e-gépész online szaklap

Klímák és a koronavírus

2020. március 25. | támogatott cikk | |  0 |

Klímák és a koronavírus

Egyre gyakoribb felhasználói kérdés, hogy a koronavírus-járvány idején mi a helyzet a klíma berendezésekkel? Lévén a kérdés meglehetősen általános, így a válasz sem egyszerű.

Az egyszerűség kedvéért válasszuk szét a kérdést 2 fő klímatípusra.

  1. Egy helyiségben egy beltéri egység található, saját kültéri egységgel ún. „szingli split” klíma.
  2. Egy klímarendszer, amiben több helyiséget szolgál ki egy központi klíma, ahol keveredik a helyiségek levegője.

A. „Szingli split” klímák

Jellemzően egy helyiségben egy klímaberendezés található. Ha az a klíma nem működik akkor a helyiségben kialakul egy természetes levegőrétegződés és valami féle minimális természetes légáram. Leginkább az ablakok és ajtók rései és a fűtés fogja ezt kialakítani. Ha ebbe a helyiségbe koronavírusok kerülnek, akkor azok valamilyen elrendeződésben eloszlanak a levegőben, felületeken. Ha bekapcsolunk egy klímaberendezést akkor ez mesterséges légáramot hoz létre, a levegő egy másik modell mentén fog rétegződni, áramolni. Nyilván ezzel együtt az esetlegesen a levegőben lévő mikroorganizmusok, baktériumok vírusok és még a por is másképp rendeződik el.

Ha az adott vírus magától X óra alatt pusztulna el akkor a klíma használata mellett is kb. ugyan annyi idő alatt pusztul el. Több vírus nem lesz és ha nem volt akkor nem is keletkezik. Ahol sűrűbben volt, ott ritkábban lesz, hiszen a klíma nagyságrendekkel jobban átöblíti a helyiségek levegőjét.

Mivel a klímákban vannak, lehetnek szűrők a levegőben maradó kórokozók száma akár lehet valamivel kevesebb is! Ezen szűrők egy része kifejezetten alkalmas mikroorganizmusok kiszűrésére. Fontos tudni, hogy egy helyiségben a levegőnek egy kicsiny része megy át ezeken a szűrőkön egy időegység alatt, majd ez a szűrt levegő keveredik a régivel és egy része újra és újra átmegy a szűrőn. Ezzel az elkapott kórokozók száma folyamatosan nő, tehát a levegő tisztul, de matematikailag sosem lesz teljesen vírusmentes.

A Fisher Klímák huszonéves termékfejlesztési tapasztalata révén különböző légtisztítási technológiák találhatók a készülékekben, szinte évről évre történt fejlesztés ezen a kiemelten fontos területen.

Honnan tudhatom, vírusölő légszűrő van-e a klímámban?

Legegyszerűbb, ha előkeressük a készülékhez kapott használati útmutatót, melyben részletes leírást találunk a készülék funkcióiról, így a szűrőkről is. Ha ezt a dokumentumot nem találjuk, a www.fisherklima.hu felső menüjében a kereső mezővel ki tudjuk keresni modellszám alapján a terméket és a kapcsolódó dokumentumokat. A modellszámot megtudhatja a légkondicionálók üzembehelyezéskor készült jegyzőkönyvből vagy a garanciajegyből, illetve a legnépszerűbb, oldalfali klímaberendezések oldalán elhelyezett matricán is megtalálható a készülék modellkódja.

Nem minden készülék rendelkezik speciális szűrőkkel, hisz nem mindenkinek van erre igénye. Általánosságban elmondható, hogy a plazmaszűrő, UV-szűrő, fotokatalitikus szűrő és egyéb speciális légszűrők a légkondicionálókban, sok kis kórokozót kiszednek és így a klíma a működése során létrejövő nedves környezetben gátolják a baktériumok és vírusok megtelepedését. Így a speciális légszűrővel ellátott légkondicionálók tisztítják a szoba levegőjét és magában a gépben sem telepednek meg a baktériumok, vírusok. Betegségek kiindulópontjai nem lehetnek a megfelelően karbantartott készülékek. Ezen vírusölő és baktérium elleni technológiák fejlesztésekor a cél azonban nem a koronavírushoz hasonló járványok megelőzése volt. Sokkal inkább, hogy a szokásosan terhelt helyiségekből kiszűrjék a kórokozókat, és a készülék működéséből adódóan esetleg keletkező baktériumok, vírusok és gombák megtelepedésének, szaporodásának megakadályozása. Tehát a készülékek segítenek tisztán tartani a helyiség levegőjét, de teljesmértékű fertőtlenítést garantálni, erre vonatkozó gyári adatok hiányában felelősségteljesen nem tudunk. A speciális légszűrés nélküli modellek esetén fokozottabban javasolt a rendszeres karbantartáson túl a fertőtlenítő spray használata, ha tartunk a vírus elszaporodásától a légkondicionáló révén.

B. Mi a helyzet a nagyobb rendszereknél, központi légcsatornahálózat esetén?

A nagyobb rendszerek esetén a friss levegő csatlakozással rendelkező, szellőztetést is végző készülékek mellett a belső levegőt keringtető készülékek is megtalálhatók. Jellemző, hogy bizonyos, mondjuk 20% friss levegőt adagol folyamatosan a rendszer és 80% kering. Minden helyiségből van elszívás, ezek összekeverednek és eljutnak a központba. Itt 20% ki kerül a rendszerből és 20% friss levegő bekerül. Ezután lehet szűrés, hűtés, fűtés, majd a levegő visszakerül minden szobába. Ha koronavírus vagy más kórokozó kerül akár csak egy helyiségbe is, a légáramba bekerülve ezek a készülékek keringtetik, szétosztják a potenciális kórokozókat a teljes rendszerben. Nem lesz több vírus, tehát a klíma itt sem növeli a kórokozók számát, sőt a terhelt helyiségből szép lassan egy jó részt el is szállít, de szétosztja az egész rendszerben. Felmerül, hogy mi van a szűréssel, megvédhet e az minket?

Nos, ez nem annyira klímakérdés, mint az adott rendszer üzemeltetési kérdése. Lehet olyan szűrő, ami felfogja a kórokozókat, de nem ez a jellemző. Ezért tehát koronavírus-gyanú esetén ezen központi készülékek használata pontos helyi ismeretek nélkül inkább nem javasolt.

Ha kérdése lenne a témával kapcsolatban, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz a 06 20/983-2988 telefonszámon, hétköznap 8.00-15.00 óra között.

Columbus KlímaFisherLégkondícionáló

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul