e-gépész online szaklap

Korlátozott felülvizsgálói tevékenység

2020. július 27. | e-gépész | |  0 |

Korlátozott felülvizsgálói tevékenység

Egy épületgépészeti szakmai fórumon találkoztunk a 70 kW feletti teljesítményű rendszerek felülvizsgálatát érintő kérdéssel, amely többeket érinthet, ezért úgy gondoltuk, hogy a kérdést – név nélkül – és az arra adott választ közreadjuk.

„Tegnap hosszabbítottam meg a gázszerelői igazolványomat! Az előző igazolványba jogosult voltam 70 kW feletti teljesítményű rendszerek felülvizsgálatára, illetve üzembe helyezésére. Ezt a jogosultságot 42/2017. (XII. 11.) NGM rendeletben módosították, csak technikusi vagy mérnöki végzettséggel lehet gyakorolni. Szóval sok mindent értek, de azt nem, hogy visszamenőleg hoznak rendeleteket. Több mint 40 éve tengek ebbe a szakmában, de kérdezem, ha egy képesítést egyszer megszereztél, ami feljogosít a felülvizsgálatra azt miért kell megváltoztatni? Az rendben van, ha valaki újonnan szeretné megszerezni a képesítést és neki előírják a kötelező végzettséget. Ez pont olyan mintha anno megszerezted a B kategóriás jogsid és idáig vezethettél a kategóriában bármilyen autót, aztán kitalálják, hogy csak 600 cm3 autóra érvényes a jogsid. Igaz, van egy Toyotád, ami 3000 cm3-es, de azt már nem vezetheted.”

A fórumon olvasható felvetéseire válaszolva két dolgot emelnék ki:

  1. Egy 2019-ben megjelent hivatalos közlést: „A gázszerelők nyilvántartását 2020. január 1-től a Magyar Mérnöki Kamara vezeti. A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 88. §-ának 2019. december 17-én megjelent módosítása alapján a csatlakozóvezeték- és a felhasználóiberendezés-létesítési, a biztonsági előírást érintő felszerelési és időszaki ellenőrzési tevékenység folytatására irányuló szándékot a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerint a Magyar Mérnöki Kamarához kell bejelenteni.”

MMK ezt a feladatot tehát megkapta, a nyilvántartásra a feltételeket a Szerémi úton lévő irodájában igen rövid idő alatt kialakította, a nyilvántartással kapcsolatos feladatokat átvette, és nem egészen egy éve végzi azt.

  1. A levélben a „visszamenőleg hoznak rendeletet” típusú felvetésre az MMK Főtitkárságán történt egyeztetés alapján válaszolok: 

A „Csatlakozóvezeték- és felhasználói berendezés műszaki biztonsági felülvizsgálata” elnevezésű tevékenység tekintetében előszőr a 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet 2016. március 1-jén hatályba lépett módosítása vezette be a 70 kW-os határt, és bontotta ketté az igazolványba kerülő korábban egy név alatt szereplő tevékenységet.

A 70 kW-os értékig a rendeletben megadott mestervégzettségek és a gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálói szakképesítés, illetve 70 kW felett technikusi, vagy mérnöki végzettség és a gázipari műszaki biztonsági felülvizsgálói szakképesítés, valamint 3 év szakmai gyakorlat szükséges a felülvizsgálói tevékenység bejegyzéséhez.

Ezt a szétválasztást a 42/2017. (XII. 11.) NGM rendelet (2018. január 2.-án lépett hatályba) is megtartotta azzal a kiegészítéssel, hogy belekerült az a szabály, mely szerint a rendelet hatálybalépését megelőzően kiállított gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelők a korábban bejegyzett tevékenységüket az igazolványban meghatározott időpontig akkor is végezhetik, ha nem felelnek meg a rendelet által szabott követelményeknek. Azonban az igazolvány hosszabbításakor már figyelembe kell venni a rendeletben foglalt előírásokat.

Azaz, ha valakinek még a 2016. március 1. előtt hatályos jogszabály alapján kiállított igazolványában csak a felülvizsgálói tevékenység szerepelt akkor a meghosszabbításkor vizsgálni kell, hogy milyen végzettséggel rendelkezik és annak megfelelően lehet bejegyezni a 70 kW alatti, illetve feletti felülvizsgálói tevékenységre vonatkozó jogosultságot.

A fenti jogszabályi háttér alapján sajnos vannak olyan gázszerelők, akik a korábban korlátozás nélküli felülvizsgálói tevékenység helyett, most csak 70 kW-ig kapják meg a felülvizsgálói bejegyzést az új igazolványukba.

Gyurkovics Zoltán elnök
MMK Épületgépészeti Tagozat 

ÉpületgépészFelülvizsgálatGázkazán

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul