e-gépész online szaklap

Le a pára-parával!

2019. november 19. | támogatott cikk | |  0 |

Le a pára-parával!

Aktív fűtési-hűtési rendszerű, beépített hőszivattyús lakásszellőztető gépek és entalpiás nedvesség-tartalomkezelés a Merkapt Zrt. kínálatában

Helyesen kezelt igények

Komfovent lakásszellőztető rendszerek forgalmazójaként egyre több lakossági és ipari megkereséssel találkozik cégünk, melyek során a megrendelő, kivitelező, a rendszer telepítésével megbízott szerelő az ügyfél igényei alapján fokozott nedvesség képződésére, páradús környezet légkezelésére hívja fel a figyelmünket. Azt tapasztaljuk ezáltal, hogy a fogyasztói tudatosság meghaladja az új építésű, közel nulla energiaigényű házakra vonatkozó, 2021-től érvényes szellőztetési és klimatizációs előírások betartását, például a megfelelő légcsereszám biztosítását.

A helység friss levegő pótlása mellett az aktívan használt szabadidős helységekben, vagy éppen a nagyobb vízhozamú fürdőszobai berendezések által keletkező légnedvesség és páratartalom hasznosítására is lehetőség van.

Az új építésű, 2020. december 31-e után használatba kerülő épületekre kötelező az előírás – mely szerint az adott épület energia igényének legalább 25%-s arányban megújuló energiaforrásból kell származnia [1]. Épületautomatikai és épületgépészeti szempontból ez maga után vonja többek között a hőszivattyús rendszer működtette alacsony hőlépcsőfokú felület hűtés-fűtés „erősen ajánlott« kiegészítését. A harmatponti kiválást, ezáltal az épület szerkezetében korróziót és romlást megakadályozó, megfelelő páratartalom érzékelésére, és annak kezelésére alkalmas lakásszellőztetési, illetve klimatizációs rendszer telepítése szükséges a hosszú távú használat érdekében. Beszédesek a számok, 2004 és 2017 között Magyarországon több mint 13%-kal nőtt a megújuló energiaforrások fűtési-hűtési igényre való használata. [2]

Időszakos és évszakos igényeknek megfelelő működés

A használati helységből elszívott, magasabb páratartalmú levegő rejtett hőjének kezelésére a kondenzálódást elkerülendő, forgódobos hőcserélővel ellátott lakásszellőztető gépek alkalmasak. Míg az ellen-keresztáramú hőcserélő lemezfelületén kicsapódó pára a hőjét leadja, és mivel a különböző levegőáramok közvetlen módon nem találkoznak, így a visszanyerhető hő jelentős része távozik a gépből. A forgódob ezzel szemben nemcsak a hőt, hanem az elszívott levegő páratartalmát megtartva, azt közvetlen módon adja át a befújt ág friss levegőjének. 

A speciális membránnal ellátott, entalpia hőcserélőjű gépek képesek télen a száraz levegő nedvesítésére, nyáron pedig a belső, magas páratartalmú levegő szárítására. Működési elvük alapján a téli időszakban a belső páratartalmat hőcserélés után közel 40%-al képesek növelni. [3] Szintén nemcsak hőtartalmat, hanem légnedvességet is továbbítják a befújt friss levegő számára.

A két különböző működési elvhez mégis elengedhetetlen az aktív lakókörnyezetben keletkező, általános háztartási tevékenységek, úgymint a főzés, mosás, fürdőszobai használat, fizikai jelenlét és légzés során keletkező nedvesség. A hőcsere során ugyanis a helységben lévő páratartalom visszanyerése, és nem további páraképződés történik.

Az aktív hűtő-fűtő berendezésekkel ellátott lakásszellőző gépek működési tartománya a legszélesebb, -15 és +35 celsius fok között a beépített, reverzibilis hőszivattyú segítségével nemcsak frisslevegő és páratartalom szabályozására alkalmasak, hanem a lakóépület hűtését és fűtését is szolgálják. Két lépcsőben, először a 80% feletti hatásfokú forgódob adja át hőt és nedvességtartalmat az igényeknek megfelelően, ezt a teljesítményt pedig a külső levegő előhűtésére és fűtésére szolgáló hőszivattyú egészíti ki, ezzel is szabályozva a befújt hőmérsékletet és csökkentve a kompresszor energiafelhasználását. [4]

Összeállította:
Kis Gábor
Merkapt Zrt


HőcserélőLégtechnikaSzellőztetés

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul