e-gépész online szaklap

Hogyan optimalizálja a hűtést a hatékonyság és fenntarthatóság megőrzése mellett?

2021. június 16. | támogatott cikk | |  0 |

Folyadékhűtők teljesítményének vizsgálata R-1234ze-vel és ammóniával: az energiahatékonysági mutató jelentősen emelkedik Solstice® ze-vel.

Kontextus

Az Optinergie, az ipari energetikai teljesítmény mérésére szakosodott tervezőiroda, a Quercy Réfrigération vállalat felkérésére 2020 májusa és decembere között méréseket végez a COFRA telephelyén. A cél a globális EER* kiszámítása a berendezések működésének finom elemzésével, fizikai méréssel és műszeres elemzéssel.
Az EER* értéket az előállított hűtés és a hűtőberendezés által felhasznált elektromos energia aránya határozza meg.

Az alábbiakról készül adatfelvétel:

  • a glikol-víz áramlási sebessége
  • az előremenő / visszatérő hőmérséklet a glikolos körön,
  • az elektromos áramfogyasztás az R-1234ze hűtőkörök általános indulásánál (kompresszor, kondenzátor, elsődleges szivattyú és segédberendezések ugyanazzal az indulással) és az NH3 egységnél a kompresszor, a kondenzátor, elsődleges szivattyú, az olajhűtő ventilátor, olajhűtő szivattyú ventilátor indulásánál.

Érdemes megjegyezni: ezek a berendezések összehasonlíthatók, mivel szabályozási elvük hasonló. A hűtőegységek elektronikus sebességszabályozókkal vannak felszerelve. Az R-1234ze-vel rendelkezőknek nincs olajhűtőjük.

* Energy Efficiency Ratio – energiahatékonysági arány.

A COFRA hűtőrendszere

A COFRA hűtőrendszere 4 párhuzamosan kötött hűtőegységből áll, ami egy jegesvizes kádat táplál. Az egységekből három R-1234ze hűtőközeggel működik, a negyedik ammóniával.

Az alábbiakban bemutatjuk a berendezések primer és szekunder körének részletes kapcsolási rajzát; az áramlás és a hőmérséklet mérését minden alkalommal elvégeztük az egységek primer körén. A Q, T1 és T2 szimbólumok a glikolos víz áramlás mérésének helyét, az (egységhez) visszatérő és az előremenő hőmérséklet (tartályig) méréseket jelzik.

Eredmény: jobb teljesítmény az R-1234ze-vel

Mérési kampány 2020. május 13-tól 27-ig az 1. számú ze-s egységen inaktív Regandsy rendszerrel és a 3. számú NH3-as agregáton. Az NH3 hűtő EER-je a külső hőmérséklet emelkedésével gyorsabban csökken. Átlagos EER: R-1234ze = 1,73; NH3 = 1,29, vagyis átlagosan 25%-os teljesítményeltérés.

Mérési kampány 2020. augusztus 26-tól 2020. szeptember 8-ig . Az 1. számú ze-s egységen (csak két napig) aktív* Regandsy rendszerrel, a 2. számú ze-s hűtőegység inakítv Regandsy rendszerrel és a 3. számú NH3-as agregáton. Ez az EER általános javulását mutatja (hozzávetőlegesen +40%).

*Megjegyzés: az év végén új, hosszabb időtartamú mérési kampányra kerül sor, a Regandsy és az anélküli rendszer összehasonlítása érdekében. A Regandsy működésének két napja alatt mért EER 2,95.

Konklúzió

„A második mérési kampány szintén megerősíti, hogy az R-1234ze folyadékhűtők hatékonyabbak, mint az NH3 folyadékhűtők, hasonló működési feltételek és magas külső hőmérséklet valamint jelentősebb gyümölcstárolás mellett” – húzza alá Quentin Camou-Juncas, az Optinergie ipari energetikai teljesítmény mérnöke.

Quentin Camou-Juncas

Szeretne többet megtudni? Olvassa el az esettanulmányt!

Hűtéstechnika

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul