e-gépész online szaklap

Van-e a jó fűtésnek titka?

2020. április 14. | támogatott cikk | |  0 |

Van-e a jó fűtésnek titka?

Megjött a tavasz, a természet újra nekigyürkőzik, minden harsogó zöld ruhába öltözik. S itt az ideje arról gondolkodni, hogyan tudunk költséget csökkenteni, egyben környezettudatos megoldást keresni és találni.

Ha otthonában fűtéskorszerűsítést tervez, kazáncserében gondolkodik, és „jó” fűtést szeretne, érdemes komplexen gondolkodnia.  Egy felújításnál, ideális esetben a gépész tervező együtt dolgozik a megrendelővel, hogy a mai kor igényei kielégíthetőek legyenek. Különösen fontos, hogy az elképzelés minden érintettje lássa az összefüggéseket és ne legyen élhetetlen, használhatatlan vagy túlfogyasztó, energiapazarló az épület.  Az épületgépészet széles körű és összetett terület, nem csupán egy kétcsöves radiátoros rendszer felszereléséről szól, hanem az épület fűtéséről, melegvíz-ellátásáról, a velük összefüggő szabályozás-technikáról és engedélyezési procedúrákról. Ahhoz, hogy „jó” fűtésünk legyen, érdemes ismernünk épületünk a korábbi időszakbeli jellemzőit, értékeit, tulajdonságait. Az elmúlt évek nagyszerű fejlesztések történtek, egyre okosabb és sokoldalúbb terméke érhetők el. A 2019-es ISH mindezt igazolta.

Az épületek épületfizikai tulajdonságai az új építésű és a felújított épületeknél is javultak: a hőátbocsátási tényezők kisebbek, a hőtároló tömegek, a szigetelések hatékonyabbak lettek. Emellett azzal is tisztában kell lennünk, mit várunk el az új rendszerünktől. Mit szeretnénk?

A megrendelők, a korszerűsítésekben gondolkodók igényei az elmúlt években változtak: alacsony energiaigényű, megbízható fűtést és komfortot kívánnak. A fűtési rendszernek meg kell felelnie az EU irányelveknek, egyre több megújuló energiaforrást szeretnénk használni és (nem olcsó, de) energia-hatékony gázkészülékeket kívánunk felszereltetni. Jó gépészeti megoldásokra van szükség.

Korszerűsítés előtt tehát az első feladat, hogy a fenti elvárások alapján elemezzük a lehetséges gépészeti megoldásokat úgy, hogy igazodunk a saját elképzeléseinkhez, illetve az építész és a statikus terveihez is, vagyis együtt (megrendelő-építész-gépész) dolgozunk. 

A laikusok/építtetők/megrendelők hajlamosak kazán gyűjtőnév alatt emlegetni a fűtésért és meleg vízért felelős eszközöket, pedig az épületgépészeti berendezés lenne a megfelelő megfogalmazás. A cél, hogy a felszerelt rendszer kiszolgálja az épület hő- és (esetleg hűtési), melegvíz-szolgáltatási energiaszükségletét. Ez akkor valósul meg, ha illeszkedik az épület stílusához és kialakításához, a gépészeti berendezéseknek van megfelelő helye (elég nagy, szükség esetén külön helyiség), az át- és kitörési pontok meghatározottak. Ha összetett, de kezelhető a rendszer, az üzemeltetési költség alacsony és energiahatékony, környezetbarát. Ezek fényében egyértelmű tehát, hogy minden megrendelőnek más lesz a tökéletes megoldás. Ha a vásárló „csak” fűtést és meleg vizet szeretne, más rendszerre lesz szüksége, mintha a nyári időszakban hűteni is szeretne, esetleg a medencefűtésre is szüksége lenne. Ennek érdekében a jó szakember először energiamérleget készít, amely megmutatja a rendszer gazdaságosságát. 

Legyen Egy példa: a levegő/víz, fűtő-hűtő hőszivattyú gondoskodik a fűtésről, meleg vízről és nyáron a hűtésről, miközben a meleg épületből elvont hőmennyiséget nem adja le a környezetnek, hanem a medencét fűti vele. Ez a rendszer abba az esetben gazdaságos, ha évente hosszabb ideig kell használni, nem csak néhány napot. 

Magyarországon a nagyon magas a gázzal való területi lefedettség. Ezért is van 2,5-3 millió gázkészülék üzemben. Ezek közül nagyon sok alacsony hatékonyságú, cserére érett. Így gázkészülékünk korszerűbbre cserélése nem csak számunkra, hanem nemzetgazdasági méretben is jelentőséggel bír.

Az elmúlt években hozta piacra a Weishaupt legújabb lakossági felhasználású kondenzációs kazánjait, a WTC-GW 15 , 25 és 32-B készülékeket.

Miben más, mint a korábbi széria képviselői vagy a konkurencia gyártmányai?

A Weishaupt legújabb gázkazánját nem szükséges otthona eldugott pontjában felszerelni, ahol senki sem látja. A fejlesztők törekedtek arra, hogy az ember-gép közötti kommunikáció a lehető legegyszerűbb és leghatékonyabb legyen! A berendezés belsejébe pillantva láthatjuk a precíz, felhasználóbarát tervezés, gyártás eredményeit. A kazán egyik fontos eleme a hőcserélő, amely gyártása során alkalmazott technológia következménye a korrózió elleni belső védelem, a tartós és megbízható üzemelés. Az öntvény kiváló hővezető képességgel (7-szer nagyobb, mint a nemesacélé), hosszú élettartammal és nagy strapabírással rendelkezik. A megbízhatóságot támogatja az optimális égésminőséget biztosító rendszer, változó minőségű tüzelőanyag esetére is felkészülve. A Weishaupt kondenzációs berendezéseivel (de égőivel is) akár 9,9% H2-tartalmú földgáz is elégethető. Sőt garantálja, hogy szén-monoxidot termelő üzemmód nem lehetséges. Többé nincs szükség kezelési útmutató lapozgatására vagy internet bújására. Mint minden mai, modern fejlesztés, ez a kazán is vezérelhető laptopjáról, telefonjáról vagy táblagépéről.

Miért vegyem meg ezt a modellt, amikor olcsóbban hozzájutok más gyártó kazánjához? merülhet fel a kérdés! Első ránézésre más gyártó kazánja olcsóbbnak tűnhet, de érdemes kicsit jobban beleásni magunkat a kazán-témába és megnézni, mit is kapunk a pénzünkért. Kivétel nélkül csak a terméket, vagyis a kazánt. A Weishaupt ajánlata abban más, hogy az ajánlat tartalmazza: az üzemeléshez szükséges kiegészítő elemeket, a kapcsolódó szolgáltatásokat (tervezés, engedélyeztetés, kiépítés, karbantartás, megerősítve a hét minden napján 0-24 h szerviz-szolgálattal). Tehát termékével, képzett Partnereivel, kapcsolódó szolgáltatásaival szavatolja az Ön fűtési rendszerének hibátlan működését.  A rendszer színes kijelzője, weboldalon és applikáción keresztüli vezérlése egyszerűvé teszi a kezelést. Kijelzője alatt forgatható gombbal lapozhatunk a menüben, lenyomásával kiválaszthatjuk a kívánt menüpontot. A kivitelező szempontjából ez azt biztosítja, hogy a kazán teljes üzembe helyezése nem tart tovább 10 percnél!

Folyamatos teljesítményszabályzású gázkazán lévén, az energiafelhasználás mindig optimális marad, mindig a pillanatnyi energiafelhasználáshoz igazodik. A nagyon széles modulációs tartomány csökkenti az égőindítások számát, a tüzelőanyag-fogyasztást és a kopás mértékét.

www.weishaupt.hu

Kondenzációs kazánWeishaupt

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul