e-gépész online szaklap

125 éves a Zehnder

2020. augusztus 12. | e-gépész | |  0 |

125 éves a Zehnder

2020-ban ünnepli a Zehnder alapításának 125. évfordulóját. A vállalkozást Jakob Zehnder 1895-ben alapította egy szerelőműhelyként a svájci Gränichenben. A Zehnder azóta nemzetközi vállalati csoporttá alakult, körülbelül 3500 alkalmazottal.

 Az évek során a családi vállalkozás folyamatos változáson ment keresztül, folyamatosan alkalmazkodva a technika változásaihoz és a piaci igényekhez. A Zehnder sikerének kulcsa – még gazdaságilag viharos időkben is – az alkalmazottak erős úttörő szelleme és bátorsága, akik folyamatosan innovatív termékeket fejlesztettek:

  • XX.század harmincas évek: Charleston acéllemez radiátorok
  • XX. század hetvenes évek: Sugárzó fűtések nagy belmagasságú terekbe
  • XX. század nyolcvanas évek: Fürdőszoba radiátorok, formatervezett szobai radiátorok
  • XX. század kilencvenes évek: Hűtő-fűtő mennyezeti rendszerek
  • XXI. század: Hővisszanyerős szellőztető rendszerek

A múlt

A Zehnder története Svájcban kezdődik 1895-ben, egy Gränichen nevű kisvárosban. Ekkor alapítja meg Jakob Zehnder műhelyét, amely akkoriban főleg háztartási és irodai gépek javításával foglalkozik. A nagy sikert első sikeres gyártmány hozza el a cég számára 1923-ban, ami egy motorbicikli volt. A gazdasági világválság során a kereslet jelentősen megcsappan a luxuscikknek számító motorbicikli iránt, így a cég 1930-ban fűtőtestek gyártásába kezd. Ez a termékcsoport hozza el a cég számára a nemzetközi sikert is. Az acélból készült oszlopos radiátorok gyorsan meghódítják a helyi és környező országok piacait, hiszen jelentős előnyökkel rendelkeznek az akkori öntöttvas radiátorokkal szemben.

Az ötvenes-hatvanas években a radiátorok kínálatát is jelentősen bővítetik modern megjelenésű konvektorokkal, formatervezett fűtőtestekkel, majd 1980-tól fürdőszoba radiátorokkal. Ugyanebben az időszakban kezdődik a vállalat expanziója a sugárzó fűtések irányába. A hatvanas évektől a Zehnder meghatározó a sugárzóernyők, felületfűtések népszerűvé válásában. Ez a trend folytatódik 2002 után is, ettől a dátumtól a Zehnder nem csak a sugárzóernyők, hanem az irodai piac jellemző hűtő-fűtő megoldásaként ismert mennyezeti paneles hűtő-fűtő rendszerek gyártásába kezd.

2001-től, felismerve az energiatakarékos épületek iránti igényt, a Zehnder jelen van a német Passzívház és svájci Minergie-házak első lépéseitől, legkoraibb fejlesztéseitől. A lakótér szellőzésben évtizedes tapasztalatot szerzett holland J.E. Storkair, és az ellenáramú hőcserélő európai szabadalmát bejegyző német Paul cégek felvásárlásával és továbbfejlesztésével a Zehnder már a 2010-es évek elejére a lakásszellőztető piac vezetőjévé vált a nyugat-európai piacon.

A cégcsoport történetéről itt talál még több információt: https://www.zehndergroup.com/en/innovation-and-tradition/history

A jelen

Mára a Zehnder a nemzetközi fűtéstechnikai piac tradicionális, innovációkban elöl járó vállalatcsoportja. Részvényeit a svájci tőzsdén jegyzik, alkalmazottainak száma meghaladja a 3500 főt. Köszönhetően a folyamatos fejlesztéseknek, innovációknak, a vállalatcsoport mára a szellőzési megoldások megbízható, nagy elismertségnek örvendő gyártója. A Zehnder család vezető szerepe a mai napig meghatározó a vállalat irányításában. Hans-Peter Zehnder úr is, illetve az ötödik generációt képviselő lánya is résztvesznek a legfelső vezetés munkájában. A menedzsment központja Svájcban, Gränichen-ben található. Az adminisztratív és logisztikai központ Németországban, Lahr -ban található (Schwarzwald). Gyárak Európa szerte találhatók Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Franciaországban, és Svájcban is. A Zehnder Európán kívül is képviselteti magát, az USA -ban, Kínában és más országokban is.

A komfortszellőzés-piac vezető szerepét a Zehnder további fevásárlásokkal erősítette meg a közelmúltban: Recair (2019), Enervent (2018).

Magyarországi történet

Zehnder termékek a 90-es évektől vásárolhatók Magyarországon. Ezekben az években nagykereskedők foglalkoztak a Zehnder radiátorokkal. A Zehnder 2008 nyitotta meg önálló magyarországi képviseletét, akkor még sugárzóernyők és radiátorok forgalmazására. A szellőzés termékcsoport 2010 óta érhető el. A kereskedelmi képviselet forgalmazók, kivitelezők kiszolgálásával foglalkozik, igényeket közvetlenül a németországi raktárközpontból szolgáljuk ki.

A kisebb tételű megrendeléseket (pl. családi házak fűtési és szellőzési rendszerei) magyarországi forgalmazók teljesítik, saját raktárkészletükből.

A magyarországi képviselet műszaki információkkal, marketing információkkal és projekt árajánlatokkal áll rendelkezésre minden piaci szereplő számára. Rendszeresek oktatásaink, rendezvényeink (pl. a Lakásszellőzés Szakmai Napok), és igyekszünk a legtöbb kiállításon és épületgépész rendezvényen is jelen lenni.

Ha szeretne értesülni oktatásainkról, rendezvényeinkről, termék újdonságainkról, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre, vagy keressen minket elérhetőségeinken:

Kapcsolat

SzellőztetésZehnder

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul