e-gépész online szaklap

Karanténhúsvét után

Gondolatok egy rendhagyó ünnep után

2020. április 14. | Gyurkovics Zoltán | |  0 |

Karanténhúsvét után

Korábban nem nagyon tudtuk volna értelmezni a „karanténhúsvét” kifejezést, ám a körülmények elhozták a nyelvújításnak ezt a termékét is.

Túljutottunk egy a megszokottól merőben eltérő ünnepen, azonban a gyönyörű idő ellenére nem sikerült megidézni a korábbi húsvétok hangulatát. A kényszerű bezárkózás miatt nem jöhettek létre a szokott családi, baráti, szomszédi találkozások, nem lehetett általános a hagyományos ünnepi hangulat. Maradt a köszöntés, a csevegés és a locsolás is „szkájpon” át!

Gondolataink az ünnepek alatt sem tudtak elszakadni szakmai gondjainktól. A szakma, az építőipar aktuális és várható problémái a különféle szakmagyakorló rétegeket egyaránt aggasztják, a vállalkozások vezetőit kiváltképpen!

Vázlatosan – a teljesség igénye nélkül – összefoglalom néhány pontban az aktuális gondokat, az ebből adódó válságkezelő gondolatokat:

  1. A körülmények részben kizárják a szokásos munkavégzést, részben annak hatékonyságát csökkentik. Kizárják a zártterű csapatmunkát, márpedig az épületgépész szakmának – döntően – ez a sajátja. Home office-ban sokféle munka elvégezhető, de a hatékonyság – tapasztalataim szerint több területen – kérdéses! A Magyar Mérnöki Kamara készített egy reprezentatív felmérést*. Minden szakmagyakorló megkapta a kérdőívet, és több mint 6300-an ki is töltötték, vissza is küldték azt. A kérdések kitértek a változtatott munkastílusra is. A visszajelzések szerint a tervező vállalkozások 62%-a tért át teljes mértékben a home office-ra.
  2. A munkaellátottság jelenlegi helyzete pillanatnyilag nem ad okot nagy aggodalomra. A jövőtől azért kell tartani, mert egy esetlegesen hosszan elhúzódó járvány visszavetheti a beruházásokat. Az vélelmezhető, hogy az állami és az önkormányzati beruházások dobhatnak mentőövet majd a szakmának, mert az is prognosztizálható, hogy a magánberuházások mértéke csökkenni fog.
  3. Munkaerő-megtartás gondja kezd minden szakmai szereplőt nyugtalanítani. Kialakultak a megbízható kollégákból, szakemberekből álló ütőképes, jó munkahelyi kollektívák. Ezt az ütőképességet kellene átmenteni a járvány utáni időszakra. Nehéz – morálisan is nehéz – feladat lesz. Hiszen biztosan lesznek gondok a munkaellátottsággal. A megoldásban elsősorban az állami segítségnyújtás jelentősége lehet-, reményeink szerint lesz a legnagyobb. A párbeszéd elindult, mi több a kormányzat az első lépéseket ebbe az irányba meg is tette. A járulékok átvállalása meghatározott ideig, adófizetési moratórium, és – ami talán a legnagyobb segítség lehet – bérkiegészítés azokra az időszakokra, amikor a megrendelési állomány nem teszi lehetővé a teljes munkabér „kitermelését”. A bérkiegészítésre vonatkozó kormányrendelet most a közbeszéd egyik központi témája. Látszik, hogy minden munkáltató elsődleges feladatának tekinti a dolgozói megtartását.
    A már hivatkozott felmérés szerint a kkv-k 51%-a 1-3 havi tartalékkal rendelkezik.
  4. A járvány eddigi lefutása igazolta, hogy a digitális technika fejlesztése minden vállalkozás számára elengedhetetlen. Ezért kértük és kérjük a digitális eszközbeszerzések létszámtól-, és árbevételtől független támogatását.
  5. Ebben a nehéz időszakban kiemelten fontos, hogy a vállalkozások esetleges kintlévőségeikhez haladéktalanul hozzájussanak. (A kérdőíves kutatás azt igazolja, hogy a kkv-k kintlévősége elhanyagolható!) Ugyancsak fontosnak gondoljuk, hogy jelentősen – 5 munkanapra – lehessen szűkíteni a számlafizetési határidőket. Ebben a kontaktus-szegény helyzetben el kell fogadni, fogadtatni az eredeti kézírásos aláírások nélküli teljesítést igazoló dokumentumokat!
  6. A hatósági engedélyköteles terveket átmenetileg lehessen PDF formátumban is benyújtani. Ne szenvedjenek halasztást az engedélyezési-, és átadási eljárások, üzembehelyezések! Ezzel is azt lehet elősegíteni, hogy a vállalkozók mielőbb pénzükhöz jussanak.
  7. A kötelező szakmai képzések kontaktórás megszervezésére egy ideig biztosan nem lesz mód. Ezért erről a helyről is arra kérjük a szervezőket, hogy a kontaktórás képzések szervezésével koncentráljanak az év utolsó negyedévére! Online képzés lehetőségét a meghirdetett törzsanyagok bázisán vizsgáljuk. Hamarosan döntés várható legalább két meghirdetett törzsanagy „digitalizálásáról”.

Vázlatos és nem teljeskörű természetesen a felsorolás. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata prioritásként kezelte, kezeli ezeket a problémákat. Az ITM számára javaslatainkat ennek megfelelően állítottuk össze.

Kulcskérdés, hogy mikorra normalizálódik a járvány okozta veszélyhelyzet! Bízni kell a gyors lefutásban. Bízni abban, hogy a fellendülés időszakára ütőképes vállalkozások maradnak „állva”, hogy a vállalkozások a legkisebb veszteségekkel vészelik át ezt a nehéznek ígérkező időszakot.

Társszakmai szervezeteinkkel együtt tucatszám mondtunk már le megszervezett rendezvényeket. Félve tervezgetjük a soron következőket. Ott tartunk, hogy az őszieknél korábbiakat nem tartunk reálisan megszervezhetőnek!

Legfontosabb azonban, hogy most mindenki vigyázzon magára, hogy majd többségében – remélhetőleg mihamarább – újra együtt lehessünk, találkozhassunk!

Jelszó egyelőre változatlan: Maradjatok otthon! Mert otthon lenni jó, de most otthon lenni fontos is!

Gyurkovics Zoltán elnök
MMK Épületgépészeti Tagozat

*Az MMK honlapján – a személyes belépést követően – a kérdőíves felmérés kiértékelése a „Hogyan látják a mérnökök a C19 járvány hatásait?” címen megtalálható. 

ÉpítőiparÉpületgépészetGyurkovics ZoltánKoronavírus

Kapcsolódó

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul