e-gépész online szaklap

Új álló gázkazánok a Weishaupttól

2021. április 20. | támogatott cikk | |  0 |

2021 sok Weishaupt újdonságot hozott. Az évek óta ismert fali és álló kondenzációs gázkazán-sorozatok új tagokkal bővültek.

A SCOT-technológiás falikazánok legkisebbike a 15, a legnagyobbja a 100 kW egységteljesítményű, kaszkádolási technológiánknak köszönhetően 800 kW-os falon telepített rendszer is összeállítható. Az állókazánok-sorozat 90 kW-os egységteljesítménynél kezdődött és 300 kW volt a legnagyobb.

A frankfurti világkiállításon mutatkozott be az immáron teljes álló kazánsorozatunk, melynek egységteljesítményei: 15, 25, 32, 45, 60, 80, 100, 120, 170, 210, 250, 300, 620 kW.

A hőcserélő kazántest a bevált alumínium-szilícium-homoköntvény, melynek hővezetőképessége hétszerese (!) a nemesacélének. Az öntvény elkészítése során a belső felületen üvegszerű bevonat képződik, ez természetes védelem a korrózió és a szennyeződés ellen. A belső kialakítás révén optimalizált, nagyméretű felület találkozik a forró füstgázzal – a lehető legtöbb energiát tudja átadni a fűtővíznek. Az ellenáram elvét alkalmazva, a fűtővíz alulról áramlik felfele, alul kondenzációs szintre csökkentve a füstgáz hőmérsékletét. Miután a vízcsatornák felfelé folyamatosan szűkülnek, a víz áramlási sebessége folyamatosan nő. Az eredmény: 110,1%-os (fűtőértékre), illetve 99,1%-os (égéshőre vonatkoztatott) hatásfok (40/30 °C-os rendszerhőmérsékletnél) és nagyon alacsony füstgázhőmérséklet – az energiahatékonysági osztály A. Az természetes a Weishauptnál, hogy az emisszió a lehető legalacsonyabb: a berendezések a 6-os NOx-osztályba tartoznak.

Nagyon gyakran jelennek meg egy kazán szabályozási tartományánál meghökkentő arányszámok. Ilyenkor érdemes utána nézni, hogy a kazánszabályzó ezeket az értékeket milyen tényleges füstgáz maradó oxigéntartalom mellett valósítja meg… hogyan csökken a hatékonyság épp abban a tartományban, amelyben (köszönhetően a korszerű építőanyagoknak, technológiáknak) mind gyakrabban kell(ene) működnie a kazánnak. Minél kevesebb a berendezés ki- és bekapcsolása, annál nagyobb a hatékonyság, annál kedvezőbb az égőterhelés, annál nagyobb a berendezés élettartama, annál kisebb a tüzelőanyag-fogyasztás.

Miután a fűtésszerelő ideje nagyon értékes (legyen szó szerelésről, üzembe helyezésről, karbantartásról) gondoskodtunk az egyszerű helyszínre szállíthatóságról, szintezhetőségről. Arról, hogy minden szükséges elem (szifon, érzékelők, biztonságtechnika, internetkapcsolat, időjárásfüggő és váltóhőmérséklet-szabályzás…) alapkivitelben benne legyen a készülékben. A hőszigeteléssel ellátott szivattyú- és keverőcsoportok, füstgázrendszeri elemek, váltók/osztók… és még sok más rendelkezésre álljon. Köszönhetően a rendszerkészülék grafikus megjelenítésének, a kazán üzembe helyezése nem több mint 10 perc alatt elvégezhető.

A jövő? Vélhető, hogy az aktuálisan nem felhasznált, de megtermelt elektromos áram hidrogén előállítására hasznosítható lesz. Ezért a Weishaupt berendezések (már most) akár 20% földgázba bekevert hidrogén esetében automatikusan igazodnak a fűtőérték-változáshoz, emberi beavatkozásra nincs szükség. Köszönhető ez annak, hogy a Weishaupt továbbfejlesztette SCOT-technológiáját. Ez a megbízhatóság!

Kondenzációs kazánWeishaupt

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul