e-gépész online szaklap

Páraszabályozott központi szellőztetés

2020. szeptember 15. | támogatott cikk | |  0 |

Páraszabályozott központi szellőztetés

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a felület hűtés- fűtésrendszerek, amelyeket fűtési üzemben már régóta használnak, számos előnye ismert. Hűtési üzemben történő felhasználása is számos előnnyel bír más légkondicionáló rendszerekkel szemben például nincs hideg légáram, egyenletes a hőeloszlás a helyiségekben. Nem kell a legionella fertőzéstől tartani, hangtalan, nem igényelnek karbantartást a hőleadó felületek, nem kavarja fel a port, illetve a magasabb (kb. 15-20 °C) hűtött víz hőmérsékletnek köszönhetően a folyadékhűtő magasabb hatásfokon üzemelhet.

Mindezen számos előnye mellett, főleg egy korszerű jól szigetelő nyílászárókkal ellátott épületen belül egy hátránya mégis van. Mivel a hűtött víz hőmérsékletét úgy szabályozzák, hogy a mennyezet, illetve felületek hőmérséklete ne csökkenjen a harmatpont alá, így a levegő abszolút páratartalmát nem csökkenti, azaz nem von ki vízpárát a levegőből. Így nem is kell szélsőséges körülményeknek kialakulnia, hogy egy felülethűtéssel rendelkező lakás, iroda esetén, bár a hőmérséklet kellemesnek lenne nevezhető, de a relatív páratartalom szélsőségesen magas értéke miatt mégis kellemetlenül érezzék magukat a bent tartózkodók.

Van rá megoldás, hogy mégis élvezhessük a felülethűtés fentebb említett számos előnyét. A korszerű épületek már-már hermetikusan záró nyílászárói egyébként is szükségessé teszik a gépi szellőztetést. Ezen igényeket felismerve a Galletti cégcsoport párátlanításra specializálódott gyára a Hidew megalkotta a páramentesítő funkcióval rendelkező nagy hatékonyságú, hővisszanyerővel is felszerelt központi szellőztető berendezéseit.
E készülékek az épületben keringő felülethűtéshez használt hűtött vizet is felhasználják működésük során, így egy egész kis teljesítményű kompresszoros hűtéssel is jelentős mennyiségű párát képes kivonni a levegőből. Egy hagyományos kompresszoros párátlanító berendezéshez képest így alacsonyabb villamos energiafelhasználással és nem utolsó sorban alacsonyabb zajszinttel képesek működni. A szellőztető berendezések számos funkcióval rendelkeznek:

  • szellőztetés melynek során a kidobott levegő hőenergiáját visszanyeri, a befújt levegő páratartalmát igény szerint csökkenti
  • levegő recirkuláció és szárítás
  • a fenti két funkció kombinációja, adott arányú frisslevegő bekeveréssel.
  • a berendezések rendelkeznek egy külön beszívó légcsatorna csatlakozással, hogy pl. a mellékhelyiségek (egyéb olyan légterek, melyek levegőjét nem kívánjuk visszajuttatni más helyiségekbe) levegőjét közvetlenül kidobjuk hővisszanyerés után

Kiviteltől függően 3 verzió érhető el:

  • „A” verzió: a nedves levegővel megegyező hőmérsékletű, de szárazabb befújt levegő
  • „I” verzó: a nedves levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű befújt levegő (hűtő funkció)
  • „W” verzió: a nedves levegőnél alacsonyabb hőmérsékletű befújt levegő (hűtő funkció), illetve télen a felületfűtés által szolgáltatott fűtött vizet a berendezés a befújt levegő felmelegítésére is tudja használni

Légcsatorna csatlakozások és a készülék felépítése:

  1.  frisslevegő-csatlakozás
  2. elszívott, recirkulációs csatlakozás
  3. elszívott, nem recirkulálandó csatlakozás
  4. befújt levegő
  5. kidobott levegő
  6. vizes víz/levegő hőcserélő
  7. keringtetőventilátor
  8. kompresszor
  9. elszívóventilátor
  10. keresztlemezes hővisszanyerő
  11. visszakeverő zsalu
  12. elszívottlevegő-szűrő
  13. visszakevertlevegő-szűrő
  14. frisslevegő-szűrő
  15. frisslevegő-zsalu

A páratartalom mellett szintén nagy igény mutatkozik a megfelelő légminőségre. A fenti rendszer kiegészíthető külső egységként Jonix hidegplazma generátorral, mely a vírusok és illékony szerves vegyületek akár 99%-át képes megszüntetni, illetve hatástalanítani. A Jonix ionizátorral kiegészített párátlanító szellőztető már minden igényt kielégítően el tudja látni a komfortos és biztonságos szellőzési, párátlanítási és légtisztító funkciót.


Cinege Péter
ajánlatkészítő mérnök
Columbus Klímaértékesítő Kft.
www.galletti.hu

GallettiLégkondícionálóSzellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul