e-gépész online szaklap

Párátlanítás az uszodákban, ipari létesítményekben

| | |  1 | |

Párátlanítás az uszodákban, ipari létesítményekben

Uszodákban, illetve olyan ipari létesítményekben, ahol a páraképződés az átlagot meghaladó, elengedhetetlen párátlanító gépek használata. Egyrészt az ott tartózkodó emberek komfortérzetének és egészségének megőrzése érdekében, másrészt az épületek szerkezetének megóvása érdekében.

A magas, kondenzálódó pára bizonyosan súlyosan károsítja mind a fémszerkezeteket, de a tégla és vasbeton szerkezeteket is. Ilyen létesítmények lehetnek például uszodák, wellnessközpontok, halneveldék, mezőgazdasági létesítmények, vízsugaras vágóberendezéseket üzemeltető gyárak, illetve minden olyan létesítmény, ahol az átlagot meghaladó páraképződéssel járó folyamatok üzemelnek.

A Galletti cégcsoport párátlanításra szakosodott üzeme a HiDew rendelkezik olyan berendezéssel, mely a helyiségekben felhalmozott túlzott páratartalom kivonása mellett azok szellőztetését, frisslevegő ellátását is képes biztosítani, mindezt egy kompakt költséghatékony berendezés formájában. A HiDew SPR/STR sorozatú páramentesítő és szellőztető gépeket épp az ilyen feladatokra tervezték. A berendezések saját scroll kompresszoros hűtőkörrel és hűtőközeg-levegő hőcserélős elpárologtatóval és kondenzátorral rendelkeznek, mellyel elvégzik levegő szárítását.

Az egyre növekvő energiaárak mellett, valamint a mind alacsonyabb üzemeltetési költségek iránti igényeket figyelembe véve a HiDew mérnökei törekedtek arra, hogy a készülékeik minél nagyobb mértékben integrálhatóak legyenek az uszoda, illetve egyéb létesítmény gépészeti rendszerébe és a felhasznált villamos energiát minél nagyobb mértékben vissza lehessen forgatni a létesítmény rendszereibe.

A HiDew hőszivattyús párátlanítók előnyei:

  • A párátlanítás független a külső levegő mennyiségétől, és felhasznált energiát mindig maximális hatékonysággal fordítja párátlanításra, illetve forgatja vissza
  • A légcsere nem feltétele a levegő párátlanításához, a nélkül is megfelelő szinten tudja tartani a berendezés a beltéri levegő páratartalmát.
  • A párátlanító fel van szerelve hűtőközeg-víz hőcserélővel, illetve egy külső kondenzátorral is. Előbbinek köszönhetően a fölösleges kondenzhő fölhasználható akár az uszoda medence vizének fűtésére, akár HMV előállításhoz. Amennyiben egyikre sem lenne szükség a külső kondenzátornak köszönhetően a kondenzhő akár ki is vezethető a szabadba. Így a berendezés a belső tér hűtésére is alkalmas.

Mindezen funkciókat egy fejlett mikroprocesszoros vezérlőrendszer működteti, mely a felhasználónak/ üzemeltetőnek is lehetőséget biztosít beavatkozni a rendszer működésébe, amennyiben szükségesnek látja.

Az alábbiakban néhány sematikus ábrán szemléltetjük a rendszer működését a különböző üzemállapotokban.

1. ábra: A rendszer felépítése

2. ábar: Csak fűtés üzemmód. A berendezés 100% levegő-visszakeveréssel üzemel és külső hőforrásból (meleg víz) fűti föl a levegőt.

3. ábra: Téli hideg időben történő üzemelés, a levegő párátlanítása mellett a teljes kondenző a befújt levegő fűtésére kerül fölhasználásra.

4. ábra: Átmeneti időszakban történő üzemelés. A levegő párátlanítása mellett a fölösleges kondenzhő a medence vizének fűtésére kerül felhasználásra.

5. ábra: Nyári meleg időben történő üzem. A levegő párátlanítása mellett a kondenzhő külső kondenzátorra történő kivezetésével a befújt levegőt hűtjük.

Árajánlattal, egyéb műszaki információval kapcsolatban keresse a Columbus Klímaértékesítő Kft. mérnökeit!

Cinege Péter
ajánlatkészítő mérnök
Columbus Klímaértékesítő Kft.
Web: https://galletti.hu/
E-mail: info@galletti.hu

Galletti

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2021. nov. 25.

Nekem ezek az ábrák rendkívül fájnak! A párás levegő felfelé szál. Az az uszoda amit a fenti ábrák szerinti légvezetéssel fognak kialakítani, nem fognak megfelelően üzemelni. Ilyet hibát a berendezés üzemvitelét ismertető képen nem szabadna elkövetni. Egyébként meg Magyarországon nincs olyan, hogy a medencében hűteni kellene a levegőt.

Facebook-hozzászólásmodul