e-gépész online szaklap

Környezetbarát és emberközpontú székház

2019. november 29. | Engel György | |  0 |

Környezetbarát és emberközpontú székház

Az épület tervezésekor olyan székházat álmodtunk meg, amely csak a legmodernebb, környezetbarát megoldásokat alkalmazza. Nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve úgy határoztunk, hogy az épület energiaigényét minél kevesebb energia felhasználásával kívánjuk megoldani.

A cikk a Magyar Épületgépészet 2019/11. számában jelent meg, melynek tartalomjegyzéke itt letölthető.

A legmagasabb szintű technológia alkalmazása mellett célunk volt, hogy az épület túlmutasson az energiatakarékosságon, de a belső levegő minőség is kimagaslóan jó legyen. Jól tudjuk, hogy életünk jelentős részét zárt helyen töltjük, ahol számos esetben – az elégtelen szellőzés következtében – rossz a levegő minősége. Ez hosszú távon hatással van a közérzetünkre, egészségünkre is. Ezért székházunk oázisként is szolgál kollégáink és vendégeink számára.

A környezetünk megóvása vezetett minket ahhoz, hogy környezetbarát fűtési, hűtési megoldásként VRV rendszert alakítottunk ki, levegő-víz hőszivattyúk alkalmazásával. Az 50/50/45 kW-os kültéri egységek az épület tetején kaptak helyet, míg a belső terek álmennyezetében légcsatornázható fan-coilok biztosítják az elvárt hőmérsékletet hűtési és fűtési helyzetben is. Mivel az épület a forgalmas 13. kerületben található, különösen büszkék vagyunk arra, hogy helyben zéró az épület káros anyag kibocsátása, így nem terheljük közvetlen környezetünket. Ezt a törekvésünket erősítettük, amikor úgy döntöttünk, hogy a lehető legtöbb napelemet helyezzük el az épület tetején. A lehetőségek mintegy 9 kW teljesítményű rendszer kiépítését tették lehetővé.

Mivel az épületszellőzés a szakterületünk, úgy gondoltuk, hogy székházunknak bemutató épületként is kell szolgálnia, ezért a szellőző rendszerünket úgy alakítottuk ki, hogy minden szakmai érdeklődő számára jól láthatóan be tudjuk mutatni innovatív műszaki megoldásainkat. Ezért az általános építési gyakorlattól eltérően, a szükségesnél jóval nagyobb gépészeti tér került kialakításra, ahol szakmai rendezvényeink részeként, működés közben lehet megtekinteni hővisszanyerős gépeinket.

A közel 1000 m2 hasznos alapterületű épületben találunk napi használatban lévő és időszakosan használt helyiségeket is. Ennek megfelelően olyan rendszerkialakítást kellett megvalósítanunk, amely teljesen automatikusan képes követni a pillanatnyi szellőzési igényeket és az éppen szükséges légcserét tudja biztosítani minden helyiségben, anélkül, hogy bármilyen manuális beavatkozásra szükség volna. Így azokban a helyiségekben, ahol egy időben többen is tartózkodhatnak, vagy akár napokig nincsenek használva (pl. tárgyalók), CO2-érzékelők jelei alapján változik a szellőzés intenzitása. Egy saját fejlesztésű vezérlő központ teszi alkalmassá a rendszert a helyiségenkénti szabályozásra. A CO2-, a pára-, illetve a jelenlétérzékelő szenzorok jelei alapján motoros pillangószelepek és légelvezető elemek szabályozzák a befújt és elszívott levegő mennyiségét.

Ahhoz, hogy a rendszer automatikusan képes legyen követni a változásokat, az épületben üzemelő 3000 m3/h-ás, oldalsó csonk csatlakozású Global PX 3000 FW típusú gépünk az általánostól eltérően nem állandó térfogatáramot, hanem állandó nyomást tart, így a ventilátorok fordulatszáma a pillanatnyi igényeknek megfelelően, automatikusan változik.

Rendezvényeinken, a gép bemutatása alkalmával többen elcsodálkoztak annak rendkívül csendes működésén, hiszen közvetlenül a gép mellett állva, több ezer m3/h-ás teljesítmény mellett sem volt zavaró zajterhelés.

70%-os teljesítményszint mellett is 45 dBA alatt marad a 3 m-re lesugárzott zajszint. Ez kimagaslóan jó érték. A magas hővisszanyerési hatásfokot jól jellemzi, hogy fagyos téli napokon is csupán 2–2,5 °C-kal kisebb a befújt levegő hőmérséklete, mint az elszívott levegőé. Mindehhez az eredményhez nem volt szükség utófűtő kalorifer alkalmazására sem. Ezáltal a beruházási költség is optimális szinten volt tartható.

A rendszer mellett kiépítésre került egy on-line monitorozó rendszer is, amely az egyes helyiségek hőmérsékletét, relatív páratartalmát és szén-dioxid szintjét folyamatosan regisztrálja. Az értékekből nyert grafikon felhő alapon távolról is elérhető. A mérési eredményekből jól látható, hogy a különböző helyiségek mikor voltak intenzívebben használva.

Külön büszkeséggel tölt el bennünket, hogy azokban az irodákban, ahol 6 munkaállomás került kialakításra, több órás teljes kihasználtság mellett sem éri el a helyiség CO2 értéke a 800 ppm-et. Elmondható tehát, hogy egy igazán kiváló levegőminőségű épületet sikerült létrehoznunk a forgalmas 13. kerület szívében.

Nem titkolt szándékunk, hogy épületünk inspirálja az épületgépész tervező kollégákat hasonlóan magas minőségű és egészséges környezetet biztosító épületek megálmodására.

Bemutatjuk az Aereco hővisszanyerő családját

Gépeink fő jellemzője a magas hővisszanyerési hatásfok. Ez köszönhető az alumíniumból készült lemezes kereszt-ellenáramú hőcserélőnek. Fontos közös paraméter, hogy gépeink elszívó és befúvó ventilátorai igen nagy ellenállás leküzdésére alkalmasak, így névleges légszállításukat akár több száz Pa ellenállás mellett is képesek biztosítani. Minden gépünk esetében elérhető az állandó térfogatáram mellett az állandó nyomástartás, illetve a 0−10 V-os jelvezérelt üzemmód, valamint KNX modul segítségével csatlakoztathatók okos épülethez is. Amennyiben bármilyen okból a megrendelő nem kéri a fagyvédelmet biztosító elektromos előfűtőt, úgy a gép, ha fagyveszélyt érzékel, automatikusan visszaveszi a befúvás mértékét, így védve meg a hőcserélőt az elfagyástól. Különlegesség, hogy lapos kivitelű, mennyezet alá függeszthető gépeink már max. 3720 m3/h légszállításig elérhetők, míg álló, oldalsó csonk elrendezésű gépeink 6000 m3/h-ig.

Forgódobos kivitelű gépeink legnagyobb méretben 7200 m3/h légszállításra alkalmasak. Több esetben azért esik a választás erre a típuscsaládra, mert lényegesen kisebb a helyigénye kereszt-ellenáramú hőcserélővel rendelkező társainál. Így a gyakran kisméretű gépészeti helyiségekben is jó megoldást nyújtanak, miközben hasonló hővisszanyerési hatásfokkal rendelkeznek. Tervezői oldalon hatalmas segítség a típuscsaládhoz tartozó kiválasztó program, amely díjmentesen letölthető a www.aereco.hu oldalról, és aminek segítségével az elvárt részterhelés mellett is pontos értéket kapunk a hővisszanyerési hatásfokról, a villamosenergia-fogyasztásról, az ellenállás értékekről, valamint a zajszint adatokról is.

Összességében úgy gondoljuk, hogy csak a jó műszaki megoldásoknak van hosszú távon jövője, mivel egy épületbe bekerülő gépészeti kialakítás hosszú távon fogja meghatározni az épület komfortját, használhatóságát, illetve üzemeltetési költségeit, ezáltal az értékét is.

Magyar Épületgépészet

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul