e-gépész online szaklap

Levegő-víz hőszivattyú – a prémiumot is lehet finomra hangolni

2021. augusztus 17. | támogatott cikk | |  0 |

Levegő-víz hőszivattyú – a prémiumot is lehet finomra hangolni

Azoknak az új épületeknek, amelyek egy éven belül nem kapnak használatbavételi engedélyt már kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek előírásait. Az épület összesített energetikai jellemzője legfeljebb 100 kWh/m2a lehet és az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló energiaforrásból kell fedezni. A hőszivattyúk így egyre inkább megkerülhetetlenné válnak a hűtés, fűtés és használati melegvíz készítés terén.

Emiatt rengeteg ismert és ismeretlen gyártó és márka jelent meg az európai és ezen belül a magyar piacon is. A bőség miatt már nem csak a végfelhasználónak, de az épületgépész tervezőknek és szakembereknek is kihívás a megfelelő hőszivattyú kiválasztása. A japán márkák már sok éve prémium minőségi berendezéseket gyártanak és a nagyon keresettek a megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek között. A Fujitsu kiemelkedően megbízható és energiahatékony levegő-víz hőszivattyúit nem csak a „laikus” felhasználók kedvelik, hanem sok épületgépész szakember és klímaszerelő is ezt választja a saját ingatlanába.

A gyár mérnökei folyamatosan fejlesztenek, hogy még tökéletesebb legyen a termék. A cikkben azokat a fejlesztéseket szeretném bemutatni, amelyek még megbízhatóbbá teszik a Fujitsu Waterstage hőszivattyúkat. Már szinte ”természetes”, hogy egy prémium gyártó A+ és afeletti energiahatékonyságú berendezéseket gyárt. A kedvező energiafelhasználás alacsony rezsi költséget is jelent, ha ez párosul hosszú élettartammal és megbízható működéssel.

Az üzemben töltött évek száma a gondosan megtervezett és összeszerelt berendezésekben levő fő elemek minőségétől függ. A legfontosabb ilyen egység a kompresszor. A Fujitsu hőszivattyúk szíve egy iker forgódugattyús kompresszor, ami bírja az extrém terheléseket is de részterhelésen is kitűnően teljesít. Az élettartamot a ki-bekapcsolási szám jelentősen befolyásolja ez a Waterstage hőszivattyúknál optimalizálva van. A legújabb fejlesztések eredményeként a kompresszor nagy igénybevételnek kitett kopó része különleges DLC bevonatot kap. Diamond Like Carbon azaz gyémánt szerű nagyon kemény felületképzéssel jelentősen tovább növelik a kopással szembeni ellenállóságát.

1. kép: kompresszor kopó rész DLC bevonattal

Egy másik fontos elem a nyomtatott áramkör (PCB) ami a szabályozáshoz és a kifinomult működtetéshez elengedhetetlen. Az R32-es hűtőközeg alkalmazása miatt az elektromos paneleket újra kellett tervezni mert ez a hűtőközeg A2L azaz enyhén gyúlékony besorolású. Az R32 kompatibilitás mellett a nyomtatott áramkörök túlfeszültség immunitási teszten is átmennek. A hőszivattyúk kültéri egységeit külső támadás is éri. A bogarak, köztük a katica és a poloska szeret bemászni a kültéri egység legkisebb résein és az elektromos egységekig eljutva zárlatot okozhatnak. Az új fejlesztésű nagy feszültségű nyomtatott áramkörök szilikon bevonatot kapnak, amely véd a párától és a bogarak okozta zárlattól.

2. kép Szilikon bevonatos nyomtatott áramkörök – védelem a pára és a bogarak ellen

Harmadik fontos újítás, hogy beépített intelligens áramlás érzékelő kerül az új beltéri egységek hidraulikus körébe, ami nem csak vízhiány esetén riaszt és védi meg a hőszivattyút, hanem folyamatosan méri a vízáramot, amit a Siemens szabályzó kijelzőjén leolvashatunk. Ennek gyakorlati haszna is van. A levegő-víz hőszivattyúk akkor működnek megfelelően, ha a keresztüláramló víz térfogatárama egy minimum és maximum érték között van. Ha a tartományon kívül esik akkor az energiahatékonyság és az üzembiztonság is romlik. Az elégtelen teljesítmény rossz komfortérzetet eredményez. A probléma gyors feltárását segíti, hogy látjuk az aktuálisan átfolyó víz mennyiségét. A minimumnál kisebb vízáramot általában az alulméretezett csőhálózati és hőleadó rendszer okozza így a hibaforrást könnyű behatárolni.

3. kép Beépített áramlásérzékelő

Leggyakrabban a hőszivattyúkban lemezes hőcserélővel találkozhatunk de a Fujitsu egy 16 literes tartályban elhelyezett koaxiális duplacső hőcserélőt alkalmaz. Ez drágább, mint a lemezes, de a kiemelkedő hatékonysága mellett érzéketlenebb a rendszerben keringő szennyeződésekre, iszapra. A hőcserélőhöz kötődik a negyedik fontos újítás, hogy növelt belső felületvédelemmel látják el amely még ellenállóbbá teszi a szemcsés szennyeződésekkel szemben és a gyártáskor nitrogénnel nyomás próbázzák és töltik fel, egy sárga kupakkal lezárva érkezik a megrendelőhöz. A telepítő a szerelés megkezdésekor meggyőződhet, hogy nyomástartó a hőcserélő.

4. kép Koaxiális hőcserélő

A beltéri egységek mellett a kültéri egységeken is fontos fejlesztések történtek. A Super High Power szériánál jelentősen növelték a hőcserélő méretét, a ventilátor átmérőjét és légszállítását. Ezek tovább növelik az energiahatékonyságot, a megbízhatóságot és csökkentik a zajszintet. Az R32-es Comfort sorozat szabadon programozható zajszint csökkentést is kapott. A Siemens szabályzón keresztül szoftveresen beállítható, hogy milyen maximális teljesítményen üzemelhet a kültéri, ami közvetlen hatással van a zajszintre. A csökkentett üzemi teljesítmény időtartamát is a felhasználó választja meg. Ez különösen előnyös többlakásos társasházaknál és zsúfolt családi házas övezetekben, ahol a helyi szigorú előírásokat nem könnyű betartani.

5. kép Levegő-víz hőszivattyú kültéri és beltéri egysége

A Fujitsu Waterstage hőszivattyú család keresett prémium termék Európában és Magyarországon is. A fejlesztéseknek köszönhetően kiemelkedően hosszú élettartam várható, nőtt a jóságfok és csendesebbek lettek a kültéri egységek. Bővebb információt a www.fujitsuklima.hu honlapon talál vagy a Columbus Klíma mérnökeitől kaphat.

Lánczi János, főmérnök

www.fujitsuklima.hu

FujitsuHőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul