezzük, hogy az igazoló vizsgálatok eredménye egy teszten alapul, amelyet zárt teszt helyiségben végeztek és nem valós használatban lévő helyiségben.

A Panasonic tovább folytatja a nanoeTM technológiában rejlő lehetőségek feltárását annak érdekében, hogy egészségesebb és biztonságosabb környezetet biztosítása révén szerte a világon hozzájáruljon a társadalmak védelméhez,

Hivatkozás

A „nanoe” technológia gátló hatásának vizsgálata során megerősítést nyert a felületekhez tapadt új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatás egy körülbelül 24 m3-es légterű helyiségben.

Áttekintés

Összehasonlító, igazoló vizsgálatot végeztek egy felületekhez tapadt új koronavírus Delta variánst (SARS-CoV-2) tartalmazó, 24 m3-es légterű vizsgálati helyiségben.

Eredmények

Igazolást nyert, hogy a felületekhez tapadt új koronavírus delta variánsának (SARS-CoV-2) aktivitását a technológia több mint 99%-os mértékben gátolta a 24 m3-es légterű vizsgálati helyiségben.

Megjegyzés: A fent leírt igazoló vizsgálatot úgy tervezték, hogy alapvető kutatási adatokkal szolgáljon a nanoe™ technológia új koronavírusra gyakorolt hatásáról az általános életterektől eltérő laboratóriumi körülmények közt.

Vizsgálati adatok

A vizsgálat tárgya Időtartam Inhibíciós ráta
Az új koronavírus (SARS-CoV-2) Delta variánsai 8 óra 99,8%

Fénykép a plakettről:

Expozíció nélkül: százszoros hígítás Expozícióval: százszoros hígítás

8 óra elteltével

Módszerek és adatok

A vizsgálatot végző szervezet: Japan Textile Products Quality and Technológia Center (QTEC)
A vizsgálat tárgya: Az új koronavírus (SARS-CoV-2) felületekhez tapadt delta variánsa
A vizsgált eszköz: nanoe™ technológiát alkalmazó eszköz

Módszer:

  • Egy csepp (vírust tartalmazó) oldattal átitatott, Petri-csészében lévő gézlapot helyeztek el egy 24 m3-es légterű (2700×3640×2450 mm)  vizsgálati helyiségben 1,5 m-es távolságra a nanoe™ generátortól és a padlótól számított 1,2 m-es magasságban, majd kitették a nanoe™ hatásának (melyet egy, a falon elhelyezett légkifújó készüléken juttattak be a vizsgálati helyiségbe és kevertek el a vizsgálati helyiség levegőjében).*4
  • Ezt követően megmérték a vírustitert, majd a mért érték alapján kiszámították az inhibíció mértékét (azaz az inhibíciós rátát)*5

A hidroxilgyökök létrehozásának alapelve

A porlasztó elektródát egy Peltier elem hűti, és így a levegőben lévő víz kondenzációja révén vízcseppecskék jönnek létre. A porlasztó elektróda és a porlasztó elektródával szemben lévő másik elektróda közt magas feszültség alkalmazásával 5–20 nm-es méretű, OH gyököket tartalmazó „hidroxilgyökök” jönnek létre.

Jegyzetek

*1 Az ionemissziós típusú légtisztító technológiára vonatkozóan (2022. Március 1, Panasonic kutatás)
*2 A vízben lévő hidroxilgyökök gátló hatásának ellenőrzése az új koronavírusra
 (SARS-CoV-2) (megjelent 2020 júliusában)
3* A nanoe technológia gátló hatásának igazolása az új koronavírus négy mutáns törzsén (megjelent 2021 novemberében). Az új koronavírus és a négy mutáns törzs titere törzstől függetlenül azonos csökkenő tendenciát mutatott. Ugyanezek az eredmények várhatók azon mutáns törzsek esetében, amelyek a jövőben megjelenhetnek, ha azonos körülmények között tesztelik 45 literben.
*4 A Japan Electrical Manufacturers’ Association által meghatározott „Légtisztítók vizsgálati módszere” a beltérben megtapadt vírusok gátlásában (2011. július 4-én megállapított)" alapján.
*5 Panasonic kalkuláció

Amit a Panasonic-ról tudni kell…

A Panasonic Corporation vezető szerepet tölt be a világon a szórakoztatóelektronikai, lakásépítési és autóipari ágazatok, valamint a vállalati ügyfeleket kiszolgáló (B2B) vállalkozások által alkalmazott legkülönfélébb applikációkhoz használatos innovatív technológiák és megoldások fejlesztésében. A ma már a világ szinte minden piacán jelen lévő vállalat, amely 2018-ban ünnepelte alapításának 100. évfordulóját, 522 leányvállalatot és 69 társult vállalatot működtet világszerte, és a 2021. március 31-én zárult pénzügyi évben 6,698 billió japán jen konszolidált nettó árbevételt ért el. A vállalat elkötelezett aziránt, hogy különböző részlegei együttműködése révén innovatív, új értéket képviselő termékeket fejlesszen ki annak érdekében, hogy jobb életet és jobb világot teremtsen ügyfelei számára. További részletekért kérjük, látogasson el honlapunkra: https://www.panasonic.com/global

Panasonic

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul