e-gépész online szaklap

COVID-19 vírus elleni védekezéssel kapcsolatos új épületgépészeti kutatások

2020. április 29. | e-gépész | |  0 |

COVID-19 vírus elleni védekezéssel kapcsolatos új épületgépészeti kutatások

A közelmúltban rendezett videókonferenciát a REHVA, amelynek a témája a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos új épületgépészeti kutatások alapján megfogalmazható feladatok bemutatása volt.

A Magyar Mérnöki Kamarát az Épületgépészeti Tagozat képviseli az Európai Épületgépész Szövetségben, a REHVA-ban. A világjárvány miatt ennek a szervezetnek a működését is az általános biztonsági, védelmi rendelkezések szabályozzák. Nem szervezhetők meg például a nagylétszámú helyszíni találkozások, konferenciák, de megszervezhetők, és a közelmúltban meg is szervezték az igencsak aktuális SARS-CoV2-19 – nálunk COVID-19 – vírus elleni védekezéssel kapcsolatos új épületgépészeti kutatások alapján megfogalmazható feladatokat bemutató videokonferenciájukat. Dr Barna Edit állandó bizottsági tag képviselőnk kapcsolódott be a távkonferenciába, amelyről egy rövid összefoglalót állított össze.

Manuel Carlos GAMEIRO DA SILVA (Prof., University of Coimbra, Vice President REHVA) COVID-19 esettanulmányt ismertetett, kitérve a belső levegő minőségre.

Jarek KURNITSKI (Prof., Tallinn University of Technology, Chair of TRC REHVA) ismertette a már korábban meghatározott REHVA álláspontokat, lépéseket, amelyeket az épületgépészeti rendszerek működtetésekor érdemes szem előtt tartani a vírus gépészeti rendszerek által okozott terjedésének megakadályozására.

Livio MAZZARELLA (Prof., Politecnico di Milano, REHVA Fellow) bemutatta az olaszországi útmutatást a SARS-CoV-2 vírus diffúziós kockázatának csökkentésére.

Előadásában olyan infografikákat mutatott be, amelyet az AiCARR (olasz épületgépészeti egyesület) dolgozott ki, és amely segítséget nyújthat az épületgépészeti rendszerek üzemeltetőiknek, hogy mit lehet tenni a vírus terjedésének megakadályozására. Ehhez a fájlokhoz a link: HVAC Covid19 Procedure és egészségügyi épületeknél HVAC Covid19 Healthcare Procedure.

Az utolsó előadást Jure Vetršek (Kutató és projekt menedzser, University of Ljubljana (IRI UL), Mobistyle expert) tartotta az ember központú megközelítésről, arról, hogy hogyan lehet hosszú távú szokásokat kialakítani az emberekben, mellyel növelhető az energiahatékonyság. Az embereken, viselkedésükön, tudatosságukon, épülethasználatukon is sokat lehet változtatni, ehhez a Mobistyle program különböző applikációkat dolgozott ki.

Ennyit most csak dióhéjban, de amennyiben közzéteszik majd az előadás anyagát – erre ígéretet tettek – annak elérhetőségét rendelkezésre bocsájtjuk az e-gépész oldalain.

További információkat az előadások hátteranyagairól itt lehet találni.

KoronavírusREHVA

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul