e-gépész online szaklap

Lakásonkénti osztóállomások decentralizált melegvíz-előállításhoz

2022. február 22. | támogatott cikk | |  0 |

Lakásonkénti osztóállomások decentralizált melegvíz-előállításhoz

A melegvíz-előállításának hagyományos és eddig a leggyakrabban alkalmazott módja a melegvíztárolók alkalmazása. Ez a berendezés már jóval a felhasználás előtt felmelegíti a vizet és forró állapotban tárolja, illetve „raktározza" azt. A tárolás során bekövetkező elkerülhetetlen hőveszteség miatt a környezet hőmérsékletétől függően rendszeresen után kell fűteni.

A meleg víz ilyen módon történő előállításának és elosztásának hátrányai jól ismertek: hőveszteség és lehetséges higiéniai hiányosságok (legionella baktérium). A legionella fertőzés kialakulását konstruktív intézkedésekkel, illetve a módszer megváltoztatásával meg kell akadályozni. Ezeknek az intézkedéseknek a célja, hogy elkerüljék a „melegvíz-raktározást« egy bizonyos időn túl és ezáltal megakadályozzák a legionella szaporodását. Ez a berendezés, amely működéséhez nem szükséges tárolási kapacitás, „átfolyásos vízmelegítő” gyűjtőnéven ismert.

Annak érdekében, hogy ezzel a módszerrel a manapság megszokott és a felhasználó által elvárt kényelmi szintet elérjük, illetve mindenkor és minden üzemi állapot mellett biztosítani tudjuk, magas szintű technikai erőfeszítésre és kiterjedt know how-ra van szükség. Továbbá a berendezések optimális működésének elérése érdekében az elsődleges körülményeket, amelyek között a berendezéseket működtetni fogják, szintén hozzá kell igazítani. Ennél a berendezésnél jól felismerhető a különböző generációkon átívelő technológiai fejlődés.

Felhasználási területként főleg a zárt, többemeletes egycsaládos háztartások (pl. 2 felnőtt, 2 gyerek) állnak a középpontban. Ez különösen érvényes a fenntartható távhőellátás gyakori eseteire. A berendezések ugyanúgy tökéletesen alkalmasak újépítésű házak pl. passzívház, alacsony energiaigényű ház, nulla energiaigényű ház és egycsaládos sorház esetén is. Az elsődleges ellátó lehetőségeitől függően az osztóállomások minden felhasználáshoz elegendő teljesítménnyel rendelkeznek, hogy a felhasználó kényelmi igényeit kielégítsék.

A felhasználó legfontosabb minőségi kritériuma ezen berendezések gyakorlati alkalmazása során a meleg víz biztosított átfolyási mennyisége egységnyi idő alatt (liter/perc). Ezen felül a meleg víznek a teljes használati folyamat alatt a kívánt, illetve előre beállított hőmérsékletűnek kell lennie, és ezt tartania is kell. A lakásonkénti osztóállomás egy kompakt, azonnal csatlakoztatható egység a független fűtés és melegvíz-előállítás elérése érdekében.

A lakásonkénti osztóállomástól és alkalmazástól függően úgy alakítják ki a melegvíz-teljesítményt, hogy egyszerre több csapolót is el tudjon látni. Igény szerint az ivóvíz melegítése átfolyásos módszerrel, egy hőcserélő segítségével történik. A meleg ivóvíz tárolása nem szükséges többé. Így csupán három tápvezetékre van szükség: az előremenő fűtés, a visszatérő fűtés, valamint a hidegvízvezeték. Egy, a meleg vízhez és az esetleges keringetéshez szükséges felszálló vezeték kiesik.

A lakásonkénti osztóállomás elhelyezése logikusan központilag, a felhasználónál történik. Ezáltal megfelel az ivóvízrendelet rövid vezetékekre vonatkozó előírásainak is. A lakásonkénti osztóállomásokban található csővezetékek, valamint a hőcserélők nemesacélból készülnek. Igény szerint hősszigeteléssel is elláthatók.

Egy különálló hőforrás, mint pl. távhő, olaj-, gáz- vagy fatüzelésű kazán és egy puffertároló, helyi vagy távhő osztóállomások stb. egy fűtővezetéken keresztül látják el a lakásonkénti osztóállomásokat fűtővízzel. A lakásonkénti osztóállomás közvetlenül a fogyasztónál átveszi a fűtővíz decentralizált elosztását, szabályozza a hőleadást és egy átfolyásos lemezes hőcserélőn keresztül meleg vizet állít elő.

A lakásonkénti osztóállomás előnyei a gyors és egyszerű összeszerelés, valamint egy jobb és higiéniailag biztonságosabb meleg ivóvízkényelem.

A helyiségfűtés egyéni szabályozása az állomás kivitelezésétől függően lehetséges. (Példa: időjárás függő szabályozás vagy padlófűtés szabályozás)

A lényeges előnyök a következők:

 • A helyiségek külön fűtése és meleg víz ellátása.
 • Az átfolyásos fűtés által állandóan rendelkezésre áll a meleg víz, ha szükség van rá.
 • Alacsony beruházási költségek a hagyományos fali kazánokhoz képest.
 • Integrálás minden telepítési helyszínen díszborítással vagy beépített szekrényben.
 • Alacsony víztartalom az ivóvízrendszerben és így nincs szükség cirkulációs vezetékre.
 • Nem szükséges a szabvány vagy az ivóvízrendelet szerinti legionella-vizsgálat.
 • Alacsony visszatérő hőmérsékletek.
 • A csövezés és a hőcserélő kiváló minőségű nemesacélból készül.
 • A lakásonkénti osztóállomás tejesen egy alaplemezre van szerelve, tömített és működőképes.
 • Alacsony karbantartási költségek.
 • Fogyasztási költségek ellenőrzése és lakóegységenkénti pontos elszámolás az integrált hőmennyiség- és hidegvízmérők által.
 • A fogyasztó viselkedésének függvényében egyénileg beállítható az osztóállomás.
 • Minimális helyigény.
 • Nem igényel melegvíztárolót.
 • Az állandó hőmérséklet megtartásával a hőcserélőben csökken a legionella- és vízkőképződésének veszélye.
 • Minimális veszteségek a rendszerben.
 • A berendezés egyszerű kezelése.
 • Optimális hőkomfort.

Készenléti állapotban a fűtővíz alapvetően egy bypass-on folyik keresztül, amelyet egy visszatérő hőmérsékletszabályozó tart az üzemi hőmérsékleten. Így közvetlenül a hőcserélő mellett mindig van rendelkezésre álló fűtővíz. Ha egy csatlakoztatott fogyasztón meleg vizet engednek, akkor a létrejövő nyomáskülönbség hatására kinyílik a hideg és meleg víz áramlás szabályozója. Így hideg víz folyik át a hőcserélőn, felmelegszik és a vételi ponton meleg vízként azonnal rendelkezésre áll. A meleg víz hőmérsékletének szabályozása egy termosztáttal történik, a meleg víz kimeneten merülő érzékelő segítségével, amelyet a nyomás- és hőmérsékletszabályozó vezérel. A szennyeződés megakadályozása érdekében a fűtőoldal előremenő ágán egy finom szűrővel ellátott szennyfogó van beépítve.

Méretezés és beszabályozás

A főszivattyúkat úgy kell beállítani, hogy a legkedvezőtlenebb helyen lévő lakásonkénti osztóállmás még elegendő nyomáskülönbséggel rendelkezzen ahhoz, hogy működőképes legyen. Amennyiben elegendő nyomáskülönbség van jelen a legtávolabbi helyen, akkor abból indulhatunk ki, hogy a többi állomáson is elegendő nyomás áll rendelkezésre. Ügyelni kell arra, hogy a nyomáskülönbség ne lépje túl a 0,5 bart (50 kPa), mivel különben zajproblémák és a lakásonkénti osztóállomás károsodása következhet be.

Ahhoz, hogy a nyomáskülönbség 0,5 bar alatt legyen, a vezetékre, illetve a lakásonkénti elosztóállomás elé egy nyomáskülönbség-szabályozót kell beépíteni. A nyomáskülönbség-szabályozók hatékonyan elosztják a térfogatáramot az egész rendszerben automatikusan a beállított értékre állítva, így garantálható a megfelelő ellátás. Az ideális hőelosztás biztosítása érdekében az egyes fűtőköröket, illetve radiátorokot egymás között hidraulikusan ki kell egyenlíteni. A teljes fűtővízmennyiséghez a működtetett lakásonkénti állomások egyidejűségét kell figyelembe venni!

1. kép: Nyomáskülönbség-szabályozó

HERZ lakásonkénti osztóállomások

A HERZ osztóállomások a használati melegvíz magas, folyamatos vízáramát biztosítják állandó 50 °C-on. Ezek az értékek a legkisebb nyomáseséssel együtt a leírt egycsaládos háztartásra vannak optimalizálva. A HERZ osztóállomások ezáltal egy állandó melegvíz-hőmérsékletet, valamint melegvíz-mennyiséget biztosítanak, akár különböző vízvétel vagy több csapolási intervallum esetén is. Az eszközök hőteljesítménye szintén szokatlanul magas, 7-19 kW.

A HERZ osztóállomások egy egyedi és a HERZ által szabadalmaztatott összeszerelő rendszerrel rendelkeznek, amelyik megkíméli a szerelőt a sokszor bonyolult és időrabló beállítási és adaptációs műveletektől a meglévő berendezéseken.

A HERZ osztóállomások átgondolt szerkezetüknek köszönhetően egy gyors és egyszerű összeszerelést garantálnak. Érthető és hosszú távon is látható csatlakozójelölésekkel nagyrészt kizárhatók az összeszerelési, ill. csatlakoztatási hibák. Minden HERZ katalógusmodell egy rögzített, beállított HERZ ivóvíz-keverőszeleppel rendelkezik, amely korlátozza az ivóvíz legmagasabb hőmérsékletét (max. 50°C) és a forrázás elleni védelmet szolgálja.

HERZ lakásonkénti osztóállomások radiátorokkal, padlófűtéssel és melegvíz-előállítással történő működtetéshez Kompakt lakásonkénti osztóállomások a meleg víz átfolyásos rendszerben történő előállítására és hőátadás az alacsony hőmérsékletű fűtési rendszernek és radiátorok csatlakozása ellenáramban működő rézzel forrasztott nemesacél lemezes hőcserélőkkel. Központi hőmérsékletszabályozó a meleg víz hőmérsékletének szabályozására a hideg víz nyomásától függően. A cső csatlakoztatása az osztóállomásra egy szabadalmaztatott előszerelő konzollal ellátott összeszerelő rendszerrel történik. Folyamatos készenlét meleg víz előállítására nyári üzemben is hőmérsékletszabályozott bypass-kapcsolással – a fűtési oldalon, primer nyomáskülönbség szabályozó 50 kPa-ra van beállítva, a szekunder nyomáskülönbség szabályozó 13 kPa-ra van beállítva beépített zónaszeleppel, csatlakozóidom hidegvízmérőhöz, csatlakozóidom hőmennyiségmérőhöz, szennyfogó finom szűrővel fűtőrendszerekhez az állomás csatlakozásánál primer és a visszatérő részenszekunder, 2 manuáls légtelenítőszelep, HERZ fixértékszabályozó-készlet bypass-szal, hőmérsékletkorlátozás és szivattyú, biztonsági termosztát, nemesacél elosztó áramlásmérővel és termosztatizálható felső résszel az egyes fűtőkörök elosztásához alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerekben, a fűtőkörök egyesével szabályozhatók, illetve elzárhatók és igény esetén meghajtóval (M 28 x 1,5 mm) felszerelhetők.

Tovább a HERZ honlapjára

Herzmelegvíz-előállításVízkezelés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul