e-gépész online szaklap

A tervező felelőssége a GZHG gyűjtőkémények készülékcseréje

2019. december 12. | Szilágyi László | |  0 |

A BME laborjában bevizsgálták és a katasztrófavédelem megfelelőnek talált egy hazánkban is forgalmazott kondenzációs gázkészüléket a GZHG gyűjtőkéményen történő készülékcserére. A készülékcsere felelőssége természetesen a tervezőjé.

Az elmúlt években hatalmas problémába ütköztek azok a társasházak, amelyek lakásaiban úgynevezett „turbós”, zárt égésterű készülékek üzemeltek egy közös gyűjtőkéményen, hiszen az Európai Uniós jogszabályok, így a hazai szabályok is korlátozták egyes készülékek forgalomba helyezését ilyen füstelvezető kürtők esetén. Pontosabban olyan műszaki követelményeket támasztottak, amelyeknek a korábban piacon található készülékek nem feleltek meg. Sok esetben a kéményseprőipari vállalatok nem is adtak engedélyt a nem kondenzációs gázkészülékek készülékcseréjére. Az alapvető műszaki probléma abból fakadt, hogy a 86% feletti hatásfokot elsősorban a kondenzációs készülékek tuják teljesíteni, viszont a kondenzációs üzemben a gyűjtőkémények nem tudnak a kondenzvíznek ellenállni, bár a GZHG kémények közel 80%-a kondenzátumnak is ellenáll, a piacvezető kéménygyártók termékei nagy számban találhatóak a piacon. A modern kondenzációs készülék égéstermék-hőmérséklete is olyan alacsony, hogy nem tud rendeltetésszerűen működni a gyűjtőkémény. Ez arra ösztönözte a társasházakat, hogy új megoldást válasszanak, egyedi fűtőkészülékeket, egyedi vagy új égéstermékelvezetést, akár elektromos fűtést vagy hőszivattyút. De talán a legjellemzőbbek a jogellenes készülékcserék voltak, beüzemelés, számla nélkül, például ukrán feketeimportból. Persze olyan is előfordult, hogy a végfelhasználó vett egy új kondenzációs készüléket, és mindenféle engedély nélkül rákötötte a gyűjtőkéményre, aztán, amikor észrevették, teljesen jogszerűen le is zárta azt katasztrófavédelem.

Természetesen minden esetben szükséges tervezőt bevonni a készülékcserébe, hiszen a tervező vállalja a felelősséget ezekben az esetekben. Viszont a most bevizsgált gázkészülékek biztonságosan és jogszerűen ráköthetők a társasházak gyűjtőkéményeire, ha az egyik készüléket cserélni kell. A készülék a jogszabályban előírt hatásfok mellett is képes kondenzátumkibocsátás nélkül üzemelni, így nem károsítja a „hagyományos” égéstermék-elvezető rendszert és megfelel a szükséges jogszabályban foglalt műszaki követelményeknek. A tervezőnek ismernie kell az egész rendszert, bejutást kell biztosítani az összes készülékhez és eze lapaján és a meglévő égéstermék-elvezető ismeretében kell meghatároznia, hogy milyen átalakításokra lesz még szükség. Természetesen minden egyes újabb készülékcserénél az egész rendszert újra kell tervezni.

„A BME laborjában vizsgált készülék alkalmas a tervezői felelősségvállalás alapján lehetséges a 3–5 készülék rákötéses gyűjtő jellegű, zárt, huzat vagy mesterséges szívás hatása alatt álló, gázüzemű tüzelőberendezést kiszolgáló rendszereknél a készülékcserére a kémény lényeges átalakítása nélkül!” – áll az egyetem jelentésében. A tesztelés során nyilván 3–5 készülékes gyűjtőkéményre való készülékcserét vizsgálták, ám akár 8–9 készülékes társasházakban is működhet a kazán. Ennek ellenére elengedhetetlen a tervező bevonása, főleg, ha már több készüléket is cserélni kell.

GázkészülékKéményKészülékcsere

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul