e-gépész online szaklap

A Frima Concept tanulmányozza az R-455A-t a temetkezési hűtőberendezéseihez

2021. július 7. | támogatott cikk | |  0 |

A Frima Concept tanulmányozza az  R-455A-t a temetkezési hűtőberendezéseihez

Célkitűzés: nagyon alacsony GWP-jű hűtőközeggel töltött „Made in France” berendezések biztosítása az elkövetkező évekre.

Az 1995-ben Givorsban alapított Frima Concept különféle olyan alkalmazási területeken működő hűtőberendezések gyártására szakosodott, mint például a temetkezési, élelmiszeripari, hűtött ital kínáló, illetve közületeknek szánt berendezések. A vállalat A-tól Z-ig kézben tartja az általa forgalmazott termékeket. Biztosítja a tervezést, a gyártást, a forgalmazást, a telepítést és az értékesítés utáni szakszervizt Franciaország egész területén, több mint 200 képzett hűtéstechnikai szakemberből álló hálózatának köszönhetően. A Frima Concept 38 főt foglalkoztat, és 2019-ben 7,6 millió eurós árbevétele volt.

Tekintettel az alacsony hűtőteljesítmény igényre (50 W-tól 1 kW-ig), a Frima Concept kizárólag hermetikus kompresszoros és kapillárcsöves berendezéseket tervez, mely a gyárukban történő sorozatgyártást is megkönnyíti.

Az F-Gáz rendelet megkerülhetetlen, ezért az új, enyhén gyúlékony vagy fokozottan gyúlékony hűtőközegek megjelenésével a gyártó-konstruktőr felülvizsgálja globális megközelítését, mind a gyártás szervezése, mind pedig berendezéseinek tervezése során. 2020-at szánják a következő évek megoldásainak tesztelésére és minősítésére. A Frima Concept jelenleg a Solstice® L40X (R-455A) hűtőközeg alkalmazását vizsgálja a tevékenységének 50%-át kitevő temetkezési hűtőberendezésekhez.

Az R-455A-val végzett, az R-134a és az R-404A helyettesítésére irányuló, jelenleg zajló tesztek bemutatása

„A Solstice® L40X hűtőközeg előnye, hogy 150 alatti GWP-vel rendelkezik, és képes biztosítani a mély- és normálhűtést, ami megfelel az általunk elvégzendő tesztek célkitűzésének. Ez lehetővé tenné, hogy a jövőben az összes hűtőberendezésünkhöz csak egyetlen töltőállomásra legyen szükségünk” – magyarázza Frédéric Collado, a Frima Concept fejlesztési igazgatója.

Két tesztelést végeztek egy hónap alatt végre, 15°C és 20°C közötti környezeti hőmérséklet mellett: az elsőt közúton és hálózatról használható, hűtött halottszállító dobozokon, melyek lehetővé teszik a test 0°C és 7°C közötti hőmérsékleten tartását; a másodikat a –21°C és –25°C közötti hőmérsékletre hűtött asztalokon, amelyek lehetővé teszik a testek bemutatását és tárolását a ravatalozó helyiségekben.

Az első eredmények kisebb R-455A töltőtömeget mutatnak az aktuális hűtőközegekhez képest. A teljesítmény szempontjából meg kell várni a klímakamrában (+35°C és +40°C között) elvégzendő vizsgálatokat, hogy kiderüljön, szükség lesz-e tervezésbeli változtatásokra, különös tekintettel az adagolóra.

A megoldás: Solstice® L40X

146-os GWP-jű az ASHRAE által R-455A-ként kódolt hűtőközeg a piacon elérhető legjobb alternatívája az R-404A-nak. A Solstice® L40X cR-404A-nak. A Solstice® L40X ötvözi a teljesítményt és a biztonságot az olyan hermetikus rendszerek esetén, mint a halottszállítók dobozok és ravatalozó asztalok.

Tűzveszélyességi tartománya rendkívül szűk (1,1 térfogat% a levegőben), így sokkal kevésbé tűzveszélyes, mint a piacon lévő többi termék, és „anélkül helyezhető könnyen üzembe, hogy kiegészítő képzéseket kellene elvégezni” hangsúlyozza Frédéric Collado, a Frima Concept fejlesztési igazgatója.

Balról jobbra: Marine Meunier, kereskedelmi vezető és Frédéric Collago fejlesztési vezető a Frima Concept-nél, Antoine Chakar, OEM vezető a Climalife-nál.

A FRIMA CONCEPT névjegye

  • Alapítás éve: 1995
  • 38 alkalmazott
  • 7,6 millió euró üzleti forgalom 2019-ben
  • Helyszín: Givors, Rhones-Alpes (69) – Franciaország
  • Tevékenység: különleges hűtőberendezések tervezője és gyártója.

HűtéstechnikaR-455A

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul