e-gépész online szaklap

Légtisztítás NTP hidegplazma technológiával

Galletti – Jonix ionizátor

2020. augusztus 12. | támogatott cikk | |  0 |

Légtisztítás NTP hidegplazma technológiával

A mostanság elterjedt SARS-CoV-2, más néven új koronavírus elterjedésével egyre inkább előtérbe került a belső levegő minősége, mint épületgépészeti téma, illetve maga a szellőztetés témakör és a szellőzés fontossága.

Tanulmányainkból eddig is tudtuk, de a mai gyakorlat mindenképpen azt bizonyítja, hogy nem csak komfortérzetünk miatt fontos a belső levegő tisztasága, hanem saját egészségünk megőrzése érdekében is. Életünk kb. 90 %-át zárt térben, a négy fal közt töltjük, miközben a belső levegőt lélegezzük be. Az otthoni munkavégzések miatt ez az arány lényegesen meg is nőtt, az utóbbi időben nagyon sok ember napokat, heteket töltött zárt térben a saját lakásában. A belső levegő minősége ezért kiemelkedően fontos, annak frissnek és tisztának, jó minőségű levegőnek kell lennie.

Egy átlag lakásban/belső helyiségben keletkező belső szennyezőanyagok a belső aktivitástól függően az alábbiak lehetnek:

 • a kilégzés során keletkező CO2 és vízgőz
 •  egyéb gázok és gőzök
 • szerves anyagok bomlástermékei, építő és burkoló anyagok kipárolgási termékei
 • formaldehid a bútorokból
 • aerosolok (porok, lebegő anyagok, pollen)
 • vírusok
 • baktériumok és spórái (pl. legionella)
 • gombák és spóráik
 • főzés során keletkező szagok

Egy karbantartás nélküli légtechnikai rendszerben, vagy klímakonvektorban rengeteg szennyeződés halmozódhat fel, úgy mint: por, penészgombák, legionella és egyéb baktériumok és vírusok is.

1. ábra: Elhanyagolt fancoil karbantartás és tisztítás nélkül

A zárt térben a levegőben lévő szennyezőanyagokat szellőztetéssel a legjobb eltávolítani, de vannak esetek mikor nem mindig tudunk szellőztetni, vagy arra pl. nincs is lehetőség. Ilyenkor belső légtisztítással is tudjuk javítani a belső levegő minőségét – megjegyzem, a légtisztítás nem pótolja a szellőzést, tehát a friss levegő, oxigén bejuttatása természetesen ugyanolyan fontos a belső légtisztítók használatánál is. A levegőben lévő szerves szennyezőanyagok egy részét el lehet pusztítani UV fénnyel is, de hasonló hatást ér el és tisztítja a levegőt az ionizátor, vagy hidegplazma generátor is.

Az ionizátor működése: az ionizáció során negatív töltésű részecskék, anionok keletkeznek, ez létre jöhet:

 • ionizáló sugárzás előállításával, amely természeténél fogva, saját energiáját felhasználva ionizálja a levegő részecskéit: erre a célra a legkevésbé egészségkárosító ultraibolya sugárzást szokták használni
 • elektromos töltések létrehozásával: ún. „csendes koronakisüléssel”, amelyhez elektródaként rozsdamentes acéltűk vagy lapok szolgálnak

A Gallettinél kapható Jonix NTP hidegplazma generátorok elektromos töltést hoznak létre, amelyek a levegőben lévő sejtek, vírusok, baktériumok nagy részét elpusztítják.

2 ábra: az ionizátorral előállított szabadgyökök megtámadják a baktériumsejt membránját

A Jonix ionizátorral kísérleteket végeztek, melyek során mesterségesen beszennyezték a légcsatornát, ill. a fancoilok hőcserélőjét. Az eredmény: egy nap ionizátoros működés után a szobában lévő bakteriális szennyeződések ⅔-a pusztult el, és kb. 3 napos használat után a baktériumok 98-99%-a pusztult el a kiindulási állapothoz képest.

A Jonix ionizátor, mint opció már évek óta kapható a Galletti CETRA RPE hővisszanyerős szellőzőkhöz. A továbbfejlesztett ESTRO és FLAT parapet/mennyezeti ill. a DUCTIMAX, PWN, UTN légcsatornázható fancoilokba szerelhető ionizátor változatokat nemrég kezdték el gyártani. A Galletti valamennyi szabályzójához beköthető: vagy a ventilátor motorral párhuzamosan kötve (így ventilátor üzemmódban használva is aktív) vagy a szelepek vezérlésével párhuzamosan kötve (230V). A Jonix ionizátorokat 230V, 1 fázisú betáppal kell ellátni, a fancoilokba építhető verziónak 10W a villamosenergia fogyasztása, 0-60°C hőmérséklet között használhatók.

3. ábra: Jonix ionizátorok légkezelőben

4. ábra: különböző méretű ionizátorok (felül) és légcsatornába szerelhető Jonix ionizátor (alul)

Az ionizátorokat fancoilba szerelve a levegő áramoltatásával azok belső felületein is kifejtik ionizáló légtisztító hatásukat, mindenképpen jobb levegőminőséget eredményezve, mint légtisztítás nélkül – ezt kísérletek eredményei igazolják. Az ionizátor bizonyos mértékben a levegőben lévő szagokat is semlegesíti.

 

6. ábra: Jonix ionizátor fancoilban

Légcsatornába szerelve a rajtuk átmenő levegőben lévő kórokozók számát jelentősen csökkentik, hozzájárulva így a tisztább belső levegőhöz. Az ionizátorok nagyságát légszállítás alapján tudjuk kiválasztani táblázatból. Az új koronavírussal nem készültek kísérletek, de az ionizátorok hatása az influenza típusú vírusokra és baktériumokra bizonyított. A JONIX légtisztító ionizátorok megfelelnek a szükséges biztonsági és energiahatékonysági előírásoknak.

Katona Zoltán
gépészmérnök, mérnök-értékesítő
Columbus Klímaértékesítő Kft.
www.galletti.hu

GallettiLégtechnika

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul