e-gépész online szaklap

Szakmai segédletek épületgépészek részére

2020. március 22. | e-gépész | |  3 |

Szakmai segédletek épületgépészek részére

Szeretnénk felhívni a szakmagyakorló épületgépészek figyelmét a FAP (Feladatalapú Pályázat) keretében elkészült szakmai segédleteinkre, amelyek az Magyar Mérnöki Kamara honlapján érhetők el.

Letölthető szakmai útmutatók és tervezési segédletek (2011–2018)

 • Segédlet épületek csatorna-berendezéseinek tervezéséhez (2018)
  A pályamű bemutatja a szabványsorozatnak a tervezési folyamat számára legfontosabbnak tartott megállapításait és tervezési módszereit, valamint tervezési segédlet formájában mintapéldák segítségével szemlélteti a szabványban rögzítetteknek és a mai műszaki adottságoknak megfelelő helyes kialakításokat.
 • Különböző funkciójú épületek klímatechnikája II. (2018)
  A 2016-os FAP pályázat keretében megszületett azonos című segédlet folytatásaként készült el a „Különböző funkciójú épületek klímatechnikája II.” kötet, mely a különböző funkciójú épületek létesítmények klímatechnikai, hűtéstechnikai rendszereinek, részrendszereinek tervezési és üzemeltetési kérdéseivel foglalkozik. Végig követi a koncepciók megszületésének folyamatát, a megvalósult projektek tervezési lépéseit, a tervezéshez szükséges számításokat, a megszületett rendszerek, részrendszerek kapcsolási terv szinten történő bemutatását, ábrázolását, kiviteli dokumentáció tartalmát, rendszerek üzemeltetésének kérdéseit.
 •  A biztonságos ivóvízellátás megteremtésének tervezési eszközei (2017)
  A pályamű bemutatja az emberi fogyasztásra szánt víz jellemzőit, az ivóvíz rendszerekben fellépő korróziós jelenségek hátterét. Összefoglalja az egészséges ivóvíz biztosításának alapjait és a rendszerek tervezésének szempontjait, példákkal alátámasztva azokat a tervezési és kialakítási követelményeket, amelyek szükségesek a biztonságos ivóvíz ellátás megteremtéséhez.
 • Épületgépészeti energetika és komfort jogszabályok és szabványok (2016)
  A módszertani segédlet célja a jogszabályok és szabványok közötti eligazodás elősegítése, mely felhasználható a mérnökök napi munkája során.
 • Épületenergetikai, energiahatékonysági törvények, rendeletek épületgépészeti vonatkozású értékelése hatásvizsgálata (2015)
  Az energiahatékonysági jogszabályok ismerete, alkalmazása elengedhetetlen a gyakorló épületgépészek számára. Az útmutató használata segíti a munkát, az ismeretek bővítését, a kivonatos ismertetés pedig célirányosan ráirányítja a figyelmet a fontos részekre.
 • Épületenergetikai diagnosztika (2015)
  A meglévő épületek felújítását, átalakítását megelőző tervezői feladat elengedhetetlen része egy olyan átfogó vizsgálat, amely alapján megfelelő információk gyűjthetők az optimális megoldás kialakításához. Az útmutató ehhez az épületgépész tervezői, üzemeltetői, illetve előkészítői tevékenységhez nyújt segítséget.
 • Zárt terek komfortkövetelményei (2011)
  Méretezési alapok az MSZ CR 1752 és EU 15251 szerint.

Az anyagok elérhetők ezen a linken:

MMK tudástár →

Sajnos a két legutóbb elkészült 2019-es anyag feltöltésére még nem került sor, ezek a közeljövőben lesznek elérhetők:

 • OTSZ épületgépészeti értelmezése a gyakorlatban
 • Különböző funkciójú épületek klímatechnikája III. (Segédlet ipari épületek lég- és klímatechnikaitechnikai rendszereinek tervezéséhez)

Felhívjuk a figyelmet, hogy a letölthető segédletek és tanulmányok a Magyar Mérnöki Kamara szellemi tulajdonát képezik. Egészben vagy részben, nyomtatott formában, elektronikus úton, vagy bármely más módon való sokszorosításuk, közzétételük vagy terjesztésük a Magyar Mérnöki Kamara kifejezett, írásos hozzájárulása nélkül tilos és jogi eljárást von maga után.

ÉpületgépészÉpületgépészetÉpületgépészeti TagozatFeladatalapú PályázatMagyar Mérnöki Kamara

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fülöp Miklós | 2020. márc. 25.

Emellett a tényleges link is szerepel a cikkben, másolja ki azt.


Fülöp Miklós | 2020. márc. 25.

Pedig a cikkben mindkét link hibátlanul működik...


Nagy Ferenc | 2020. márc. 25.

Nagyon hasznos lenne, de az ”Az oldal nem található” üzenet jelenik meg!

Facebook-hozzászólásmodul