e-gépész online szaklap

Együtt a hűtőközegek körforgásban tartásáért

2020. december 14. | e-gépész | |  0 |

A Daikin új, L∞p by Daikin, azaz a hűtőközegek körforgásban tartására irányuló programjához Magyarországon is együttműködő partnereket keres, és lehetőséget nyújt vállalkozásoknak egy innovatív, zöld kezdeményezésbe való bekapcsolódásra.

A hűtési, fűtési, kereskedelmi hűtést szolgáló termékek előmozdítják a magasabb életszínvonalat, gazdasági növekedést, és kulcsfontosságúak napjainkban. A berendezések számának emelkedése azonban aggodalmat okoz a környezeti hatások, kiemelten az éghajlatváltozás miatt. A már meglévő rendszerekben levő hűtőközegek újrafelhasználásával egyszerre védjük környezetünket azok légkörbe kerülésétől, támogatjuk a közös európai F-gáz szabályozás teljesülését, csökkentjük az új hűtőközeg előállításával járó környezeti terhelést és járulunk hozzá a körforgásos gazdaság megvalósításához.

Bár a koronavírus háttérbe szorítja a klímaváltozás kérdéskörét, az idén is jelentkező időjárási anomáliák elég egyértelműen jelzik: ez csak átmeneti lehet. Az Eurobarometer[1] kutatás szerint már a magyarok 85 százaléka gondolja úgy, hogy súlyos probléma klímaváltozás. A kutatást az Európai Bizottság készítteti minden tagállamban, rendszeresen, a legutóbbi 2019-es. Szintén izgalmas kérdése volt a kutatásnak az, hogy honnan várnak megoldást: a magyarok többsége az üzleti szférától vár válaszokat! Ez az elvárás komoly súlyt tesz az üzleti szereplők vállára. 

Csak közösen sikerülhet

A Daikin azt a célt tűzte maga elé – támogatva az Európai Unió széndioxid-csökkentésre tett erőfeszítéseit –, hogy 2050-re karbonsemleges vállalatként működjön. A cégcsoport meggyőződése, hogy ez csak összefogással, az összes érintett fél együttműködésével sikerülhet.

A HVAC-R szektor által gyártott termékek előmozdítják a magasabb életszínvonalat, gazdasági növekedést, és kulcsfontosságúak a mai társadalomban.[2] A berendezések számának emelkedése miatti hűtőközeg-felhasználás növekedése azonban aggodalmat okoz a környezeti hatások, kiemelten az éghajlatváltozás miatt. A Daikinnál ma úgy gondolják, hogy egy vállalat csak akkor képes fenntartható módon növekedni, ha hozzájárul a környezeti problémák megoldásához is, ezért lép a körforgásos gazdaság útjára.

A Daikin körforgásos gazdasági modellje

A újrahasznosítás, hűtőközegek körforgásban tartása már a körforgásos gazdasági modell megteremtését vetíti előre. A körforgásos gazdaság alapja, kiindulási pontja az újrahasznosítás, de túl is mutat azon,  hiszen az erőforrások ésszerű felhasználásáról, kezeléséről is szól. [3] A körforgásos megközelítést remekül lehet szemléltetni a Daikin körforgásos gazdaság érdekében megtett lépéseivel.

A Daikin vállalatcsoport egyszerű újrahasznosítást, például fémek (réz, alumínium) újrahasznosítását már évtizedek óta végzi gyáraiban. A Daikin emblematikus VRV IV rendszerei 80 százaléka újrahasznosíthatók.

A körforgásos gazdaság azonban túlmutat az egyszerű újrahasznosításon. 2010 óta lehetséges úgy bizonyos VRV berendezések cseréje (Replacement VRV), hogy a meglevő installációt használjuk: a kalorikus csöveket, beltéri egységeket, elektromos vezetékeket nem kell kicserélni, ha új berendezés mellett dönt egy beruházó.

Általános célkitűzés az is, hogy minél tovább használatban lehessen tartani a Daikin berendezéseit. Ehhez biztosíták az egyes egységek hosszabb használatát, alkatrészek karbantartását, upgrade-jét, a pótalkatrész-ellátást a termék gyártásának befejezését követően is 10 évig.

L∞p by Daikin: már 250 ezer kg hűtőközeg előállítását sikerült elkerülni

A L∞p by Daikin projektkezdeményezés már ezen is túlmutat: a Daikin Central Europe, a Daikin Europe és a Daikin partnereinek együttes fellépése a hűtőközegek körforgásos gazdaságának megteremtésért. A program alapelve egyszerű: beruházó ügyfelekkel kötött megállapodás alapján a szerviz- és hűtőközegforgalmazó partneri hálózat támogatásával a használt hűtőközeget visszanyerik a már meglévő rendszerekből, visszaállítják az új hűtőközeggel azonos minőséget, majd az így regenerált hűtőközeget felhasználják az Európában gyártott és értékesített új VRV egységekhez. A program a körforgásos gazdaság működésére egy remek példa, hiszen átfogja a Daikin teljes értékláncát, emellett lehetőséget ad üzletfeleknek is a csatlakozásra.

A L∞P by Daikin program 2019-ben,  az egyik legtöbbet használt hűtőközeg, az R-410A újrafelhasználásával indult, egyes kiválasztott Daikin VRV modellekre szabva. Sikerének köszönhetően a vállalat úgy döntött, hogy 2020 novemberétől kiterjeszti azt az összes, Európában gyártott és értékesített VRV egységre.

A programmal jelenleg 250 ezer kg új hűtőközeg előállítása kerülhető el. Eddig több mint 20 ezer L∞P egységet értékesítettek, és szeretnék tovább bővíteni a programot. A siker kulcsa, hogy minden eddiginél könnyebbé teszi a hűtőközegek körforgásban tartását. Már többen csatlakoztak is a kezdeményezéshez, például a holland Action kiskereskedelmi bolthálózat is. Az Európában több mint 1400 üzlettel rendelkező kiskereskedelmi lánc az üzletek tervezett felújítása során visszanyert hűtőközeget – illetve azzal töltött VRV egységeket – használja az újak kialakítása, vagy meglevők felújítása során. 

A regenerált hűtőközeg felhasználása segíti a az F-gáz-szabályozás teljesülését is, hiszen a használt hűtőközegek nem esnek hűtőközeg-kvótacsökkentés hatálya alá, így fenntartható módon támogatják a HVAC-R szektor növekedését. Audit garantálja, hogy a regenerált hűtőközeg minősége megegyezik az új hűtőközegével. A független ellenőrzési folyamat azt is biztosítja, hogy a visszanyert hűtőközeget csak a L∞P by Daikin védjeggyel ellátott VRV egységek gyári töltéséhez használják fel.

Jövőre már várhatóan 500 ezer kg új hűtőközeg előállítását lehet elkerülni és többféle hűtőközegre (például R-134A-ra), és különböző termékcsaládokra, így a folyadékhűtőkre is kiterjesztik.  A Daikin hisz abban, hogy a L∞P by Daikin elv valódi ipari szabvánnyá válhat.

A régióban Magyarországon indul elsőként a Daikin körforgásos programja

Magyarország a régióban elsőként honosíthatja meg a L∞P by Daikin programot. A magyar csapat azon dolgozik, hogy a hűtőközegek körforgásban tartásával támogatást nyújtson a magyar vállalkozásoknak is, hogy csökkentsék karbon-lábnyomukat.

Miért érdemes csatlakozni?

A már meglévő hűtőközegek újrafelhasználásával egyszerre védjük környezetünket azok légkörbe kerülésétől, támogatjuk az F-gáz szabályozás teljesülését, csökkentjük az új hűtőközeg előállításával járó környezeti terhelést és járulunk hozzá a körforgásos gazdaság megvalósításához. Azon vállalatok, melyek részt vesznek a programban, erről egy tanúsítványt is kapnak. A program – a környezetvédelmi szempontok és egyértelmű zöld üzenetek mellett – leveszi a csatlakozó üzletfelek válláról a használt hűtőközeg-kezelés terhét is.

További információ a www.daikin.hu/loop-by-daikin weboldalon található vagy Szalai Gabriellának írt e-mailben kérhető: szalai.g@daikin.hu.


[2] Napjaink egyik legnagyobb logisztikai kihívása például az lehet, hogyan építsék ki a világon a koronavírus pandémia elleni védőoltás hűtési láncolatát, hiszen a fiolákat várhatóan extrém alacsony hőmérsékleten kell tartani.

[3] A mai – jellemzően lineáris – rendszerrel szemben, amikor a termékeket legyártjuk, felhasználjuk, majd kidobjuk, a körforgásos gazdaságban a termékek a kuka helyett – azonos, vagy feldolgozott formában – visszakerülnek a gyártásba. Célja, hogy minimalizáljuk a hulladékok mennyiségét. A körforgásos gazdaság elve tehát jóval túlmutat az újrahasznosításon, a teljes értékláncot átható gondolkodás, melynek része a tartós design, karbantartás, javítás, újrafelhasználás és megosztás is.

HűtéstechnikaHűtőközeg

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul