e-gépész online szaklap

Épített zuhanyzók

2019. november 12. | támogatott cikk | |  0 |

Épített zuhanyzók

Miért éri meg épített zuhanyzót kialakítani a megszokott zuhanykabinokkal szemben? Sokan nem mernek belevágni, csupán a bevált és hagyományos módszereket helyezik előtérbe.

Különbség zuhanytálcák és zuhanyfolyókák között

A kialakítás során a mai modern zuhanykabinok esetében legtöbbször 6-10 cm magas akril vagy kerámia fogadó felületet kell elhelyezni a fürdőszobában, amihez görgő soron eltolható vagy mozgatható üvegpanel segítségével történik meg a zárás. Itt a fix méretek szabnak határt, ami miatt nem a fürdőszobát igazítjuk az igényeinkhez, hanem a zuhanykabinhoz kell igazítani a fürdőszobánkat. Ebben ad szabadságot az épített zuhanyzó.

Design és ötletesség egyben

A mai fürdőszoba-tervezés és belsőépítészet a minimalista design-megoldásokat igényli és keresi. Erre kínálnak tökéletes megoldást a Styron zuhanyfolyókái, melyek segítségével a kisebb fürdőszobák esetén is tágas térrel tud a tervező dolgozni.

Fontos tanács beépítés előtt

Ha módunkban áll, ellenőrizzük le a kiválasztott zuhanyfolyóka terméket személyesen, vagy kérdezzünk rá egy szakkereskedésnél, hogy rendelkezik-e a termék az alábbi tulajdonságokkal:

 • Megfelelő minőségű, a folyóka karimájára körben illeszthető szigetelésel.
 • Van-e megfelelő szélességű karimája a terméknek a szigetelés elhelyezéséhez.
  Miért fontos ez? A lespórolt karima rontja a szigetelés hatékonyságát és beázáshoz vezethet a későbbiekben.
 • Állítható szintező lábak. 
  Miért fontos ez? E-nélkül nem lehet pontosan beállítani a padló lejtési szögét, és így a víz megállhat valamelyik sarkánál a terméknek, és a bűzzár működését is befolyásolhatja. A nem szintező lábakkal kialakított folyókák esetén pedig nagy az esélye a későbbi beázásnak, ha az alátámasztást más egyéb anyagokkal (tégla, törmelék, beton darabkák) oldották meg. Hallani rémtörténeteket, amikor magát a fogadó testet egyszerűen csak „belenyomják” a még folyékony szerelőbetonba, és majd csak jó lesz alapon ott hagyják a szerelők, mivel nincs idejük ilyesmire hogy beállítgassák a lejtési szöget. Az ilyen szerelőktől óvakodjunk, aki így próbálja megmagyarázni miért jó, hogy így oldotta meg a beépítést, mivel könnyen beázást eredményezhet a nem megfelelő lejtetés kialakítása.

 • Megfelelő kettősbűzzár: érdemes bűzzárak esetén a szabványban előírt 5 cm-es bűzzárral ellátott folyókákat választani. 
  Miért fontos ez? Az ennél alacsonyabb kialakítású bűzzáraknál a szennyvízhálózatban keletkező vákuum hatására eltűnik a víz bűzzár. Ilyen esetek elkerülésére mindenféleképpen hasznos légbeszívó szelepet beterveztetni a rendszerbe.

 • Megfelelő áteresztő képesség: figyelembe kell venni a szifon megfelelő áteresztő képességét is, mivel nem túl idilli tisztálkodás során a folyóka kis teljesítményű vízelvezetésének köszönhető extra lábmosást kapni és bokáig állni a már használt fürdővízben.

Ezeknek a feltételeknek mind megfelel a Styron Kft. által gyártott zuhanyfolyókák, melyek az igényeknek megfelelő különböző méretben (400–1000 mm-es rács hosszúságig) és típusban (13 rácstípus) választhatók. A klasszikus egyenes kialakítás mellett kaphatók már sarok, valamint falba építhető változatok is.

Karbantartás

Fontos, hogy ellenőrizzük le, a folyóka bűzzára könnyen hozzáférhető és tisztítható-e. Valamint a rácsához legyen megfelelő kiemelő kampó, ami nem sérti a rácsozatot, de könnyen hozzáférhetővé teszi a bűzzárat. A rozsdamentes rácstípussal ellátott zuhanyfolyókák esetén a korróziómentes, hosszú élettartamú és esztétikus felület rendszeres ápolásra és tisztításra szorul. Ezért tisztítás során lehetőleg mindig aktívklór-mentes semleges vagy lúgos tisztítószert szabad csak alkalmazni, elkerülve a kellemetlenségeket, mint pl.: a rácsozat mattulását. Óvakodjunk a tisztítás során a kemény tárgyak, acélgyapot vagy más olyan mechanikai tisztítószerek alkalmazásától, mely megkarcolhatja, vagy matt fényűvé teheti az acél felületet.

Összefoglaló

Épített zuhany kialakításakor és zuhanyfolyóka kiválasztáskor a fenti szempontokat mindig vegyük figyelembe döntésünk során. Ne csak az árakat nézzük, mert „olcsó húsnak híg a leve”, és a túl olcsó a végén mindig drágább lesz. Ha van a gyártóknak weboldala, értékesítő hálózata vagy szaktanácsadója, mindig kérje bizalommal segítségüket és megoldási javaslataikat.

Fontos, hogy mindig ellenőrizzük le, hogy a kivitelező az általunk megálmodott terméket építi-e be. A megfelelő kontroll hiányában sokszor nem a megfelelő minőséget, hanem egy silányabb terméket építtetnek be. Ez számtalan veszélyt, és garanciális problémát vet fel mindig a végfelhasználó számára és kárára.

StyronZuhanyfolyóka

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul