e-gépész online szaklap

Nem egy a sok közül – Heliotherm, a hőszivattyú

| | |  0 | |

Nem egy a sok közül – Heliotherm, a hőszivattyú

Az egész szakma nevében elmondható, hogy a hőszivattyúk alkalmazása családi házas, társasházas, de akár nagyobb épületek esetén is, széles körben elfogadott, sőt a hatályos szabályozások értelmében szinte megkerülhetetlen. Köszönhetjük ezt a szakmai szervezetek erőfeszítésének, valamint a nemzetközi energetikai előírások harmonizációjának egyaránt.

A kereslet kielégítésére manapság már számtalan berendezés közül választhatunk, de szakmai szemmel nézve a legtöbbje ugyan ellátja a feladatát, de műszakilag jelentős eltérések tapasztalhatók. Figyelembe véve, hogy hazánkban a leginkább elterjedt megoldás a levegő/víz hőszivattyús rendszerek alkalmazása, ezekkel kapcsolatban a következő alapelvek tisztázása lenne szükséges.

A levegő hőforrású hőszivattyúk üzemének velejárója az eljegesedés következtében jelentkező leolvasztási ciklus. Ez jellemzően fagypont körüli külső hőmérséklet körül jelentkezik leginkább, fagypont alatti, kemény téli hideg napokon már nem annyira gyakori, ekkor ugyanis már rendkívül alacsony a levegő abszolút páratartalma. (Az ilyen hideg napokon mondjuk, hogy „éles” a levegő). A leolvasztási ciklusok gyakorisága és időintervalluma jelentősen befolyásolja a hőszivattyú által szolgáltatott energia mértékét. Nem nehéz belátni, hogy egy óránként 3-5 alkalommal is jelentkező leolvasztási ciklus, amely akár több percig is eltarthat, óránként akár 10-20 perces fűtési teljesítmény kiesést is jelenthet. A gyakori leolvasztások -eltekintve a külső levegő légállapotától- konstrukciós okokra vezethetőek vissza. A hőszivattyúk fejlesztése split klímaberendezések átalakításából indult ki, a beltéri egységet vizes beltéri egységre cserélve, a kültéri egységet minimálisan átalakítva. Az ilyen készülékek jellemzően az alacsony gyártási, szállítási költségek figyelembe vétele mentén, tömeggyártásra optimalizált méretűek és kialakításúak voltak. Kültéri egységeik lamella távolsága nagyon alacsony, akár 1mm alatti, a lehető legnagyobb kondenzátor felület elérése érdekében, adott befoglaló méret mellett ( kondenzátor megnevezés hűtési üzemmódra vonatkozóan). Amennyiben egy ilyen kialakítású kültéri egységet alkalmazunk levegő/víz hőszivattyú kültéri egységeként (fűtési üzemben mint elpárologtató), elkerülhetetlen a gyakori eljegesedés és az ezt követő leolvasztási ciklus. Az alkalmazott lamella távolság már a kültéri egység megjelenésében is árulkodó, hiszen ezen berendezések ránézésre nem mutatnak nagy eltérést egy hagyományos 1 vagy 2 ventilátoros split klíma kültéri egységétől. További árulkodó jel, hogy az ilyen hőszivattyúk névleges teljesítménye illeszkedik a nagyobb teljesítményű split kímabarendezések méretsorába.

Az egységteljesítményből kifolyólag társasházak, nagyobb épületek rendszereinél (amennyiben split rendszerről beszélünk), ahol több berendezés szükséges, a hőszivattyúk korrekt léptetése további kérdéseket és járulékos automatika költségeket vet fel. Több berendezés alkalmazása ugyan biztonságot sugallhat, de a kültéri egységek elhelyezése és akusztikai árnyékolása problémás lehet.

Fenti problémák kiküszöbölése érdekében a Heliotherm olyan fejlesztéseket és megoldásokat alkalmaz a berendezéseinél, amelyek nagy szabadságfokot adnak a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés során. Osztott levegő/víz (de az ún. monoblokkos verziónál is) az elpárologtató lamelláinak osztása 3mm, így a leolvasztási ciklusok jelentősen csökkennek. A nagyobb lamellatávolságból fakadó befoglaló méret növekedést olyan esztétikus burkolat rejti, amely megjelenésében egyrészt formabontó, másrészt igényes és esztétikus, figyelembe véve azt is, hogy egyedi oldalpanelekkel nem rondítja el az épület megjelenését. Mivel minden osztott berendezés esetében az inverteres kompresszorok a beltéri egységbe kerülnek (többszörösen zaj és rezgéscsillapított burkolat alá), rendkívül csendes kültéri egységet kapunk. A nagy méretű kültéri hőcserélőhöz tartozó nagy átmérőjű és alacsony fordulatú ventilátorokkal egy névlegesen 12kW (A2/W35) teljesítményű osztott hőszivattyú hangteljesítmény szintje 41dB(A). Nagyobb teljesítmények esetén is kifejezetten csendes kültéri egységek adódnak. Egy 55kW (A2/W35) teljesítményű szintén osztott kialakítású berendezés  hangteljesítmény szintje 68dB(A). Amennyiben több készüléket kell léptetni, az sem okoz problémát, hiszen az alap vezérlés képes ezt megoldani, sőt ezen felül épületfelügyeleti csatlakozási lehetőség is alap tartozék.

A Heliotherm 1987 óta gyárt hőszivattyúkat Ausztriában, kifejezetten zord időjárású területekre. A folyamatos fejlesztések és technológiai újításoknak köszönhetően egyrészt esztétikus megjelenése mellett kimondottan megbízható berendezések hagyják el a gyárat, hogy lakásainkban biztosítsák a megfelelő komfortot. A széles teljesítmény tartománynak köszönhetően a kaszkád rendszerek elemeinek száma csökkenthető, hiszen 55kW egységteljesítményig érhetőek el a monoblokk és osztott kivitelű hőszivattyúk egyaránt.

Fentiekben részletezett tulajdonságoknak köszönhetően immár minden érdeklődő már nem csak hőszivattyús üzemmódban működő berendezéshez, hanem egy valóban hőszivattyúnak is nevezhető készülékhez férhet hozzá a piaci kínálatból.

További részletek

Hőszivattyú

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul