e-gépész online szaklap

Új Galletti folyadékhűtő és hőszivattyú

VLE sorozat R-454B hűtőközeggel, 150–600 kW-ig

2021. július 28. | támogatott cikk | |  0 |

Új Galletti folyadékhűtő és hőszivattyú

A meleg kánikulai napok nem csak a split klímákat és klímaszerelőket teszik próbára, hanem több irodaházban a régen telepített, több éves folyadékhűtőket is. Előfordulhat, hogy a legutoljára egy évvel ezelőtt beindított régi, esetleg karban sem tartott folyadékhűtő a hirtelen megugrott terhelést sokszor nem bírja és pont akkor megy tönkre, amikor a hűtésre a legnagyobb szükség lenne.

A nem megfelelő karbantartásból adódó hibák, a nem betartott védőtávolságokból eredő légáramlási problémák ilyenkor felerősödnek és könnyen nagy bajt tudnak okozni. Ilyenkor az üzemeltető lázasan keresgél a piacon, és ha épp talál a neki szükséges méretű berendezésből raktáron, akkor mondjuk úgy, hogy szerencséje van.

A régi berendezések cseréjét nem érdemes sokáig halasztgatni, ha pl. a fent említett vészhelyzet a legnagyobb melegben jelentkezik, egyáltalán nem biztos hogy kapunk alkatrészt, hűtőközeget, ugyanolyan folyadékhűtőt, sőt még szakembert sem aki kapható a gyors javításra. Egy 15-20 éves folyadékhűtőben általában már van annyi üzemóra, hogy megérett egy cserére. Persze nem mindegy, milyen berendezést választunk, milyen hűtőközeggel, és az meddig fog megfelelni az egyre szigorúbb uniós szabályoknak, milyen hatásfokkal működik.

Az olasz Galletti cégcsoport folyadékhűtő/hőszivattyú fejlesztőmérnökei mindig szemük előtt tartják az új rendeleteket és követelményeket, ugyanakkor a tervezéskor igyekeznek használni és a berendezésbe beintegrálni a legújabb műszaki technológiákat. Így született meg a 150–600 kW-ig terjedő hűtési-, ill. fűtési tartományban lévő igényekre a Galletti VLE típusú folyadékhűtő, ill. kompakt levegő/víz hőszivattyú.

A Galletti VLE folyadékhűtőket R-454B hűtőközeggel töltötték föl, melynek a GWP (globális felmelegedési potenciál) értéke jelentősen alacsony: 500 alatti. Összehasonlításképpen néhány hűtőközeg GWP értéke:

  • R-410A, GWP = 2088
  • R32, GWP = 675
  • R452B, GWP = 676
  • R-454B, GWP = 467

Ez a hűtőközeg előreláthatóan a 2030-ig teljesíteni fogja az egyre szigorodó üvegházhatású gázokra vonatkozó F-Gáz rendeletek előírásait.

A VLE folyadékhűtőket és hőszivattyúkat 11 méretben gyártja a Galletti, 2–6 db kompresszorral, 230 kW felett 2 hűtőkörrel. Háromféle akusztikai változatban rendelhetők: standard, csendes és szupercsendes változatban (csendes EC ventilátorok és kompresszor zajszigetelés).

Jellemzők:

  • Hűtésben alacsonyabb a kondenzációs nyomás, jobb teljesítmény értékek
  • Fűtésben magasabb elpárolgási hőmérséklet, jobb COP értékek, kisebb deltaT a levegő és az elpárologtató felülete között (kevesebb leolvasztási ciklus)
  • V kondenzátorok – a csak hűtős VLE folyadékhűtőket mikrocsatornás V kondenzátorral gyártják – a megnövekedett hőcserélő felület és a tökéletes légáramlás következtében az adott hűtő/fűtőteljesítmény eléréséhez kevesebb felhasznált hűtőközegre van szükség.
  • A legújabb fejlesztésű Alfa Laval lemezes hőcserélő lett beépítve: hűtésben magasabb az elpárolgási nyomás, részterhelésben is hatékonyan üzemel így, a 2021-es ErP-nek megfelelően.

  • R-454B-vel működő Danfoss Scroll kompresszorok, IDV szelepekkel felszerelve – a standard Scroll kompresszorokhoz képest ugyanolyan hűtőteljesítmény eléréséhez kevesebb villamosenergiára van szükség, így tovább nő a hatásfok részterhelésnél.

  • ErP 2020-as ventilátorok, 910 mm-es ventilátor lapáttal. 400 kW fölött EC ventilátor motor az alapfelszereltség (az SEER 5 %-al magasabb). A két hűtőkörös folyadékhűtőknél részterhelésnél a vezérlő le tudja állítani az egyes ventilátorokat, az eredmény: kevesebb fogyasztás, nagyobb hatásfok.

  • A legújabb fejlesztésű expanziós szelep lett beépítve, alacsony reakcióidővel.

 

  • 200 kW fölött lemezes hőcserélő helyett opcióként csőköteges hőcserélőt is lehet választani (beépített puffertartály nélkül).

  • A beépített szivattyú Vitonos tömítéssel is választható, így alkalmas propilén és etilén glikolhoz is.

  • Alapból nyelves áramlásőr van beépítve, de lehet opcióként elektronikus áramlásőrt is választani.

Az R-454B hűtőközeg A2L gyúlékonysági besorolású (alacsony gyúlékonyság) – a VLE folyadékhűtőkben a biztonság érdekében szivárgásérzékelő szenzorok vannak felszerelve a hűtőkör körül és a vezérlődobozban is.

Szivárgás érzékelés esetén két szintű beavatkozást tud a vezérlő:

1. szint 2. szint
Riasztás küldése, leállás nélkül
  • a folyadékhűtő leáll
  • a vezérlő vészhelyzeti betápüzemmódra vált
  • jel küldése kifelé
15% 22%

Üzemelési tartomány hűtésben:

Fűtésben:

A Hidro-Smart-Flow négycsonkú váltószelep segítségével mindig ellenáramú hőcsere valósul meg a lemezes hőcserélőben, így nagyobb hőátadás, magasabb előremenő hőmérséklet érhető el -13 °C-15°C külső hőmérsékleten is. A VLE folyadékhűtőkhöz számos opciós kiegészítő is választható az adott igényekhez illesztve.

Folyadékhűtő cserénél érdemes végiggondolni, hány évre ruházunk be, hány évig akarjuk üzemeltetni az új berendezést, milyen hűtőközeg lesz a legalkalmasabb több évre előre – a 150 és 600 kW közötti fűtő/hűtőteljesítmény tartományban a Galletti termékpalettájáról legalkalmasabb berendezés erre a VLE folyadékhűtő/hőszivattyú sorozat.

Árajánlattal, egyéb műszaki információval kapcsolatban keresse a Columbus Klímaértékesítő Kft. mérnökeit!

Katona Zoltán
gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.
www.galletti.hu

FolyadékhűtőGallettiHőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul